Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

Regulacje prawne przy zakupie repliki (wiek)

Recommended Posts

Zapytam inaczej: czy tak jak w przypadku wyrobów tytoniowych i alkoholu, sprzedający może odmówić sprzedaży repliki osobie, która nie okazała na jego żądanie dokumentu potwierdzającego pełnoletniość?

I właśnie to Ci wyjaśniłem wyżej. Tak - może odmówić, ponieważ taka osoba nie jest w stanie zawrzeć z nim ważnej umowy kupna, bez aprobaty swojego opiekuna.

Pewnie to, że o tym jest ten temat, ale Ty, wpadłszy w moralizatorski ton strofując OFFa, chyba to przeoczyłeś.

Tak? A ja myślałem, że ten temat jest o tym jak małolat (w wieku nieustalonym...) kombinuje żeby kupić replikę wbrew przyjętej przez sklep (/y) polityce i potencjalnie także wbrew woli swoich opiekunów. Najwyraźniej zmyliła mnie jego treść...

Ale dla jasności. Podstawy prawnej, rozumianej jako przepis, który zabraniałby sprzedaży nieletnim replik, nie znam (i dzięki Bogu, bo niedługo lodówki nie będzie można otworzyć bez kodeksu w ręku...). Nie oznacza to oczywiście, że takowego nie ma - ale nie zamierzam go szukać (szczeg., że pewnie musiałbym sięgnąć do prawa wspólnotowego, co samo w sobie jest wystarczającym argumentem "contra" ;-) ). Ponieważ w praktyce wystarczy groźba ew. odpowiedzialności odszkodowawczej sklepu - dlatego te same podmioty bez oporów sprzedają repliki przez internet, ale już w sklepach stacjonarnych, pilnują się.

Natomiast skoro (to w przedmiocie "strofowania") konkretne sklepy w ramach swojej "polityki" zawarły zakaz sprzedaży replik małolatom (mając do tego święte prawo!), to nakaz taki należałoby respektować. A nie pouczać ww. w jaki sposób mogą go ominąć. Bo to prezentuje się cokolwiek ...niewychowawczo.

Edited by Kuba

Witam,

W zasadzie polskie prawo nie reguluje w żaden sposób sprzedaży replik. Jeżeli młoda osoba ma wystarczająca kwotę aby pokryć koszty zakupu nie powinno być większych problemów z zakupem. Jednakże sprzedawca może odmówić sprzedaży jeżeli bedzie miał wątpliwości odnośnie pochodzenia pieniędzy przeznaczonych na zakup (widok 16 latka usiłującego zakupić produkt/produkty za 1000 i więcej zł faktycznie może budzić podejżenia), lub gdy uzna, że produkt/produkty, które mają być zakupione są nieodpowiednie dla danej osoby (np. mogą zagrażać życiu lub zdrowiu kupującego lub innej osoby). Co do art. 15 - 21 KC chodzi tu bardziej o umowy gdzie faktycznie musisz ją spisać np. zakup samochodu, mieszkania itp. osobiście nie przypominam sobie abym musiał spisywać umowę na zakup repliki czy sprzętu rtv/agd (chyba że masz na myśli gwarancję, która przysługuje niezależnie od wieku kupującego), po prostu sprzedawca nie wystawi takiemu faktury VAT(choć w tym przypadku nie jestem pewien tej informacji) a bank nie zawrze z nim umowy o kredyt/lokatę etc.

Wiele sklepów oferujących repliki airsoftowe posiada w swym regulaminie zapis mówiący o sprzedaży towarów wyłącznie osobom pełnoletnim dlatego radziłbym jednak zabrać na zakupy rodziców.

Pozdrawiam,

Co do art. 15 - 21 KC chodzi tu bardziej o umowy gdzie faktycznie musisz ją spisać np. zakup samochodu, mieszkania itp.

Tak? A oświecisz mnie łaskawco gdzie znajduje się ów tajemniczy przepis, który stwierdza, że art. 15 do 21 kc stosuje się tylko do umów zawieranych w formie pisemnej? Bredzisz jak potłuczony, o sprawach, o których pojęcia nie masz. Dla Twojej wiedzy:

<art.20> Omawiane drobne umowy, podobnie jak umowy wskazane w art. 14 § 2 k.c., służą zaspokajaniu bieżących zwyczajnych potrzeb dziecka albo podopiecznego (drobne zakupy) lub są to drobne umowy dokonywane w kręgu grupy koleżeńskiej (zamiana i sprzedaż drobnych przedmiotów).

<art.20> Co do pojęcia umów powszechnie zawieranych w drobnych bieżących sprawach życia codziennego - zob. uwagi do art. 14 § 2. -> (...) chodzi tu w zasadzie o zaspokojenie bieżących potrzeb osób niemających zdolności do czynności prawnych. W grę wchodzą takie przedmioty, jak produkty żywnościowe, słodycze, prasa, książki i w ogóle drobne zakupy dokonywane także przez inne osoby w sposób masowy.
Edited by Kuba
Tak? A ja myślałem, że ten temat jest o tym jak małolat (w wieku nieustalonym...) kombinuje żeby kupić replikę wbrew przyjętej przez sklep (/y) polityce i potencjalnie także wbrew woli swoich opiekunów

Zgoda jest tylko czasu brakuje na pojechanie do sklepu

:(

Więc odstaw swoje przypuszczenia Kubo na bok. Chyba,że masz jakieś niezbite dowody na to,że autor tematu chce kupić replikę bez wiedzy swoich rodziców.

No pewnie, a Franz miał strzelać do papieża... Człowieku - Ty nawet nie wiesz ile ten koleś ma lat! Tzn. wiesz - mniej niż 16. :icon_lol: Ale 8, 12, 14 - dla Ciebie bez znaczenia. Doradzasz mu jak "na lewo" kupić replikę. Bo przecież napisał na forum, że rodzice się na to zgadzają. I Ty masz jeszcze czelność żądać ode mnie dowodów? Ogarnij się Kolego...

No pewnie, a Franz miał strzelać do papieża... Człowieku - Ty nawet nie wiesz ile ten koleś ma lat! Tzn. wiesz - mniej niż 16. :icon_lol: Ale 8, 12, 14 - dla Ciebie bez znaczenia. Doradzasz mu jak "na lewo" kupić replikę. Bo przecież napisał na forum, że rodzice się na to zgadzają. I Ty masz jeszcze czelność żądać ode mnie dowodów? Ogarnij się Kolego...

Ty również nie wiesz ile ma lat i mówiłem mu,że najlepiej żeby załatwił to z rodzicami. Sam się ogarnij. Zakładam,że ma na tyle rozumu w głowie i zdaje sobie sprawę,że jeżeli nie spełnia pewnych wymogów to nie pogra sobie. Co najwyżej z paroma kolegami lub postrzela do puszek.

Guest
This topic is now closed to further replies.
  • Create New...