Gloom Posted May 7, 2005 Report Share Posted May 7, 2005 Witam, jestem nowy w te klocki i mam pytanie: jak wyregolowac hop-upa i o co chodzi z ta regolacja, poco ona (Wiem te pytania moga Was smieszyc ale co ja na to poradze)? Link to post Share on other sites
val Posted May 7, 2005 Report Share Posted May 7, 2005 Mowisz o hop-upie w czym???? Byloby latwiej gdybys najpierw podal model karabinka... W zaleznosci co tam posiadasz, hop-up moze byc regulowany albo przez zwykle pokretlo regulujace, albo kluczem dolaczonym do zestawu, albo jeszcze czyms innym (o czym nie wiem). Niektore modele pistoletow/karabinkow moga nie posiadac regulacji hop-up, ktory jest po prostu na stale wyregulowany (np moj pistolet sprezynowy). Jesli zas chodzi o dzialanie hop-up, to jest to wynalazek japonczykow, a w uproszczeniu sluzy on do nadawania kulce rotacji wstecznej. Dzieki rotacji, leci ona dalej, a bez niej (tej rotacji), nawet najmocniejsze karabinki mialyby problem ze strzelaniem na odleglosci 30 m w linii prostej... Efektem dobrze wyregulowanego hop-up jest trajektoria kulki maksymalnie zblizona do linii prostej. Jesli po strzale kulka za szybko opada na ziemie, to znaczy, ze hop-up niewystarczajaco podkreca kulki (albo w ogole). Jesli zas po strzale kulki leca od razu w gore, to hop up podkreca je za bardzo i powinno sie go zredukowac. Link to post Share on other sites
Foka Posted May 8, 2005 Report Share Posted May 8, 2005 Jak dziala HU - WMASG jak regulowac HU w Twojej replice - instrukcja. Link to post Share on other sites
Recommended Posts