you-dash Posted January 10, 2013 Report Share Posted January 10, 2013 Mam mały problem z moją XM8 od SRC a dokładniej z lunetą. Ta z repliką jak dla mnie ma za małe powiększenie i zbyt wąski kąt widzenia, wyjąłem więc lunetkę z obudowy i pomyślałem żeby wsadzić zamiast niej normalną lunetę lecz tutaj pojawia się problem, normalne lunety są za długie. Czy jest jakaś możliwość aby skrócić zwykłą lunetę? A może lekko rozwiercić otwór przy końcu fabrycznej lunetki, tylko jak to wszystko rozebrać? Nie zależy mi na zrobieniu porządnej lunety snajperskiej ale żeby dało się z tego w miarę wygodnie celować bo obecnie mi to przeszkadza zamiast pomagać. Quote Link to post Share on other sites
OldWolf86 Posted January 24, 2013 Report Share Posted January 24, 2013 A Ty chcesz zamontować lunetę taką jakie występują w karabinach wyborowych oraz snajperskich czy jakiś ACOG? Quote Link to post Share on other sites
you-dash Posted January 24, 2013 Author Report Share Posted January 24, 2013 Chcę w obudowie od lunetki w XM8 SRC zamontować inną lunetkę, ewentualnie jakoś ja zmodyfikować żeby powiększenie było większe. Quote Link to post Share on other sites
OldWolf86 Posted January 25, 2013 Report Share Posted January 25, 2013 Na tak technicznych sprawach się nie znam, ale oryginalny celownik można całkowicie zdemontować dobrze pamiętam? Jeżeli tak a wydaje mi się że tak jest to wystarczy kupić jakiś inny celownik optyczny i zamontować w jego miejsce, no chyba że chcesz mieć replikę z oryginalną optyką ponieważ tak podoba Ci się całokształt. Quote Link to post Share on other sites
you-dash Posted January 25, 2013 Author Report Share Posted January 25, 2013 Oczywiście, że da się zdjąć, ale mnie koniecznie zależy żeby obudowa lunetki została taka jaka jest. Poszukaj w necie zdjęć XM8 bez tej lunetki i wyobraź sobie jakby okropnie wyglądała ze zwykłą lunetą :D Quote Link to post Share on other sites
OldWolf86 Posted January 25, 2013 Report Share Posted January 25, 2013 Wiem jak wygląda XM8 bez lunety, rozumiem Cię też mi się nie podoba bez niej. Tak wracając do tematu, może poszukaj szkieł do wymiany, wewnętrznie są szkła (napewno nie jest to profesjonalna nazwa) które powiększają obraz, jest tam ich chyba więcej niż jedno ale nie jestem pewien ponieważ tak dobrze nie znam się na lunetach, budowa kolimatora jest trochę łatwiejsza :-) Quote Link to post Share on other sites
dr Ziolo Posted January 27, 2013 Report Share Posted January 27, 2013 Mowisz o soczewkach? Quote Link to post Share on other sites
OldWolf86 Posted January 27, 2013 Report Share Posted January 27, 2013 No właśnie o nich, albo można jeszcze zastosować nakładki powiększające, wiem że takie coś istnieje ale nie jest dedykowane do każdego rodzaju celownika. Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts