Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

Replika GAZOWA M lub 416 do 1500. Stek pytań.

Recommended Posts

Witam.

Jestem zainteresowany kupnem jakiejś repliki gazowej. Myślałem o 416 ale ewentualnie może być Mka - fajnie jak by była w jakimś tan albo coyoty brown kolorze

Zdecydowałem się na gazową bo dzwięk elektrycznej przyprawia mnie o mdłość no i zależy mi na chociaż minimalnym odrzucie.

I teraz stek pytań:

1) Po pierwsze którą byście polecali? Przeleciałem przez forum ale mam jeszcze większy mętlik w głowie niż miałem no i większość postów jest stara - więc może coś się pojawiło nowego od tego czasu.

2) OpenBolt czy CloseBolt? Jaka jest w ogóle różnica?

3) GG czy CO2? Zalety, osiągi i jaka jest realna różnica w cenie?

Z góry dzięki za pomoc :)

1. Na to pytanie może odpowiedzą użytkownicy, którym przeleciało przez ręce więcej replik gazowych niż mi; ja bym się zastanowił nad firmą WE, ale musisz się liczyć z tym, że po jakimś czasie coś się może posypać; na rynku są jednak części wzmacniane oferowane przez np. firmę RA-Tech.

2. Open bolt - różnica jest prosta; większy realizm od zamkniętego systemu! Ponad to OB mają tendencję do lepszego znoszenia zamrażania się systemu (jakkolwiek by to nie nazwać).

3. Dla mnie Propan plus odpowiednie smarowanie.

• 2 weeks later...

Po którymś z kolei syfonie zaczniesz pluć na ten cały "odrzut" i zatęsknisz za mdłym dźwiękiem silnika naciągającego sprężynę. :icon_biggrin:

Na giwerę gazową trzeba mieć: a) wiedzę jak i co składać, b) duże pieniądze.

Za cenę dobrego gaziaka sklecisz przecudnownego elektryka.

Edited by proteziaksaspl

Przelecialem następujące repliki wnastepujacej ilości:

- Inokatsu (2),

- Wa/G&P (3)

- VFC (3)

- KJW tanio koba (2)

Z tych bralbym po prostu KJW. To po prostu dobrze strzela, ma odrzut, wszystkie funkcje ostrej, budowe zblizona do ostrego odpowiednika. Jedyne minusy jakie sa to magazynek Thermold, malo czesci do upgrejdu, brak oznaczen, strzela tylko na gg ale magzynek jest bardzo dobrze zrobiony. Dodatkowo kosztuje ok 1500 PLN i nie musisz nic w niej robic i bawic sie w wymiany dysz, suwadel itp. Polecam tez inokatsu na czesciach ra-techa ale wtedy tylko co2 i magazynki ghk.

Z tych ww. replik najgorsza moim zdaniem to WA/G&P, o WE nawet nie wspominam bo to kaszanka.

Po którymś z kolei syfonie zaczniesz pluć na ten cały "odrzut" i zatęsknisz za mdłym dźwiękiem silnika naciągającego sprężynę. :icon_biggrin:

Na giwerę gazową trzeba mieć: a) wiedzę jak i co składać, b) duże pieniądze.

Za cenę dobrego gaziaka sklecisz przecudnownego elektryka.

LOLOLOLOLOLOLOLOLOLOLOL pitolicie hipolicie. Ja syfon w KJW/TK miałem chyba tylko w temperaturach pokroju 3-5 stopni na plusie :D. Kosztowała mnie z 1300PLN plus koszt magów. Kto raz postrzelał z gazu ten do wiertarek będzie wracał tylko wtedy, gdy inaczej nie da się grać.

Nath, a ileż to tych karabinków GBB przemieliłeś własnoręcznie?

Przyznam, że większość osób które zdecydowały się na GBB prędzej lub później decyzji żałuje i większość bądź wraca do AEG bądź zazwyczaj po prostu ma już wcześniej AEGa i to jego używa (bo GBB leży na serwisie hahaha). Większość- nie wszyscy.

Z doświadczenia serwisowego powiem tyle: czy kupisz WE, G&P, Ino, RaT, KJW czy AGM- będziesz miał większe lub mniejsze problemy a replika znaczną część swojego "życia" spędzi na serwisie, czy to czyimś czy to własnym.

Ja nawet na WOC, nie narzekam. Przemielił już jakieś 2000 kulek i jedyne co się z nim stało, to pęknięty zatrzask suwadła - całe 6zł wydatku i uszkodzona rączka napinacza.

Na wszelakie grupowe strzelanki gdzie jest max 8 osób zawsze biorę GBBr i jakoś nie żałuje, choć przede wszystkim służy mi do treningów.

Nath, a ileż to tych karabinków GBB przemieliłeś własnoręcznie?

WE, wczesne WA, Vipertech, Tanio Koba, z czego te dwie ostatnie serwisuję. Ani na Vipera ani na Kobę nie mam prawa narzekać. Ta pierwsza jest imba jeśli chcesz strzelać na Co2, ta druga jeśli chcesz walić na propanie/gg. Do ludzi nie dociera po prostu fakt, że dbania o to trzeba się nauczyć, że trzeba czytać jakie części słabo do siebie pasują i że trzeba dbać o te karabinki.