Mrocz Posted May 15, 2005 Report Share Posted May 15, 2005 Witam! W niedalekiej przyszłości planuje kupno AEG'a. Akurat tak się złożyło, ze do gusty przypadł mi M-16 robiony przez ICS'a. Niestety nigdzie nie znalazłem jakiejś rzetelnej Recenzji na jego temat. Owszem na waszym forum widnieje temat o M-4 od ICS'a, ale nie interesuje mnie M-4 lecz M-16. Dokładnie chodzi mi o ten model: http://military.pl/s/m/ICSM16A3.html Zależy mi na dość wytrzymałym długim karabinie... :] ( Przeważające tereny w mojej okolicy to Plaże i Lasy... ) Więc pomyślałem, że najlepszy "taktycznie" będzie Karabin M-16... I w związku z tym mam pytanie, czy ktoś go używał bądź choćby strzelał z niego?? Jak tak, to jak się sprawuje, czy ma dobry zasięg, czy jest godny polecenia?? To dla mnie dość ważne,l bo chce kupić jak najlepszego elektryka za pierwszym razem... :) Repliki Tokyo Marui mnie mniej interesują bo są za bardzo plastikowe.. Wykonane prawie w całości z ABS'u który mimo wszystko nie jest tak wytrzymały jak Metal... :) PS. Z góry dziękuje Pozdrawiam! :D Quote Link to post Share on other sites
The Ghost Posted May 15, 2005 Report Share Posted May 15, 2005 Mozliwe, ze nikt go jeszcze nie ma. Mozesz sie sugerowac topicem o M4, bo to ta sama konstrukcja ten sam gear. Jestem posiadaczem M4 i jako pierwszego aega nie polecam, nie to zebym krytykowal, ale juz po zakupie trzeba w nim "dlubac" by poprawnie dzialal. IMHO jesli lubisz grzebac w replice to ok. jesli nie masz bladego pojecia i nie chcesz bawic sie w rozkrecanie bebechow to bierz TMa :) Quote Link to post Share on other sites
Mrocz Posted May 16, 2005 Author Report Share Posted May 16, 2005 Hmmm.. Wezme pod uwage twoją wypowiedź... :) O grzebanie w replice się nie boje aż tak, bo wielokrotnie robiłem podobne robótki :] Stwierdzam, że z tym grzebaniem moze byćm dodatkowa zabawa... :] O tokyo Marui za bardzo bym się bał... :| Wielokrotnie słyszałem od znajomych, że TM'y są delikatniejsze ( ten ABS :( ) I potrafią się złamać w niektórych miejscach a koszt naprawy jest dosyć duży... Pogadam jeszcze z mojim znajomym który ma dużą styczność z Elektrykami... Pozdrawiam i dziękuje za przydatną informacje... :] Quote Link to post Share on other sites
Tajga Posted May 16, 2005 Report Share Posted May 16, 2005 Ahoj! To co mogę powiedzieć o M4 to napewno słaby zasięg i skupienie, co w M16 powinna choćby minimalnie rekompensować długa lufa. Bądź co bądź musisz z góry się liczyć z wymianą górnego Gerboxa na mocniejszy (dostępny w military.pl, w który sam mam zamiar zainwestować), oraz z wymianą lufy na prec.. Też mieszkam w Sopocie i wiem co znaczy piach w karabinku; żadna broń go nie lubi, a już napewno elektryka nie przepada za słoną wodą. Miałem okazję go trzymać i robi wrażenie kawałka solidnej stali, ale przy nierozsądnej eksploatacji prędzej, czy później i tak się rozpadnie. Quote Link to post Share on other sites
Mrocz Posted May 16, 2005 Author Report Share Posted May 16, 2005 Hmmm.. Dużo negatywnych opini widze co do celności Modeli od ICS'a :). Coraz bardziej zmusza mnie to do myślenia nad kupnem repliki innej firmy :P A co myslicie o modelach Classic Army ( głównie chodzi mi o M-16 oczywiście ) Słyszałem, że są bardzo awaryjne... Choć również całe z metalu... :] Słyszałem jeszcze o jakiejś firmie G&G ( chyba jakoś tak ) ale tylko słyszałem na oczy nie widziałem jak repliki robią ( zna ktoś ich stronkę ) Ponoć robią świetne modele broni... Quote Link to post Share on other sites
Bocian Posted May 16, 2005 Report Share Posted May 16, 2005 poszukaj na forum, bylo troche napisane o m4 G&G oraz G&P Quote Link to post Share on other sites
Punisher Posted May 16, 2005 Report Share Posted May 16, 2005 Ahoj!Bądź co bądź musisz z góry się liczyć z wymianą górnego Gerboxa na mocniejszy (dostępny w military.pl, w który sam mam zamiar zainwestować. Hehe, ja mam sprężyne 210% na stockowej górnej połówce i nie widać śladów zużycia po wykręceniu ponad 5 tyś kulek, a wale i serią i singlem. Ta wzmocniona górna połówka to według mnie pic reklamowy, jeśli nie widać różnicy to po co przepłacać? A co do metal body w CA i ICS pamiętać należy, że CA ma ze stopu cynku i aluminium czyli ZnAlu a ICS to tylko aluminium, jednakże plusem body CA jest zwarta kontrukcja. Quote Link to post Share on other sites
The Ghost Posted May 16, 2005 Report Share Posted May 16, 2005 Mrocz napisał: O grzebanie w replice się nie boje aż tak, bo wielokrotnie robiłem podobne robótki :] to spokojnie mozesz myslec o zakupie. O tokyo Marui za bardzo bym się bał... Wielokrotnie słyszałem od znajomych, że TM'y są delikatniejsze ( ten ABS ) I potrafią się złamać w niektórych miejscach mialem AK z TM i tym mozna skakac o tyczce i nic nie peknie ;) co innego seria Mek lubia pekac uszy w body ;( DES_tajga_69 Bądź co bądź musisz z góry się liczyć z wymianą górnego Gerboxa na mocniejszy (dostępny w military.pl, w który sam mam zamiar zainwestować), nie zapomnij wymienic lozysk bo z tego co pisza mniemam ze jest sprezyny ze 170PDI :) Miałem okazję go trzymać i robi wrażenie kawałka solidnej stali, ale przy nierozsądnej eksploatacji prędzej, czy później i tak się rozpadnie co do body to recze, ze sie nie rozpadnie bo sam je testowalem (niechcacy) Probowalem wybic pin, ktory jest w instrukcji a w karabinie go nie ma 8O wiec napierd.....alem mlotkiem az sie body troche wgielo, ale nie peklo :!: Quote Link to post Share on other sites
Tajga Posted May 16, 2005 Report Share Posted May 16, 2005 No proszę, z tego co widzę wytrzymałe draństwo. Może to przez te luzy na kolbie i łożu konstrukcja wydyawała mi się mało solidna. Tak, czy owak Mrocz, ja w pełni to M16 mógłbym polecić (patrząc z perspektywy mojej M4). Większość drobnych błędów można bez większego problemu pokonać samemu, a i tak rekompensuje to metal body, dzielony Gerbox, wytrzymałośc i dość przystępna cena, jak za taki kawałek porządnego (moim zdaniem) "żelastwa". Punisher napisał: Hehe, ja mam sprężyne 210% na stockowej górnej połówce i nie widać śladów zużycia po wykręceniu ponad 5 tyś kulek, a wale i serią i singlem. Ta wzmocniona górna połówka to według mnie pic reklamowy, jeśli nie widać różnicy to po co przepłacać? Skoro tak, to racja. Quote Link to post Share on other sites
0L0 Posted May 16, 2005 Report Share Posted May 16, 2005 Czy da się jakoś upgradować modele ICS'a tak by dorównywały tym modelom Tokyo Marui, albo przewyższały?? :] :lol: Wprawdzie moje doświadczenia z ICSem ograniczają się tylko do MP5, ale na osiągi i celność stockowego AEGa nie narzekałem, napewno były lepsze niż w TMach :wink: Jeżeli nie jesteś sadystą to preclufa powinna wystarczyć ;) Quote Link to post Share on other sites
Mrocz Posted May 16, 2005 Author Report Share Posted May 16, 2005 Dzięki za konkretne wypowiedzi :D, chyba jednak się skusze zakupić M-16 ICS'a, Napewno nie rozsypie się tak szybko jak Tokyo Marui :) Mam nadzieje, że po drobnym Upgradzie broni, będe wstanie wyciągnąć z niego lepszy zasięg i precyzje o Tokyo Marui... :) Ewentualnie do poziomu porównywalnego z TM... :] Bo na początek wystaczy mi, stockowy AEG. I tak większość naszej ekipy narazie używa Springów :P... Ale w NIEDALEKIEJ przyszłości ( gdy se zakupią AEG'i ) będe potrzebował czegoś mocniejszego... :] Dzięki OLO_C za odpowiedź na to pytanie :P tamten post usunąłem i tu jest w zmienionej lekko formie... :wink: Quote Link to post Share on other sites
The Ghost Posted May 16, 2005 Report Share Posted May 16, 2005 DES_tajga_69 napisał: Może to przez te luzy na kolbie i łożu konstrukcja wydyawała mi się mało solidna. hmmm u mnie nic takiego nie wystepuje, trzymajac ten karabinek pewnie lezy w rece i nic sie nie telepie (skladana kolba) Tak, czy owak Mrocz, ja w pełni to M16 mógłbym polecić jw, rowniez polecam glownie ze wzgledu na jakosc wykonania, ktora wg mnie jest idealna (automatycznie opadajaca klapka, oraz ruchomy wyrzutnik lusek ktory odslania regulacje hop-upa po odciagnieciu dzwigni zamka, indywidualny numer seryjny, zwalniacz sprezyny w miejscu dopychacza itd) druga sprawa to prosta budowa, dwudzielny gearbox (miod podczas skladania :) ) do minusow moge jak na razie zaliczyc hop-up, ktory moim zdaniem jest do dupy, moze wymiana gumki na silikonowa cos pomoze.... Quote Link to post Share on other sites
Mrocz Posted May 17, 2005 Author Report Share Posted May 17, 2005 Mam nadzieje, ze da się go udoskonalić ( chodzi mi o Hop-Up :] ). GDyż jeśli będzie się to wsyztsko odbijać znacząco na zasięgu, to będzie troche cienko :P. Choć z drugiej strony nie jest ważne jaką "bronią" walczysz lecz kto nią walczy :wink: ( Broń w cudzysłowie bo AEG to nie jest broń :P ) PS Prawdopodobnie w czerwcu zdobęde to cudo i zdam jakąś relacje wam jak się spisuje M-16 tej firmy... :] Quote Link to post Share on other sites
Kiwi Posted May 17, 2005 Report Share Posted May 17, 2005 Ja słyszałem wiele opini, że TMy są o wiele mniej awaryjne od ICSa. Poza tym metal body-ten ZnAl wcale nie jest mocny, na stronie firearmsa piszą, że w temp. -10, -15 staje się bardzo kruchy. A dobry ABS TMa nie ma takich bajerów. Jest nawet taki temat, jeśli się nie mlę "awaryjuność AEGów" warto poczytać, bo jest opisane dużo modeli itd. Też dobry jest wątek "niezniszczalne" go chyba nazwali, ale nie jestem pewny. Warto poszukać. Quote Link to post Share on other sites
The Ghost Posted May 17, 2005 Report Share Posted May 17, 2005 Mrocz napisał: Mam nadzieje, ze da się go udoskonalić ( chodzi mi o Hop-Up :] ). GDyż jeśli będzie się to wsyztsko odbijać znacząco na zasięgu, to będzie troche cienko akurat z zasiegiem nie ma problemow, raczej z powtarzalnoscia strzalow i celnoscia, to jeszcze zalezy kto do czego go uzywa, przy strzelaniu seria nie jest zle, ale ja wale na single i strzelam na wieksze odleglosci, wymagam zeby trafic cel pierwszymi 3 strzalami. No i niestety nie spelnia moich wymagan mimo preclufy (dlatego kupilem APSa :) ), ale ciagle pracuje nad zwiekszeniem precyzji w mojej M-ce :) Quote Link to post Share on other sites
Mrocz Posted May 17, 2005 Author Report Share Posted May 17, 2005 Tej M-16 używać będe do szturmów w terenie leśnym... :) Gdyz w sopocie nie znalazłem dużo opuszconych budnków... Więc postanowiłem kupić karabin dłuższy z większym nieco zasięgiem... :) I nie będe używał go jako snajperki raczej... :D Dlatego, jeżeli serią strzela w miare celnie to mi wystarczy w zupełności... :P Choć w przyszłości będe też kombinował nad zwiększeniem jego celności... :) Quote Link to post Share on other sites
Pikace Posted May 17, 2005 Report Share Posted May 17, 2005 Więc postanowiłem kupić karabin dłuższy z większym nieco zasięgiem... To nie jest prawda, ze im dluzsza lufa tym wiekszy zasieg. Np MP5 bedzie mialo podobny zasieg. Dlatego wiekszosc osob preferuje karabinki, ktore sa zdecydowanie bardziej uniwersalne (np M4/M15) przy identycznej celnosci i zasiegu. Quote Link to post Share on other sites
Borax Posted May 17, 2005 Report Share Posted May 17, 2005 Witam. u nas w teamie jest jedna M4 i jedna M16 z ICSa. Sam używam M4 i nie mam żadnych zastrzeżeń; strzela jak najzwyczajniejszy stock, zasięg wiekszy niż TM, ze stokowym CA nie porównywałem gdyż jedyne działajace były juz po upgradzie(stocki jakos nie barzo działają, HU czy coś) Co do M16, strzela troszke dalej i celniej niz M4. Za te pieniadze biorąc pod uwage, że to tylko stock nic więcej nie można oczekiwać. Jak dla mnie jest naprawde niezła, chociaż wolę M4, ale to tylko kwestia gustu i przeznaczenia. Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts