kk_03 Posted January 17, 2013 Report Share Posted January 17, 2013 Witam Posiadam mundur polowy wp wz 93 puma i kamizelkę oporządzeniową us lbv, rzazem z pasem alice. Niestety woodland strasznie nie lubi się z polskim camo. W związku z tym muszę ową kamizelkę wymienić. Mam do wyboru dwie opcje: - szelki oporządzeniowe lubawy - kamizelkę przeciw odłamkową dmv-98 (tak czytałem wiele tematów na forum, z czego wynika że obie kamizelki są przestarzałe/niewygodne) Lecz owy temat ma dotyczyć tego, która z tych kamizelek, sprawdzała by się lepiej. (wygoda/funkcjonalność/progresja stanu materiału) Głównie jestem ciekaw opini użytkowników owych kamizelek. Jeżeli lbv można by zamienić na coś sensowniejszego w oliwce z magami do ak, to chętnie posłucham. Quote Link to post Share on other sites
Obi-Wan Posted January 17, 2013 Report Share Posted January 17, 2013 A nie myślałeś nad zmianą munduru? Quote Link to post Share on other sites
Errhile Posted January 17, 2013 Report Share Posted January 17, 2013 Po pierwsze, jak wz. 93, to "Pantera". Jak "Puma" to wz.89, rzadko w ASG widywana zresztą (wzór zwany też "żabą"). Po drugie, tak, i "szelki do przenoszenia oporządzenia wz.988 MON" zwane popularnie Lubawą, i kamizelka DMV są cokolwiek przestarzałe, Po trzecie, możesz zmienić mundur, albo oporządzenie, albo jedno i drugie. Quote Link to post Share on other sites
Vender Posted January 17, 2013 Report Share Posted January 17, 2013 Od około 2 lat używam połączenia wdl i pantery i jakoś nie zauważyłem aby to się gryzło czy coś (chyba że masz jakiś miltecowski wdl to w tedy ok), w międzyczasie był też pantera z dpm'em i także się nie gryzło. Tak jak zauważył Errhile może nie masz Pantery tylko Pume to w tedy ok może się gryźć. Quote Link to post Share on other sites
kk_03 Posted January 17, 2013 Author Report Share Posted January 17, 2013 (edited) Po pierwsze, jak wz. 93, to "Pantera". Jak "Puma" to wz.89, rzadko w ASG widywana zresztą (wzór zwany też "żabą"). Po drugie, tak, i "szelki do przenoszenia oporządzenia wz.988 MON" zwane popularnie Lubawą, i kamizelka DMV są cokolwiek przestarzałe, Po trzecie, możesz zmienić mundur, albo oporządzenie, albo jedno i drugie. Mój błąd chodzi o wz 93 pantera, a lbv mam kontraktowe. Jest jeszcze jedna możliwość: podobno oporządzenie Plce można dostać w oliwce, Ten wariant byłby wygodniejszy? Edited January 17, 2013 by kk_03 Quote Link to post Share on other sites
Errhile Posted January 17, 2013 Report Share Posted January 17, 2013 Przede wszystkim zdiagnozuj problem. Oprządzenie Ci nie pasuje? A dlaczego? Pojemność za mała? To może trzeba rozbudować... Ogranicza ruchy? Faktycznie ma sens wymienić... Magazynki nie pasują? To do wymiany, po co kupowałeś coś z czego nie możesz korzystać... Czy tylko kolor nie pasuje do kolorystyki munduru? Jeśli to ostatnie, to: Czy mundur tak uwielbiasz nad życie, że nie wyobrażasz sobie bez niego dalszej zabawy w ASG? Są lepsze wzory kamuflażu, a - jeśli, jak podejrzewam, masz calorocznego "bawełniaka" - i bezsprzecznie lepsze tkaniny. Może to mundur warto wymienić? Wiesz, wymiana oporządzenia to żadna sztuka. Raz, dwa i możesz mieć pasoszelki, chesta albo kamizelkę i full wypas ładownic. Szykuj grube pliki stuzłotówek. W sklepach pełne półki są... Nie warto wywalać kasy bez sensu, ani wyrzucać czegoś, co się dobrze sprawdza. W razie czego pamiętaj o opcji przemalowania posiadanego oporządzenia. Puszka krylonu czy tam NFM'a kosztuke ok.40-50zł jeśli mnie pamięć nie myli. Raz, dwa i masz szpej w innym kolorze, dopaoswanym do butów i torebki ;) Z czasem się zetrze, ale pierwotnego odcienia nie odzyska raczej. Quote Link to post Share on other sites
kk_03 Posted January 17, 2013 Author Report Share Posted January 17, 2013 Przede wszystkim zdiagnozuj problem. Oprządzenie Ci nie pasuje? A dlaczego? Pojemność za mała? To może trzeba rozbudować... Ogranicza ruchy? Faktycznie ma sens wymienić... Magazynki nie pasują? To do wymiany, po co kupowałeś coś z czego nie możesz korzystać... Czy tylko kolor nie pasuje do kolorystyki munduru? Jeśli to ostatnie, to: Czy mundur tak uwielbiasz nad życie, że nie wyobrażasz sobie bez niego dalszej zabawy w ASG? Są lepsze wzory kamuflażu, a - jeśli, jak podejrzewam, masz calorocznego "bawełniaka" - i bezsprzecznie lepsze tkaniny. Może to mundur warto wymienić? Wiesz, wymiana oporządzenia to żadna sztuka. Raz, dwa i możesz mieć pasoszelki, chesta albo kamizelkę i full wypas ładownic. Szykuj grube pliki stuzłotówek. W sklepach pełne półki są... Nie warto wywalać kasy bez sensu, ani wyrzucać czegoś, co się dobrze sprawdza. W razie czego pamiętaj o opcji przemalowania posiadanego oporządzenia. Puszka krylonu czy tam NFM'a kosztuke ok.40-50zł jeśli mnie pamięć nie myli. Raz, dwa i masz szpej w innym kolorze, dopaoswanym do butów i torebki :icon_wink: Z czasem się zetrze, ale pierwotnego odcienia nie odzyska raczej. Chyba zostane przy lbv, z tego co jeszcze luknełem to znacznie mniej się zużywa niż szelki lubawki. Walne to sobie na oliwkę. I rozbuduję pas alice. Choć może jeszcze tego będe żałował. Ok dzięki za zangażowanie. Quote Link to post Share on other sites
Vender Posted January 17, 2013 Report Share Posted January 17, 2013 Do pasa kup sobie comfortpad. Jeżeli standardowy panel z ładownicami Ci nie pasuje to można go przerobić albo uszyć nowy (coś ala medical vest). Quote Link to post Share on other sites
Obi-Wan Posted January 17, 2013 Report Share Posted January 17, 2013 Do pasa kup sobie comfortpad. Jeżeli standardowy panel z ładownicami Ci nie pasuje to można go przerobić albo uszyć nowy (coś ala medical vest). Gdzie można dostać comfort pad do pasa alice? Quote Link to post Share on other sites
Errhile Posted January 17, 2013 Report Share Posted January 17, 2013 A musi być akurat do Alicji? Jeśli mnie pamięć nie myli, pas do Alicji to standardowe 5cm / 2 cale. Kup sobie podkład (comfortpad) do 2-calowego pasa i spokój. Choćby Miwo takie robi - "podkład pod pas taktyczny", każdy krawiec oporządzeniowy też uszyje bez mrugnięcia okeim. Miałem miwowski i z pasem WP działał całkiem znośnie, teraz kolega używa go chyba właśnie z LC-2 i sobie chwali. Ale to tylko, jeśli masz taką potrzebę. Pierwotnie Alicję nosiło się bez podkładu, prawda? I poważnie zastanów się o co chcesz rozbudowywać oporządzenie - i po co. Bo móc, to można upchnąć na sobie wszystko (lata temu teoretyzując upchnąłem na koledze 36 magazynków do AK. Młody byłem i głupi jak but - w praktyce tamten zestaw byłby straszliwie niewygodny, ciężki jak nieszczęście... i zasadniczo rzecz biorąc, bez sensu). Więc - co masz, czego potrzebujesz i gdzie różnicę między jendym a drugim zamierzasz upchnąć? Quote Link to post Share on other sites
Obi-Wan Posted January 18, 2013 Report Share Posted January 18, 2013 Ale to mnie pytasz? Ja nic o rozbudowie oporządzenia nie pisałem. Pas alicjowy, bo taki mam, ogólnie jest spoko, dobrze się sprawdza. Ale CP by się przydał. Używam go głównie jako 1 linię w połączeniu z chestem, czasem z plecakiem, rzadko jako główne oporządenie. Do szelek nie mogę się przekonać. Quote Link to post Share on other sites
Errhile Posted January 18, 2013 Report Share Posted January 18, 2013 Pomyliłem Cię z założycielem tematu. Przepraszam. W takim razie popatrz jeszcze za podkładem pod pas - "hippo pad" od PLCE. WebTex robi, może nie schrzanili wyjatkowo... Quote Link to post Share on other sites
kk_03 Posted January 18, 2013 Author Report Share Posted January 18, 2013 (edited) Można uznać że uzyskałem odpowiedź, a założenie tego tematu było przezemnie nieprzemyślane. Jeżeli znacie kogoś kto chce się pozbyć (tanio) oporządzenia alice (ładownic) to dajcie znać. Edited January 18, 2013 by kk_03 Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts