kur04 Posted December 16, 2012 Report Share Posted December 16, 2012 Witam, chciałbym zapytać jaki ta replika ma zasięg skuteczny i maksymalny? A i czy ta replika g36 od jg jest lepsza od tej mp5 i też jaki ma zasięg skuteczny i maksymalny ? PS. przepraszam za powtórzenia i z góry dziękuję za odpowiedzi. Link to post Share on other sites
Buniek92 Posted December 16, 2012 Report Share Posted December 16, 2012 Teoretycznie nikt Ci tego powie. Na zasięg skuteczny wpływa wiele czynników jak chociażby producent i waga użytych kulek czy regulacja HU. Generalnie obie repliki mają podobny do siebie zasięg. Link to post Share on other sites
CIUPAK1 Posted December 16, 2012 Report Share Posted December 16, 2012 Tego się nie da przynajmniej określić,bo po pierwsze te repliki produkują już od dobrych paru lat,raczej w niezmienionym środkiem,chociaż być może jakieś kosmetyczne zmiany zaszły od początku produkcji.No i najważniejsze to są repliki chińskie każda egzemplarz może strzelać trochę lepiej,trochę gorzej,być lepiej albo gorzej złożonym ( zdarza się to też u markowych producentów replik). Link to post Share on other sites
kur04 Posted December 16, 2012 Author Report Share Posted December 16, 2012 (edited) A tak ogólnie to która z tych replik lepsza? Jaka jest różnica w wykonaniu? Potrzebuję repliki "uniwersalnej" tzn. i do cqb jak i do lasu. Edited December 16, 2012 by kur04 Link to post Share on other sites
ZuBeR Posted December 16, 2012 Report Share Posted December 16, 2012 Wykonanie i osiągi podobne, MP5 jest bardziej kompaktowe. Generalnie repliki porównywalne i większe znaczenie ma gust kupującego. Link to post Share on other sites
kur04 Posted December 16, 2012 Author Report Share Posted December 16, 2012 A która z tych replik jest mniej awaryjna ? A jest jakaś różnica między tymi replikami a cm 028 ? Link to post Share on other sites
dr Ziolo Posted December 16, 2012 Report Share Posted December 16, 2012 Miedzy tymi replikamk roznica to cena, firma i wyglad :) Bierz co lubisz, cymka tez jest dobrym wyborem :D Link to post Share on other sites
Buniek92 Posted December 16, 2012 Report Share Posted December 16, 2012 Przeczytaj jeszcze raz odpowiedzi na swoje pytanie. Cm. 028 to ta sama półka. Link to post Share on other sites
korpus Posted December 16, 2012 Report Share Posted December 16, 2012 Ja wybrał bym Gietę, bo i CM.028 i G36 mają gearbox v.3, który jest mniej awaryjny od V.2, a ten niebieski korpus w Cymie to porażka. Osiągi będą podobne, z tym, że Gieta wygląda ładniej. Link to post Share on other sites
bizon96 Posted December 16, 2012 Report Share Posted December 16, 2012 Witam. Jestem aktualnie w posiadaniu tej samej MP5, a moją pierwszą repliką była właśnie G36C JG, tak więc mam porównanie. Osobiście uważam, że obie repliki mają swoje plusy i minusy. W G36C są przyrządy celownicze do których wygodniej się "przyłożyć", z drugiej strony w obydwóch replikach potrzeba wymienić lufę i gumkę HU, bo stokowe na pewno nie zachwycają. Co za tym idzie, w G36C masz 250mm, które warto wymienić na 300mm precyzyjne. No i do tego jest potrzebny tłumik, żeby to zakryć. Niestety, jak wszystkim wiadomo, w gietach JG jest problem z gwintem pod tłumikiem płomienia (niestandardowy, mniejszy) i jest poważny problem z zamocowaniem tłumika. Do tego dochodzi potrzeba zdejmowania go przy każdej wymianie akumulatora. Ja osobiście miałem tłumik o średnicy 30mm i lekko poszerzyłem otwór w chwycie przednim i nie musiałem go za każdym razem odkręcać. W MP5 masz ten komfort, że nie musisz nic zmieniać i kombinować, tylko instalujesz lufę do 320mm bez pierdnięcia, a tłumik to i tak zakryje. Osobiście tylko jedno mi się nie podoba w MP5, bardzo nisko osadzone celowniki mechaniczne. Ale to raczej sprawa osobista. Link to post Share on other sites
Powała Posted December 17, 2012 Report Share Posted December 17, 2012 Osobiście radziłbym MP5SD6, regulowana kolba, skuteczny tłumik w standardzie. Od czterech lat strzelam z G36 (pełnej długości) i z MP5SD6. W stocku osiągi porównywalne ze wskazaniem na G36, ale to rezultat znacznie dłuższej lufy. Po zamontowaniu w MP5 preclufy 6,04 i sprężyny M110 i zielonej gumki G&G, osiągi się wyrównały, na kulkach 0,25 G&G, 390-400 fps, zasięg skuteczny 40 m. Ostatnio na mrozie większość replik (nawet te z LiPo) "padło", moja SD6 "grzała do końca bezawaryjnie na baterii 9,6V 1600 mAh. Link to post Share on other sites
fusi Posted December 17, 2012 Report Share Posted December 17, 2012 Po co pchać dłuższą preckę i zakrywać ją tłumikiem skoro na to samo wyjdzie jak wstawisz normalnej długości? Co do wyboru, ja wybrałbym mp5. Sam miałem wersję a4 i śmigało mi się z nią znakomicie. Działa do teraz na stockowych częściach, a ma już 5 lat. Był tylko smarowany gearbox i wymieniona gumka hop siup. Link to post Share on other sites
kur04 Posted December 17, 2012 Author Report Share Posted December 17, 2012 A GB może się "rozpierczniczyć" w mp5 bo czytałem że może pęknać. Link to post Share on other sites
fusi Posted December 17, 2012 Report Share Posted December 17, 2012 Oczywiście, że pęknie jak przejedziesz po niej traktorem albo włożysz m170... Link to post Share on other sites
kur04 Posted December 17, 2012 Author Report Share Posted December 17, 2012 Diękuję za odpowiedzi. Mam jeszcze jedno pytanie, mianowicie czy Wy wybralibyście mp5 czy g36 ? Jak już zaznaczyłem potrzebuję repliki uniwersalnej z przewagą na las. Link to post Share on other sites
dr Ziolo Posted December 17, 2012 Report Share Posted December 17, 2012 Ja bym wzial G36 ze wzgledu na to, iz to jednak jest moc (przynajmniej z wygladu), a MP5 to z przewaga CQB raczej ;) Ale bierz co chcesz :D Link to post Share on other sites
fusi Posted December 17, 2012 Report Share Posted December 17, 2012 Ja wybrałbym mp5 z racji tego, że miałem i mi bardzo przypisał. Pewnie dalej używałbym tej repliki, gdyby nie stylówa na ruska. Bierz mp5 to nie pożałujesz :D Staraj się wziąć wersję http://gunfire.pl/product-pol-1152189624-Replika-pistoletu-maszynowego-JG069MG.html lub ze stałą kolbą bo te wbudowane tłumiki są słabe :) Link to post Share on other sites
chomik_pl Posted December 17, 2012 Report Share Posted December 17, 2012 Ja bym bral G36C ze wzgledu wlasnie na uniwersalnosc. W porownaniu do MP5 latwiej na niej zamontowac dodatkowe wyposazenie (szyny montazowe w standardzie), skladana klba G36 jest jednak bardziej wytrzymala niz ta w MP5 dotakowo wyposazona jest w gumowe zakonczenie(lepiej trzyma sie na ramieniu), gearbox w wersji V3 i mozliwosc láczenia ze soba magazynkow. Wady w porownaniu do MP5 to napewno rozmiar, MP5-tka jest mniejsza. Link to post Share on other sites
Sail Posted December 17, 2012 Report Share Posted December 17, 2012 Podepnę się do tego tematu, bo właściwie zdecydowałem się już na zakup JG096. Z tego co czytałem stockowe gumki nie radzą sobie z zimnem. A, że mamy zimę przydałoby się coś bardziej niezawodnego. I tutaj pytanie - czy coś takiego dałoby radę? Szczerze mówiąc o tunningu nie wiem nic, więc wolę zasięgnąć opinii. Link to post Share on other sites
fusi Posted December 17, 2012 Report Share Posted December 17, 2012 Zielona G&G będzie najlepszym wyborem. Link to post Share on other sites
Powała Posted December 18, 2012 Report Share Posted December 18, 2012 (edited) A GB może się "rozpierczniczyć" w mp5 bo czytałem że może pęknać. Każdy GB może pęknąć, w każdej replice jeśli będziesz nieumiejętnie posługiwal się repliką i zaniedbasz konserwacji. Jak wcześniej napisałem wybrałbym, podobnie jak Fusi replikę z rodziny MP5, tyle, że w wersji http://gunfire.pl/pr...go-JG067MG.html. W tej chwili są niedostępne, ale mają być za 4 dni. Jak Ci się spieszy poszukaj w innych sklepach, to tak popularna replika, że na pewno będzie gdzieś dostępna. (...) bo te wbudowane tłumiki są słabe :icon_smile: Nie zgodzę się z Tobą, jest duża różnica przy strzelaniu z repliki MP5SD6 bez i z tłumikiem. Edited December 18, 2012 by Powała Link to post Share on other sites
fusi Posted December 18, 2012 Report Share Posted December 18, 2012 Moim zdaniem lepiej wygląda dokupiony tłumik niż ta ogromna tuba :D Ale to tylko moja opinia. Jeśli zakupi się też dobry tłumik - będzie dobrze tłumił. :D Link to post Share on other sites
Powała Posted December 18, 2012 Report Share Posted December 18, 2012 Moim zdaniem lepiej wygląda dokupiony tłumik niż ta ogromna tuba :icon_biggrin: (...) Taki ma "ostra" broń w oryginale, więc nie widzę problemu... :icon_biggrin: Natomiast trwałość tej repliki i jej osiągi wręcz zdumiewają. Link to post Share on other sites
kur04 Posted December 18, 2012 Author Report Share Posted December 18, 2012 A ta gieta wytrzyma tyle samo co te mp 5 ? Link to post Share on other sites
korpus Posted December 18, 2012 Report Share Posted December 18, 2012 (edited) Obi repliki są równie dobre, obie wytrzymają podobny czas, będą miały podobne osiągi. Po prostu wybierz tę, która Ci się bardziej podoba. Edited December 18, 2012 by korpus Link to post Share on other sites
Recommended Posts