Udineze Posted October 13, 2012 Report Share Posted October 13, 2012 Witam. Niedawno spotkałem się na forum z zastosowaniem zasilacza z xbox360 do zasilania ładowarki. Tak się składa, że jestem posiadaczem takiego zasilacza i mam trzy zasadnicze pytania: 1. czy użycie zasilacza wymaga w nim jakiś przeróbek 2. czy używanie go do zasilania ładowarki nie uszkodzi go(zasilacza) 3. czy do podłączenia zasilacza do ładowarki trzeba kupić jakieś specjalne kable Quote Link to post Share on other sites
Nitro Posted October 13, 2012 Report Share Posted October 13, 2012 (edited) Przyjrzyj się końcówce od zasilacza xpudła.Jasne,że będziesz musiał w nim grzebać i zmienić końcówkę. Nieumiejętne przerobienie tego zasilacza nie tylko go uszkodzi,lecz również ładowarkę. Jak na moje to szkoda zasilacza.Kup dedykowanego do redoxa za 39zł. Już lepszym pomysłem jest przeróbka zasilacza od komputera.Nie dość,że łatwiej,to jeszcze taniej. Edited October 13, 2012 by nicknitro Quote Link to post Share on other sites
Udineze Posted October 13, 2012 Author Report Share Posted October 13, 2012 Ok. Mam jeszcze pytanie odnośnie samej ładowarki (znalazłem ładowarkę razem z zasilaczem tutaj:http://www.modele.sklep.pl/pl/Producent/Redox/REDOX-ALPHA-V2-COMBO.html) skąd mam wiedzieć czy są tam wtyki do mojego aku(mam małą wejściówkę)? Quote Link to post Share on other sites
virusotron Posted October 13, 2012 Report Share Posted October 13, 2012 Zasilacz oczywiście że wymaga przerobek, ale bedziesz mogł sobie podlączyć 3 ladowarki z balanserem i niezrobi na zasilaczu zadnego wrazenia. To nie jest trudne. wystarczy miernik posprawdzać linie odpowiednio połaczyć dolutować wtyczke co bedzie pasowała do ladowarki....Nie widze żadnego problemu a tym bardziej potrzeby kupowania kolejnego zasilacza. Quote Link to post Share on other sites
Udineze Posted October 13, 2012 Author Report Share Posted October 13, 2012 przeróbka zasilacza raczej odpada, bo na iksie gram nie tylko ja ale też brat i tata :) ale wracam do pytania dotyczącego wejściówki. Skąd się dowiem że wejściówka będzie pasować, tam są miliony kabli a te ich nazwy dużo mi nie mówią... Quote Link to post Share on other sites
LogaN Posted October 13, 2012 Report Share Posted October 13, 2012 Udineze, na Gunfire komplet ładowarka + zasilacz wychodzi taniej niż w podanym przez Ciebie sklepie. W dodatku jeszcze punkty dostajesz za to :icon_smile:. Jeśli natomiast chodzi o wtyczki, to w moim Imaxie B6 nie było w ogóle wtyczek tamiya, ani dużych ani małych - w Redoxie myślę, że będzie podobnie. Będziesz potrzebował męskiej wtyczki i kabla. W komplecie z ładowarką powinieneś dostać przejściówkę kończącą się krokodylkami - podpinasz ją do kabla z małą męską tamiy'ą i możesz ładować odpowiednie akumulatory. Quote Link to post Share on other sites
Nitro Posted October 13, 2012 Report Share Posted October 13, 2012 Dean T to wtyczka modelarska -> zdjęcie znajdziesz w googlach gniazdo serwa,i ta świeca-w asg zastosowania nie mają no i krokodylki-wszystko nimi naładujesz.Musisz uważać tylko,żeby zwarcia nie zrobić. Zapewne masz Tamiye mini.Na allegro znajdziesz tanie przejściówki Quote Link to post Share on other sites
Udineze Posted October 13, 2012 Author Report Share Posted October 13, 2012 LogaN zapewne chodzi Ci o ten zasilacz:http://gunfire.pl/product-pol-1152198779-Zasilacz-sieciowy-12V-5A-Redox.html Wiecie może pod jakimi nazwami wyszukiwać te wejściówki, bo mi durne allegro niec nie wyszukuje Quote Link to post Share on other sites
LogaN Posted October 13, 2012 Report Share Posted October 13, 2012 Tak, o ten zasilacz. Chodzi Ci o wtyczkę do Twojego akumulatora? Jeśli tak, to już pisaliśmy - mały wtyk tamiya. Quote Link to post Share on other sites
Udineze Posted October 13, 2012 Author Report Share Posted October 13, 2012 Oświeciło mnie. Jak kupowałem karabinek to dostałem taką tanią ładowarkę ale jak wtyk zdemontuję, to będę mógł użyć do nowej ładowarki, poprawcie mnie jeśli się mylę. Quote Link to post Share on other sites
Kolimbam Posted October 13, 2012 Report Share Posted October 13, 2012 Dobrze myślisz ale nie ucinaj tej wtyczki przy samym początku tylko zostaw tak z 5cm kabla, w zestawie do redoxa dostajesz takie fajne krokodylki którymi złączysz sobie ładowarkę z kabelkami od wtyczki. Quote Link to post Share on other sites
Kedaros Posted October 13, 2012 Report Share Posted October 13, 2012 (edited) Użyj zasilacza od komputera, ja tak robię z IMAX b8+. Wystarczy odciąć od nieużywanego kabla czarny i żółty przewodzik :icon_wink: Edited October 13, 2012 by Kedaros Quote Link to post Share on other sites
eMBeKa93 Posted October 13, 2012 Report Share Posted October 13, 2012 (edited) Ale taka ładowarka daje ~8,4v 250mAh a mikroprocesorówka żeby grała w pełnym zakresie potrzebuje 12V 5A ;x Edited October 13, 2012 by eMBeKa93 Quote Link to post Share on other sites
RivPolska Posted October 15, 2012 Report Share Posted October 15, 2012 Wybaczcie Panowie offtop, ale sprzedaję zasilacz do Xboxa 360, moc 203w, chcę za niego 35 zł. Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts