=NAS= Posted January 9, 2013 Report Share Posted January 9, 2013 Panowie zakupiłem oryginalny dzwon hełmu niemieckiego m42 prawdopodobnie , z racji tego że ma to być stylizacja , poszukuje fasunku do tego hełmu lecz obawia się że nie wszystkie do niego będą pasować , kieruje to pytanie do znawców którzy już troszkę w tym siedzą , jaki zamiennik lub kopie fasunku mogę zakupić by pasowała. Najlepiej prosiłbym o konkretne linki do sklepów. Pozdrawiam Quote Link to post Share on other sites
Aliant Posted January 9, 2013 Report Share Posted January 9, 2013 Brat kupował tutaj: http://allegro.pl/listing/user.php?us_id=2102103 drogo ale chyba warto. Musisz tylko dobrać rozmiar obręczy bo dzwony miały różne wielkości. Quote Link to post Share on other sites
=NAS= Posted January 10, 2013 Author Report Share Posted January 10, 2013 Trochę drogo a nie znajda sie zamienniki? Nie da rady zrobić to z fasunku polskiego? Quote Link to post Share on other sites
Ukaosek Posted January 10, 2013 Report Share Posted January 10, 2013 Da radę z fasunku Polskiego hełmu starszego typu, czyli nie taki gdzie masz fasunek na obręczy metalowej tylko taki z samymi skórkami. Np taki : http://allegro.pl/polska-helm-wojskowy-z-1961-r-i2933834129.html Nitowany dwa razy z boku i raz z tyłu. Quote Link to post Share on other sites
wroobelchannel Posted January 10, 2013 Report Share Posted January 10, 2013 O, dobrze wiedzieć, sam się kiedyś na tym zastanawiałem, dzięki :P Quote Link to post Share on other sites
=NAS= Posted January 13, 2013 Author Report Share Posted January 13, 2013 He he dobrze wiedzieć mam ten hełm w komórce......jutro pójdę z kątówką. Rozumiem że tu mocuje fasunek na nity dostępne na allegro? Quote Link to post Share on other sites
durdziak Posted January 15, 2013 Report Share Posted January 15, 2013 Do niemieckiego dzwonu hełmu M42 pasuje, po niedużej przeróbce polegającej na przewierceniu nowych otworów na nity, fasunek od polskiego hełmu wz. 67. Osobiście sam coś takiego robiłem dobrych kilka lat temu i efekt w stosunku do poniesionych kosztów jest zadowalający. Kupno kopii nitów do M42 było chyba najdroższym punktem tej akcji. Wygląda to tak, jak na załączonym obrazku. Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts