Wiśnia Posted November 13, 2012 Report Share Posted November 13, 2012 (edited) Witam. W swoim AK (opis w profilu) siedzi sprezyna 120 JBU. Nigdy sie nie zastanawialem czy to dobra firma i wybor. Byla w TYM zestawie do AK od JBU. Sprezyna pracuje juz 2 lata i nadal trzyma to, co udalo sie wyciagnac z tego co siedzi w replice - czyli 410-413 fps. I teraz pytanie: czy te sprezyny to jakis niedoceniony wyrob, czy tez slabiej wypadają w porównaniu do innych firm? Nadmienie, ze od Guardera jest odrobine tansza. Edited November 13, 2012 by Wiśnia Quote Link to post Share on other sites
Rogaś Posted December 2, 2012 Report Share Posted December 2, 2012 Ostatnio sprawdzałem 130 JBU i 130 Guardera, Wyszło że 130 JBU jest słabsza średnio o 20-30fps od Guardera (mierzone na XCortechu i kulkach 0,25g, obie sprężyny w tej samej replice) Jeśli chodzi o sprężyny używam tylko Guarderów. Quote Link to post Share on other sites
Wiśnia Posted December 2, 2012 Author Report Share Posted December 2, 2012 Parametry swoja droga, a utrzymanie ich? Mnie ta sprezyna zadziwia, ale ja sie na tuningu nie znam. Moze to nic takiego? :) Nie mniej jednak zaciekawilo mnie to. Quote Link to post Share on other sites
Bart_Forrester Posted December 2, 2012 Report Share Posted December 2, 2012 Ostatnio sprawdzałem 130 JBU i 130 Guardera, Wyszło że 130 JBU jest słabsza średnio o 20-30fps od Guardera (mierzone na XCortechu i kulkach 0,25g, obie sprężyny w tej samej replice) Jeśli chodzi o sprężyny używam tylko Guarderów. guardery mają zaniżone oznaczenia. Quote Link to post Share on other sites
Jankesmaniak Posted July 12, 2013 Report Share Posted July 12, 2013 (edited) Witam Widziałem już podobne tematy ale nie znalazłem odpowiedzi na moje pytanie.A pytanie brzmi która z tych sprężyn będzie lepsza do m4 boyia ? bo tylko te są dostępne w specu. Chodzi mi o M130.I czy mi się mocno ROF obniży na stockowym silniczku i VB power 9,6? Edited July 12, 2013 by Jankesmaniak Quote Link to post Share on other sites
szymucha2353 Posted July 13, 2013 Report Share Posted July 13, 2013 Do stokowego bojca z baterią 9.6v nie pchaj M130, nie ma sensu a tylko skrócisz żywot repliki. Lepiej uszczelnić układ (nowe Oringi, uszczelniona dysza, teflonfix jeśli trzeba, smarowanie), wydłużyć żywotność poprzez wymianę tłoka (np. http://azteko.pl/shs-tlok-15-stalowych-zebow-bl-p-2556.html), wsadzić sp120 (http://azteko.pl/sprezyna-sp120-m120-guarder-p-376.html) i wymienić kable bo stokowe są wiadomej jakości. W ten sposób replika nie ucierpi na zdrowiu i przybędzie FPS. Pozdrawiam :D Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts