Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

Wtyki tamyia, a ladowarka redox

Recommended Posts

Witam, od kilku godzin posiadam ładowarkę redox alpha v2, od kilku godzin posiadam też pierwszą replikę ze stockową baterią. Bateria posiada wtyki tamyia, a ładowarka nie ma takiego przejścia. Kolega dał mi do naładowania jego baterię, bo jego stockowa ładowarka nie działa, więc mam 2 baterie z "tamyią". Musze je naładować na jutrzejszą strzelankę (debiut ;p). Jedna nałąduje wolnoładowarką, ale drugą chciałem podłączyć do redoxa, ale nie wiem jak to zrobić. Są krokodylki, ok, ale jak nimi "złapać" wtyki baterii?

Proszę o pomoc, bo muszę to zrobić na jutro, a nie wiem, czy jednym wyjściem nie jest przejściówka z allegro...

Z góry dziękuję

Lafayette

weź od kolegi wolnoładowarkę która nie działa i zrób przejściówkę do redoxa -nawet prowizorka byle by bieguny się zgadzały i żeby nie zrobiło gdzieś zwarcia

lub

wyciągasz delikatnie z tamiji końcówki[igłą od przodu zaginasz dwie zapadki ale delikatnie żeby nie uszkodzić i wysuwasz do tyłu] i podpinasz krokodylki tylko później nie pomyl jak będziesz składał

TYLKO NIE ZRÓB ZWARCIA

Edited by mk8539020

przeczytaj na aku powinien byc prąd ładowania i czas jaki potrzeba aby baterie naładować

ustaw w ustawieniach czas po jakim ładowanie ma sie zakończyć[safety timer] i maksymalną pojemność[capacity cut-off] przy której ma przestać ładować ustawiasz w [user set program]

bo zapewne ładujesz przez [program select nimh batt] - tak??

dla pocieszenia dodam że stockowa ładowarka daje ponad 11v

Edited by mk8539020

Tak ten program, martwi mnie tylko to napięcie 9V, nie za dużo jak na 8.4voltową baterie?? A ladowarka ładuje dalej... Powinna kończyc sama, kiedy jest bateria ful naładowana tak? Podłączając batke do lądowarki na odpwiedni program nie zepsuje jej, tak?

Na baterii niec nie pisze, owinięta jest zwykłą folią czarną, jest stockowa.

Nie przejmuj się większym napięciem. Samochodowy akumulator 12V też ładuje się większym napięciem - dochodzi nawet do 18V. Po prostu taki jest mechanizm ładowania, że ładowarka musi dawać większe napięcie niż ma ogniwo. Inaczej przez ogniwo nie płynął by prąd, który ma je naładować.

Lafayette :bialaflaga:

Czytaj forum wiem ze sie nie chce lepiej jak koledzy od razu podadzą na tacy.

Z twojej wypowiedzi wnioskuje ze masz baterie NIxx 8,4V wiec ladujesz ja max do 10,5V .Nixx ładuje sie prądem 0,5C więc jak masz pakiet 1400mAh to ładujesz 0,7A.

Forum czytamy potem zadajemy pytania.

Przepatrzyłem pobieżnie dużo wątków, ale nie znalazłem odpowiedzi na moje pytania. Pomyślałem, ze jak zepsuję baterię, to będę sobie pluł w brodę, że nie zapytałem. Teraz dostałem sprzeczne informacje, więc chcę, żeby ktoś osądził, której słuchać. Dzięki za twoją odpowiedź. Jednak to nie jest 1400mAh. akumulator Ni-MH 1050 mAh 8,4V Taka informacja widnieje w opisie karabinka na gunfire.pl

Samochodowy akumulator 12V też ładuje się większym napięciem - dochodzi nawet do 18V. ie płynął by prąd, który ma je naładować.

do 2,4v na ogniwo czyli 14,4v a nie 18V.

nie polecam przekraczać amperażu podanego na ogniwie jak dasz 1A to może być ogień ale prawdziwy [czytaj uszkodzenie bateri]nie zapominaj że to najzwyklejsze chinole

1A mógłby zaszkodzic ogniwom o pojemnosci mniejszej niż 500mAh.

Lafayette :bialaflaga:

Czytaj forum wiem ze sie nie chce lepiej jak koledzy od razu podadzą na tacy.

Z twojej wypowiedzi wnioskuje ze masz baterie NIxx 8,4V wiec ladujesz ja max do 10,5V .Nixx ładuje sie prądem 0,5C więc jak masz pakiet 1400mAh to ładujesz 0,7A.

Forum czytamy potem zadajemy pytania.

Nixx można ładowac 1C bez straty dla ogniwa. Wysokoprądowe do 3C a nawet 4C, przy zachowaniu dobrego chłodzenia.

Przepatrzyłem pobieżnie dużo wątków, ale nie znalazłem odpowiedzi na moje pytania. Pomyślałem, ze jak zepsuję baterię, to będę sobie pluł w brodę, że nie zapytałem. Teraz dostałem sprzeczne informacje, więc chcę, żeby ktoś osądził, której słuchać. Dzięki za twoją odpowiedź. Jednak to nie jest 1400mAh. akumulator Ni-MH 1050 mAh 8,4V Taka informacja widnieje w opisie karabinka na gunfire.pl

Spokojnie możesz ładowac ja pradem 1A. Napięcie maksymlane bedzie oscylowac do 10,5V.

Ogólnie można i 1C ale stockowe pakiety wole ładować 0,5C i to w trybie manualnym. Jak dam w auto a pakiet jest zdrowy to ładowarka pociska nawet 2-2,5A ale to raczej na dobre mu nie wychodzi.

Ostatnio reanimowałem pakiet SC Sanyo 1,6Ah 4/5A na dużych ogniwach i dla niego lepszy był większy prąd dałem 1,5A niż poniżej 1A.