Szakal Posted August 30, 2005 Report Share Posted August 30, 2005 Objętość cylindra musi być taka sama jak objętość lufy. Z tym twierdzeniem się do końca nie zgodze, ponieważ objętość lufy powinna być nieco mniejsza niż objętość cylindra, gdyż trzeba doliczyć pewne straty powietrza, ktorych nie da się uniknąć. Quote Link to post Share on other sites
Eyescream Posted August 30, 2005 Report Share Posted August 30, 2005 oki tutek krok po kroku: mierzymy długość cylindra i średnicę cylindra. np. długość - 5 cm średnica 2,5 cm promień®-1,25cm liczymy objętość II r*2 x dł.= 3,14 x 1,25*2 x 5=3,14x 1,56 x 5= ok.25cm3 teraz wynik dzielimy na 1,5 do 2(zależnie od szczelności) 25:2=12,5 cm3 teraz przechodzimy do długości lufy średnica 6mm promień 3mm= 0,3cm długość - Z II r*2 x Z =12,5 II r*2 = 12,5 : Z 12,5:(IIr*2)= Z 12,5: (3,14 x 0,3*2)=Z 12,5: (3,14 x 0,09)=Z 12,5: 0,28=Z Długość lufy-44cm Teraz chyba wszystko jasne. Quote Link to post Share on other sites
GraBol_uK Posted September 1, 2005 Report Share Posted September 1, 2005 Gdzie jest Grey Fox, niech juz wraca... niech napisze jakis poradnik, instrukcje albo cokowiek aby pomogło to dorównac naszym tanim M4 do jego taniego ulepszonego M4 8) Quote Link to post Share on other sites
Tropiciel Posted September 3, 2005 Report Share Posted September 3, 2005 no a ma ktoś pomysł jakwykonać taką zębatke ja miałem pecha ponieważ przypadkiem zmiażdżyłem ją butem może ktoś ma na zbyciu pilnie potrzebuje Pozdrawiam Quote Link to post Share on other sites
woytaz2 Posted September 6, 2005 Report Share Posted September 6, 2005 czy mógłbyś napisać skąd można taką rurkę jak zamontowałeś skombinować (kupić). I gdzie zamówiłeś tą gumkę? Rurkę kupisz w Castoramie. Mają rużną średnice wewnętrzną, ale od czego suwmiarka. szukaj rurek o srednicy wew 5,9-6,1mm zewnetrzna to 8mm. Wez kilka kulek najlepiej tych, ktore docelowo bedziesz uzywal i poproboj jak przelatuja i czy maja duze luzy w lufie(patrz pod swiatlo w lufe). Co do gumki to sie nie sprawdzila, pozostalem przy oryginalnej, ale jesli chcesz to mozesz zamowic na:http://military.pl/s/m/search.html?id=8CmnGYJo lub na innych sklepach internetowych ASG. Wszystkie linki na stronie głownej wmasg. Polecam. Quote Link to post Share on other sites
thor_ Posted October 13, 2005 Report Share Posted October 13, 2005 Mam pytanko w związku z zapowiadającym się grzebaniem w XM177. Czy wymieniając lufę na nową jest sens przedłużyć ją do długości odpowiadającej założonemu tłumikowi dźwięku/płomienia ?? Czy tylko do końca "stałej" części lufy zewnętrznej ?? Raczej nie planuję "wzmacniać" sprężyny bo po kiego ma trafić szybciej GB. Pozdrawiam [ Dodano: 12.10.2005, 22:16 ] Nikt sie nie ustosunkował do pytania więc założyłem wedle uznania nową lufę i jutro pierwsze przestrzelanie planuję jak będę po napiszę co i jak. W obecnej chwili "nowa" lufa ma długość do połowy tłumika zobaczymy czy będzie ok czy trzeba będzie skracać. Pozdrawiam [ Dodano: 13.10.2005, 22:08 ] A wiec lufa o długości 47 cm to duuuże przegięcie, pomijam fakt że kulki faktycznie leca za każdym razem w to samo miejsce(celność ok) ale skuteczny zasięg z około 20-25m spadł do jakiś 6-7m. Te 47cm wstawiłem na 'wariata" bez obliczeń i z ciekawości, no i mam za swoje :P. Nie wiem skąd tu piszący biorą w tej replice długość cylindra tłoka = 5cm ?? Panowie jak liczycie to bierzcie do obliczeń długośc "pracy" słupa powietrza w cylindrze a nie długość tłoka. W najlepszym układzie GearBox cofając tłok przed strzałem odsuwa go od ściany cylindra o jakieś 2,5 cm więc żadne 5cm tylko 2,5. I przy takich wartościach okazuje się że chcąc spełnić wymagania (objętość powietrza w cylindrze >= objetość powietrza w lufie) trzeba zostać przy lufie oryginalnej :( ewentualnie przedłużyć ją o kilka cm. Ja mimo wszystko będę swoja skracał systeatycznie o kilka cm aż osiągnę satysfakcjonujące mnie wyniki w najgorszym uładzie wrócę do dlugości oryginalnej lufy tyle że będzie "precyczyjna" znaczy o lepiej dopasowanej średnicy. Jutro dalsza część prób "ogniowych" po skróceniu lufy. Pozdrawiam Quote Link to post Share on other sites
Witia_PL Posted October 14, 2005 Report Share Posted October 14, 2005 A jak myślicie, co by dało przełożenie do jakiegoś taniego elektryka, sprezyny z m16a1 cyber guna ? prowadnica lufa itd ? albo jakby wmątować do m16 silnik el. :P niewiem czy to możliwe dlatego pytam :P Quote Link to post Share on other sites
kluchu Posted October 14, 2005 Report Share Posted October 14, 2005 co by dało przełożenie do jakiegoś taniego elektryka, sprezyny z m16a1 cyber guna ? nie zmieściłaby się :wink: Quote Link to post Share on other sites
rinleez Posted December 18, 2005 Report Share Posted December 18, 2005 Jesli klinuja ci sie kulki proponuje dwie rzeczy: przetestowac na tej rurce kulki bezszwowe. Jesli dalej jest to samo to proponuje przymierzac stopniowo rurki delikatnie szersze np co 0.5mm Quote Link to post Share on other sites
obas Posted January 14, 2006 Report Share Posted January 14, 2006 witam wszystkich w xm 177 dwu krotnie zwiekszylem moc i osiagi poprzez wlozenie prawie pol tory raza mocniejsza sprezyne uszczelnienie HU i baterie 9,6 v i teraz z 8 metrow z kulki 0.2 przebija 6 kartek programu telewizyjnego a przed upgardem z ledwoscia 2 z 0.12 kulki oczewiscie z 5 m. pozdro..... taniocha Double Engele ! a wyniki zaskakujace . Quote Link to post Share on other sites
slayer666 Posted January 14, 2006 Report Share Posted January 14, 2006 obas = a można wiedzieć gdzie kupiłeś tą mocniejszą sprężynę ? Kupiłeś ją w internecie czy z jakiegoś innego źródła. Teź mam XM177, dobry gun jak na tanioche, ale mógłby być mocniejsze. Quote Link to post Share on other sites
obas Posted January 14, 2006 Report Share Posted January 14, 2006 sprezyne znalazlem w pracy czesto wystepuja w wszelkiego rodzaju zaworach pneumatycznych przy furkach typu truck i naczepach wiec twardosci sa rozne nie przesadz,a zapomnialem w poprzednim poscie zapomnialem dodac, miedzy innymi o zebatce pierwszej od silniczka tzw.atakującej musi byc metalowa jezeli nie kupisz to wal na politechnike wroclawska dorobią za grosze jakies 20 zł .pozdro...... Quote Link to post Share on other sites
kalach Posted January 19, 2006 Report Share Posted January 19, 2006 A na jaką sprężyne najlepiej zamienić żeby dość poprwaiło jego moc ? Gdzie taką można nabyć ? Quote Link to post Share on other sites
obas Posted January 28, 2006 Report Share Posted January 28, 2006 zanim zmienisz sprezyne zwieksz max.skok tloka ? a jak to ci podpowiem. tylko uwazaj nie zryp sobie zebatki,na zebatce napinajacej tlok ostatni ząbek spiluj i pół milimetra za nim nawierć precyzyjnie otworek wiertelkiem 2-kom pozniej wczesniej przygotowany kawalek obcietego i wypilowanego wkręta,wkrec na klej,tylnia czesc tloka ma ząb ktory odpowiada za ogien ciagly i pojedynczy spilowac go troszeczke tez bedziesz musiał ze wzgledu na brak miejsca,nastepnie jezeji masz gdzie to dorób sobie lufe 6.03 prec.bo kupowac sie nie oplaca przewyzsza cene repliki no i mozna zapomnieć o kulkach 0.12 tylko i wylącznie 0.20 po wszystkim w puszke z 10 metrow za kazdym razem~ wgnioty widoczne niesie gdzies na 45m w kazdym bądz razie daje rady i narazie nic sie nie psuje ,azaczelem w nim grzebac bo po 2 tygodniach padł.także panowie lufa i skok tloka.[ sprezyna nie konieczna !]pozdrawiam wszystkich i miłego grzebanka na i osiągów !!!HOOAH zolnierze !!!!!!! :D [ Dodano: 28 Sty 2006 17:17 ] czyli na tej zebatce robisz ostatni zab metalowy i 0,5 mm odsadzony od pozostalych , lufa i po krzyku . DAJCIE ZNAC O EFEKCIE UWIERZCIE WYNIK ZASKAKUJACY !!!! [ Dodano: 28 Sty 2006 17:24 ] TAKŻE PANOWIE KULKI TAJGUN 0.20 Z 4METROW W POKJU O SCIANE BLOKOWĄ SIE ROZŁUPUJĄ NA KAWAŁKI !!!!!!!!!!!!!!!! Quote Link to post Share on other sites
corky Posted January 28, 2006 Report Share Posted January 28, 2006 moglbys jakies zdjecia zrobic albo narysowac schemacik , bo troche nie wiem o co ci chodzi :| z gory thx ;] Quote Link to post Share on other sites
kalach Posted January 29, 2006 Report Share Posted January 29, 2006 Jaka długość tej lufy ? To ma być jakaś rurka z OBI czy coś w tym stylu ? Jestem dości zielony :) Jeszcze go nie rozkręcałem, prosto się lufe wymienia ? Możesz mi dać jakieś wskazówki ? Quote Link to post Share on other sites
macgyver Posted January 29, 2006 Report Share Posted January 29, 2006 To jast sdandard gearbox. Wedłóg obliczeń objętości tłoka, to ma być 19 cm. Powinno się liczyć nie objętość tłoka a objętość pracy tłoka. W moim wypadku to powinno być 16 cm. Quote Link to post Share on other sites
kalach Posted January 29, 2006 Report Share Posted January 29, 2006 Czyli 16 cm lufa ? Quote Link to post Share on other sites
corky Posted January 29, 2006 Report Share Posted January 29, 2006 obasss, czekam :D 8) :D Quote Link to post Share on other sites
macgyver Posted January 29, 2006 Report Share Posted January 29, 2006 W moim przypadku. Rozłóż giwerę, odpal gb i zobacz do ką dochodzi tłok(długość w cm), pomnóż razy 3.14(bo śtednica tłoka to 2 cm=promień1cmx3.14=3.14 ;-]) Podziel na 6.04 czy jaką tam inną lufę masz i dłógość w decymetrach. Quote Link to post Share on other sites
corky Posted January 29, 2006 Report Share Posted January 29, 2006 ok obas juz nie musisz pisac , zwiekszylem juz skok tloka ;] Quote Link to post Share on other sites
obas Posted February 14, 2006 Report Share Posted February 14, 2006 lufa , dlugosc jak orginalna ! a ogulnie jak efekty ?? [ Dodano: Wto 14 Lut, 2006 ] WITAM !!!!na wstępie pozdrawiam,grzebanko się oplaca,po tych wszystkich upgardzikach w powyższych postach wymyśliłem coś jeszcze co podnioslo jeszcze osiągi XM177 Double Engele,kolega śmieje sie że nie dlugo przewyższy moją M15A4 CA haha! a więc zmniejszyłem kruciec na średnicy wewnetrznej cylindra,widocznie zwiekszyło się ciśnienie wpadające do lufy i z tego podniosla sie jeszcze troszke moc ! a jak poprostu wklejiłem kawalek koszulki z kabla cienkiej zmniejszylo to o ok.0,5mm na średnicy. NIEZŁA ZABAWA A EFEKTY ZASKAKUJĄCE ! Quote Link to post Share on other sites
pawlaczyskis Posted February 16, 2006 Report Share Posted February 16, 2006 lufa , dlugosc jak orginalna ! a ogulnie jak efekty ?? ortografia Panowie! :!: :? a wracając do XM. czy sa jakieś pojemniejsze magi do tego modelu? cena i firma obojętna! mają poprostu pasować i dziełać! Quote Link to post Share on other sites
macgyver Posted February 17, 2006 Report Share Posted February 17, 2006 zmniejszyłem kruciec na średnicy wewnetrznej cylindra,widocznie zwiekszyło się ciśnienie wpadające do lufy i z tego podniosla sie jeszcze troszke moc ! a jak poprostu wklejiłem kawalek koszulki z kabla cienkiej zmniejszylo to o ok.0,5mm na średnicy. Czy mógłbyś troszeczkę jaśniej to opisać :D. Przedewszystkim co to jest "koszulka z kabla" :?: Proszę o dokładniejszy pois, jakiś prowizoryczny pysunek może 8). Quote Link to post Share on other sites
ublizzard Posted November 9, 2006 Report Share Posted November 9, 2006 zmniejszyłem kruciec na średnicy wewnetrznej cylindra A co to jest ten "kruciec"? [ Dodano: 09 Lis 2006 10:40 ] ok obas juz nie musisz pisac , zwiekszylem juz skok tloka ;] I jak efekt?? Samo zwiekszenie skoku cos daje (bez zmiany sprężyny itd.) ?? Ja zastanawiam się nad zrobieniem cylindra i tłoka samemu z jakiegoś metalu, chyba będzie to mosiądz, kupię jakąś rurkę o średnicy większej niż orginalny cylinder DE, zobaczę, może da się wcisnąć średnicę wew. 25mm (oczywiście sam szkielet gearbox'a też przerobię), tłok też bym zrobił z jakiejś rurki. Nie wiecie czym się łączy takie rurki od grzejników? Czy lutowanie lutownicą wystarczyłoby? Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts