kovoko Posted September 29, 2012 Report Share Posted September 29, 2012 Mam pytanie, czy jest jakiś sposób aby rozładować baterię nie będąc w posiadaniu rozładowywarki. Wiem, że można podłączyć batke do repliki i strzelać, aż się rozładuje, ale chciałbym poznać inne metody. Link to post Share on other sites
zb0oj Posted September 29, 2012 Report Share Posted September 29, 2012 Nie próbuj, rozładowanie batki za mocno może jej zrobić krzywdę. Najpierw powiedz jaką masz baterię. Ja używałem woltomierza i żaróweczki 12V. Link to post Share on other sites
kovoko Posted September 29, 2012 Author Report Share Posted September 29, 2012 Bateria z kompletu z repliki CM.037 Ni-Cd 1200mAh 8,4V Link to post Share on other sites
LogaN Posted September 29, 2012 Report Share Posted September 29, 2012 Woltomierz i żarówka 12V to dobry pomysł - zwracaj uwagę na to, by napięcie akumulatora pod obciążeniem nie spadło poniżej 6V. Po rozładowaniu do poziomu niższego niż 5,95V możesz uszkodzić pakiet. Przy czym chyba nie da się uszkodzić akumulatora* NiCd poprzez strzelanie repliką do momentu, kiedy akumulator padnie, ponieważ jego wydajność prądowa nie będzie wystarczająca do oddania strzału jeszcze zanim napięcie akumulatora osiągnie dolną granicę bezpieczeństwa. Chyba, że bzdurzę, to niech mnie ktoś poprawi. * - natomiast jak najbardziej przyczynia się to do zużywania podzespołów samej repliki. Link to post Share on other sites
kovoko Posted September 30, 2012 Author Report Share Posted September 30, 2012 Tak też zrobię. Dzięki za informacje! Link to post Share on other sites
Recommended Posts