Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

Początkujący - Wybór broni i kilka pytań

Recommended Posts

Witam

Od kilku miesięcy z zainteresowaniem przeglądam różne filmiki na yt związane z ASG. Coraz bardziej wkręca mi się ten rodzaj zabawy i też chciałbym spróbować swoich sił w ASG, w związku z tym mam kilka pytań.

Z góry przepraszam za śmieszne, głupie pytania.

1.Jest szansa na kupno dobrej broni snajperskiej do 1000zł która posiada dobrą moc oraz skuteczność celnego strzału do min 40m ? (Jeśli nie, proszę podać nazwy droższych modeli które spełniają moje wymagania i dla których nie będę żałował pieniędzy)

2.Czy bronie snajperskie są tylko sprężynowe i potrzebują gaz a nie akumulatorek ?

3.Co lepsze gaz czy akumulatorek ?

4. Które kulki są najlepsze jakościowo ? Chodzi mi bardziej o firmę która robi lepsze kulki.

5. Również proszę o informację na temat gazów. Z której firmy są najlepsze ?

Najlepiej gdyby znalazła się osoba która by się mną zaopiekowała i opowiedziała wszystko co i jak. Chciałbym jeszcze w tym roku wybrać się na jakąś imprezę ASG i mam nadzieję że ktoś mi uświadomi o co w tym wszystkim chodzi.

Pozdrawiam i z góry dziękuję :-)

Po pierwsze, aby zostać sniper'em musisz być użytkownikiem ASG CO NAJMNIEJ ROK! Dlaczego ? Repliki sprężynowe bądź gazowe o mocy większej niż 500 FPS'ów mogą zrobić krzywdę, dlatego jest wyznaczona pewna granica - 30 m, z której można strzelać ( jeżeli jest inaczej to poproszę o sprostowanie ). Dlatego jeżeli jest "zielony" możesz już zapomnieć o replice karabinu wyborowego :icon_smile: ( chyba ,że chcesz przez rok strzelać sobie do puszek, a na strzelanki biegać z boczniakiem :P )

Edited by HeXs

jesli chodzi o napęd to są 3 GAZOWY, spręzynowy, elektryczny

jak masz spręzynowy to nie wymaga on gazu :icon_razz:

jak bym chciał być snajperem do 1000zł

to chyba bym kupił takie coś:

- http://www.taiwangun...b-01-olive.html

- http://www.taiwangun...i-mb08-p-j.html

- lufa precyzyjna + gumka hop-up i zostaje jeszcze kasa na jakieś inne modyfikacje, może coś by z tego było :_

a właśnie up:

co do tej odległości to nie wiem :) ale raczej w lesie jest bez ograniczenia co do mocy, wiadomo że nikt nie bedzie do kogoś strzelał z repliki o mocy 500fps na odległośc 10m (ale nic nie wiadomo), dlatego zawsze może sobie kupić byle gaziakowego boczniaka za 120zł.

Edited by puszekxde

Po pierwsze, aby zostać sniper'em musisz być użytkownikiem ASG CO NAJMNIEJ ROK! Dlaczego ? Repliki sprężynowe bądź gazowe o mocy większej niż 500 FPS'ów mogą zrobić krzywdę, dlatego jest wyznaczona pewna granica - 30 m, z której można strzelać ( jeżeli jest inaczej to poproszę o sprostowanie ). Dlatego jeżeli jest "zielony" możesz już zapomnieć o replice karabinu wyborowego :icon_smile: ( chyba ,że chcesz przez rok strzelać sobie do puszek, a na strzelanki biegać z boczniakiem :icon_razz: )

Co do czego...? Kazdy czlowiek ktory nie jest glupi i czasem uzywa mozgu moze sie bawic w snajperstwo = jesli chodzi o sama odpowiedzialnosc. Jak nie bedzie myslal to i po 5 latach bedzie strzelal z 5m.

jesli chodzi o napęd to są 3 GAZOWY, spręzynowy, elektryczny

jak masz spręzynowy to nie wymaga on gazu :icon_razz:

jak bym chciał być snajperem do 1000zł

to chyba bym kupił takie coś:

- http://www.taiwangun...b-01-olive.html

- http://www.taiwangun...i-mb08-p-j.html

- lufa precyzyjna + gumka hop-up i zostaje jeszcze kasa na jakieś inne modyfikacje, może coś by z tego było :_

a właśnie up:

co do tej odległości to nie wiem :icon_smile: ale raczej w lesie jest bez ograniczenia co do mocy, wiadomo że nikt nie bedzie do kogoś strzelał z repliki o mocy 500fps na odległośc 10m (ale nic nie wiadomo), dlatego zawsze może sobie kupić byle gaziakowego boczniaka za 120zł.

Który napęd jest najbardziej skuteczny ? Jakie są ich mocne i słabe strony ?

A na samą broń chce wydać 1000zł Strój i inne dodatki mam na to inny budżet.

Cóż... jeżeli do ASG póki co podchodziłeś od strony YouTube to polecam na początek znaleźć kogoś w okolicy z kim mógłbyś się strzelać. Może akurat trafisz na osoby, które pożyczą Ci jakiegoś springa (na pierwsze strzelanki wystarczy on i ochrona oczu) albo chociaż doradzą, pogadają. Często ludzie świeży uważają snajperstwo za bieganie ze snajperką po lesie, wytłukiwanie wroga na masę w pojedynkę i największy szpan na fotach. Bujda. Znaczy wszystko poza tym ostatnim. Snajper w większości się skrada, często pozostaje w bezruchu przez wiele minut, czeka na ten jeden strzał. Żre go wszystko. Muchy, komary, mrówki. Co więcej musi się dobrze maskować. Dobrze czyli tak aby samemu widzieć a nie być widzianym przez innych. Repliki snajperskie mają dużą moc. Czy to jest spring, gaz czy AEG.

Zgodnie z powyższym polecam postrzelać się jakiś rok (minimum moim zdaniem) a później decydować. Ja na początku też chciałem być snajperem co mi się odwidziało po 3-4 strzelankach. Pamiętaj, że oglądając YT wszystko wygląda świetnie. Ty, filmiki w HD i zimny browar. Sprawa wygląda zgoła inaczej jak od 10 minut leżysz na ziemi, pocą ci się łapy, okulary parują, coś cię uwiera, jakiś komar chce na Tobie założyć funkcjonalny bank krwi... W skrócie. Znajdź jakąś ekipę, poczytaj poradniki, oglądaj, ale przede wszystkim praktykuj.

Cóż... jeżeli do ASG póki co podchodziłeś od strony YouTube to polecam na początek znaleźć kogoś w okolicy z kim mógłbyś się strzelać. Może akurat trafisz na osoby, które pożyczą Ci jakiegoś springa (na pierwsze strzelanki wystarczy on i ochrona oczu) albo chociaż doradzą, pogadają. Często ludzie świeży uważają snajperstwo za bieganie ze snajperką po lesie, wytłukiwanie wroga na masę w pojedynkę i największy szpan na fotach. Bujda. Znaczy wszystko poza tym ostatnim. Snajper w większości się skrada, często pozostaje w bezruchu przez wiele minut, czeka na ten jeden strzał. Żre go wszystko. Muchy, komary, mrówki. Co więcej musi się dobrze maskować. Dobrze czyli tak aby samemu widzieć a nie być widzianym przez innych. Repliki snajperskie mają dużą moc. Czy to jest spring, gaz czy AEG.

Zgodnie z powyższym polecam postrzelać się jakiś rok (minimum moim zdaniem) a później decydować. Ja na początku też chciałem być snajperem co mi się odwidziało po 3-4 strzelankach. Pamiętaj, że oglądając YT wszystko wygląda świetnie. Ty, filmiki w HD i zimny browar. Sprawa wygląda zgoła inaczej jak od 10 minut leżysz na ziemi, pocą ci się łapy, okulary parują, coś cię uwiera, jakiś komar chce na Tobie założyć funkcjonalny bank krwi... W skrócie. Znajdź jakąś ekipę, poczytaj poradniki, oglądaj, ale przede wszystkim praktykuj.

Kurcze, właśnie w tym problem że nikogo znajomego nie mam który się tym interesuje. Czytałem tematy które polecił HeXs i już mi się odwidziało snajperstwo, przynajmniej na tą chwile :) Szukam teraz jakiegoś ciekawego karabinu szturmowego, bardzo mi się podoba Tokyo Marui AUG High Cycle ale z tego co widzę to ciężko go w Polsce kupić.

@RyaN. A jesteś w 100% przekonany do ASG? Czy jesteś pewny, że wydane pieniądze nie pójdą w odstawkę po miesiącu ? Jeżeli tego pewien nie jesteś to może kup sobie coś na początek - klasę II bądź tanią replikę. Może coś takiego: http://gunfire.pl/product-pol-1152192065-DropZone-Replika-pistoletu-maszynowego-CM041.html ? Rzucam na ślepo ... Ale z bardziej znanych to:

- http://www.taiwangun.com/karabiny-szturmowe-aeg/cm-028.html

- http://www.taiwangun.com/karabiny-szturmowe-aeg/cm-039c-full-metal.html

- http://gunfire.pl/product-pol-1152189535-Replika-karabinu-szturmowego-JG608.html

- http://gunfire.pl/product-pol-1152191375-JG0738.html

Tak wyszukane w pięć minut :) Ogólnie to zrób tak: pomyśl o broni, która Ci się podoba ( np. w grach etc. ). Odszukaj jej odpowiednika w świecie ASG, rozważ kilka modeli i wtedy uderzysz do nas z pytaniem, która z nich jest warta polecenia etc.

To pozwoli sprecyzować twoje pytanie.

Czemu pytam czy jesteś zdecydowany ? Bo widziałem nie raz ogłoszenie typu: sprzedam replikę xyz, ponieważ ASG okazało się nie dla mnie. albo: sprzedaję tą broń bo snajperka/szturmowiec/CBQ okazało/a się nie dla mnie.

http://www.taiwangun...live-style.html

Ja na twoim miejscu kupił bym tą replikę + jakąś niedrogą optykę. Starczyło by Ci jeszcze na dobrą baterię i ładowarkę jeżeli masz zamiar strzelać się przy niskich temperaturach. Chyba, że chcesz coś z wyższej półki. Mieszkasz w Rybniku tak, więc do Żor nie masz daleko a tam strzelanki organizowane są prawie co tydzień.

Edit: Literówki.

Edited by Paramonov16

'Broni'..

Jezu, przed napisaniem tematu winno być na czerwono wpajane że są to REPLIKI broni, a nie broń. I określamy je terminem 'replika' a nie 'broń'.

Co do tematu, to zrobisz jak uważasz ogólnie jestem przeciwko tym wszystkim 'zasadom' że jak zaczynasz to kup g36 cm, albo kałacha boyi/cm i sprawdz czy Ci się podoba.

Ale co do 'snajperek to akurat racja. Snajpa w asg to nie to samo co snajpa w bf czy codzie. Tutaj nie 'ściągasz' przeciwników z kilkuset m, Jeśli chcesz mieć przyzwoitą 'snajpę musisz wydać trochę kasy, aby ta kulka jednak te 60m leciała i trafiła tam gdzie chcesz trafić. Bo zwykły aeg pluje na odległość 40/50m, do tego masz auto i możesz zasypać przeciwnika kulkami.

Oczywiście klimat jest, jak leżysz kilka godzin w krzakach czekając na przeciwnika, lub Twoja cała rozgrywka to wystrzelenie 10 kulek, chodząc/czołgając się do o koła bazy przeciwnika nie zauważonym, a jak już go zauważysz to ściągasz każdego po jednym swoją haj-endową repliką, ale na to jednak trzeba wydać troszkę kasy. Bo spring 170 to nie wszystko.

Nie wiem jak w Polsce ceny stoją za snajpę, ale na Twoim miejscu poczekałbym na dextera, on Ci doradzi.

Z jednej str lepiej kupić coś lepszego, i w miarę przypływu kasy to upgradować. Ale z drugiej str.. Nie ma co gdybać, na Twoim miejscu poszukałbym jakieś 'drużyny' lub pola w Twojej okolicy, poszedł, zapytał się czy ktoś by Ci nie 'wypożyczył' aega na spróbowanie, i snajpy, wtedy sam byś ocenił..

W każdym razie ja wiem jedno - wolałbym mieć tm'owskiego vsr'a, i w miarę przypływu kasy upgradować, niż jakąs 500fps super pro elo 'snajperkę' za 300zł, w którą jeśli nie zamierzasz wymieniać wszystkiego nie warto pchać kasy..

Ale tak jak mówię, w temacie snajp się jakoś bardzo nie wypowiem, bo mam tylko jedna z upgradem za dużo więcej niż Ty podałeś, której prawie wgl nie używam, bo mi dupsko mrozi jak leże i nic nie robię.

Po za tym moim zdaniem granie snajpem bez pomocnika, nie ma sensu ani klimatu, a mało jest chętnych aby zrezygnować z napierdzielanki, i latać za mną z swoim aegiem wgl nie strzelając..

Pozdro.

Miałem już kiedyś styczność z chińskimi zabawkami na kulki kupione na allegro :| , była to jakaś m4 i jeszcze coś, obie odmówiły posłuszeństwa po kilku tygodniach. Nie chce teraz żadnej zabawki, chce dobrze zapłacić za dobry towar który nie padnie po miesiącu czy dwóch.

Ogólnie od 2004 roku grałem w CS i jeździłem po całej Polsce na różne turnieje. Teraz chciałbym się w to pobawić na żywo i również jestem w stanie jeździć po całej Polsce w celu postrzelania sobie razem z wami.

Także podchodzę do sprawy poważnie.

Tak jak już mówiłem lubię snajperki ale jednak dochodzę do wniosku że lepiej na początku będzie zacząć od jakiegoś szturma. Sam nie wiem w sumie jaki model by mnie interesował, coś co dobrze spisywało by się na polu walki :)

Ja radził bym uwarzać co się kupuje. Kupisz AK bo Ci się podoba. A później okarze się, że ekipy w pobliżu urzywają amerykańskiego szpeju. Albo nawet rekonstrukcja USMC. I kolejny dylemat. Czy wszystko sprzedawać i zmieniać sprzęt, czy robić za najemnika? Dlatego dobrym rozwiązaniem wg mnie by było wybrać się na strzelankę przed kupieniem sprzętu. Zobaczysz też jak te repliki wyglądają na żywo a nia na zdjęciach.

Jak już to poszczególne drużyny rekonstruują różne jednostki a nie cała miejscowa społeczność, więc to, że nie zostaniesz dopuszczony do gry tylko dlatego, że masz inną replikę to jest mało prawdopodobne. Chyba, że strzelanki odbywają się tylko między grupą stylizującą daną jednostke, wtedy to już co innego. Pomyśl jaka replika Ci się podoba, weź pod uwagę to czy chciałbyś kiedyś stylizować się lub rekonstruować jakąś jednostkę. Twój budżet jest wysoki, więc masz wiele przyzwoitych replik do wyboru.

No i co, jak podoba mi się ak a m4 wgl to mam kupować m4 tylko po to aby dojść do jakiejś grupy niedzielniaków ze szpejem za 5k? A potem rozważać czy wgl chcę dalej grać?

Chyba błędne koło :)

@T: Najtańszą dobrą zabawę kupisz za 60zł, będzie to jakiś shotgun spring. Aeg to chyba raczej tylko Cm.028, chińska ale już porządna, za cenę - dobra.

Radziłbym się zastanowić, bo snajpa jak snajpa - klimat jest, ale znowu po miesiącu zaczniesz się obwiniać że inni mogą strzelać jak należy, a Ty tylko kilka kulek.. i że winneś kupić aega..

Więc najlepszym pomysłem jest znaleźć jakiś nrmalny team który by Ci dał przetestować i snajpę i aega, chociażby w 30min grze, będziesz wtedy miał to minimum aby podjąć decyzję.

Bo za 1,000zł możesz już kupić dobrą replikę, która pociągnie Ci na prawdę długo i wiernie. Z drugiej strony możesz mieć też jako-taką snajpę, która możliwe że pobije zasięg/celność aega, ale nie będzie to kosmiczna różnica.

Tak więc wybrać musisz sam, lecz na pewno nie celuj się tym co inni mają, bo znam kilku którzy dołączali do mojej 'grupy' która używa ak, a potem był płacz bo jednak wolą m4 bo więcej osób ją ma. Więc nie zwracaj zbytnio uwagi na to czego teamy asg blisko Ciebie używają. Jeżeli podoba Ci się m4 to kupuj, lecz jeżeli jakaś grupa z którą chciałbyś grać używa ak, to pomyśl czy lubisz ten wyglądam itd.. Bo najgorzej jest kupić coś 'impulsywnie a potem żałować że się nie podoba :)

Ze snajpą jest podobnie, chociaż widziałem grupy wzorujące się na usmc a ich 'snajper miał dragunova i jakoś żyli.

Moim zdaniem na początku z tak 'ograniczonym' budżetem nie ma co kierować się tym czego używają osoby w Twojej okolicy.

Oczywiście nie mówię że tyś zł to mało, lecz licząc cały szpej który kiedyś (jeżeli Ci się asg spodoba) kupisz, wydasz 4 razy więcej, a jak będziesz miał zamiar się całkowicie stylizować na daną jednostkę, wtedy, nawet i 4k będzie miało, chyba że tą jednostką będą talibowie z ak i prześcieradłem babuni :D

Z własnego doświadczenia wiem, że przed zakupem najlepiej wybrać sobie kilka modeli, a potem odciąć się od świata asg całkowicie na tydzień, wtedy Twoja decyzja nie będzie dyktowana tym czego używają inni, a tym co sam lubisz. Do tego jak już się na coś zdecydujesz to nigdy nie zamawiać czegoś pod wpływem impulsu lub emocji, lepiej wybrać coś i się z tą decyzją przespać, dzień dwa może tydzień..

A do tego co dobrze spisuje się na polu walki to.. Najlepiej jakieś m4/ak podobne. Mają one dość długą lufę, jakąś normalną ilość fpsów.. Ogółnie to każdą repliką można grać wszędzie, wszystko zależy od fpsów, lecz tak jak pisałem, -wybierz to co Ci się podoba, bo środek można zmienić, ale z m4 nie zrobisz ak, ani odwrotnie, więc jeśli nie zamierzasz za 2 miechy kupować następnej repliki, przemyśl na spokojnie swój wybór :)

Pozdro.

Tak więc wybrać musisz sam, lecz na pewno nie celuj się tym co inni mają, bo znam kilku którzy dołączali do mojej 'grupy' która używa ak, a potem był płacz bo jednak wolą m4 bo więcej osób ją ma

Nie chodzi mi o to, że ma kupować to samo co reszta. Przede wszystkim to jest dobry sposób żeby zobaczył jak te repliki wyglądają z bliska a nie na zdjęciach. To chyba najlepszy sposób żeby zobaczyć co komu najlepiej leży. Ale jeśli ekipa ma mniej więcej ten sam szpej (nie mówie tu nawet o rekonstrukcji) to fajnie to wygląda.

Ja osobiście replikę kupiłem na ślepo, ale wtedy ciężko było nawet zebrać ludzi do strzelania. Jednak z mundurem już długo myślałem i nie żałuje.

grupy niedzielniaków ze szpejem za 5k

Po tym zdaniu widze, że spoktałeś wielu wartościowych ludzi w ASG.

Ja mówie, że jeśli jemu się nie spodoba ASG nie musi nic kupować. Tym większe pieniądze do zainwestowania, tym bardziej powiny być dobrze wydane.

Za 1000 PLN polecam m4 KWA, pancerny gearbox, dobre parametry w stocku, a jak się rozmyslisz to nie będziesz miał problemu ze sprzedażą i niewiele straci na wartości. Dalszy tuning jest dosc prosty i tani. Za 1000 PLN dorwiesz juz dobrego szturmiaka. możesz tesz poszukac coś G&P ale troszkę powyżej 1000 PLN

http://www.airsoftxt...orowy-SR25.html ,

ja polecę to, sprężynową replikę odradzam na początek, szybko Ci się może znudzić. Mała szybkostrzelność, brak dużego zasięgu i mała celność. Snajpa w asg to nie jest jak awp w cs'ie :), tutaj możesz trafić, a ktoś z dużej odległości nawet nie poczuje.

Edited by aris2423

ja polecę to, sprężynową replikę odradzam na początek, szybko Ci się może znudzić. Mała szybkostrzelność, brak dużego zasięgu i mała celność. Snajpa w asg to nie jest jak awp w cs'ie :icon_smile:, tutaj możesz trafić, a ktoś z dużej odległości nawet nie poczuje.

Bardzo dobry wybór.

Świetna replika, świetnej firmy w świetnym i uczciwym sklepie.

ja polecę to, sprężynową replikę odradzam na początek, szybko Ci się może znudzić. Mała szybkostrzelność, brak dużego zasięgu i mała celność. Snajpa w asg to nie jest jak awp w cs'ie :icon_smile:, tutaj możesz trafić, a ktoś z dużej odległości nawet nie poczuje.

Niektórzy jak coś doradzą i jeszcze linkiem z porządnego sklepu zapodadzą to ręce i nogi opadają...