Jump to content

Recommended Posts

Posted

Guarder ma bardzo dobrze wykonane korpusy. Anodowane, nie malowane więc bardzo ładnie się starzeją. Jakościowo postawił bym na tej samej półce co G&P. KA jest trochę ładniej wykonany.

Dodam jeszcze że mój korpus Guardera miał fabryczny błąd- krzywo nawiercone otwory pod przedni pin więc trzeba było piłować i kombinować. Wszystko jest do naprawienia, ale trochę kiepska wizja biorąc pod uwagę jego cenę. Dlatego radzę przed zakupem złożyć sobie lower z upper'em i sprawdzić czy piny pasują :D

Posted

Akurat tak się składa, że mogę kupić taki używany korpus. Patrząc po sklepach na wagę tego body to wynosi ona tylko 400g... Porównując z body G&P które waży ok 800g to trochę mało... Czym może byc spowaodwana taka różnica?

Posted (edited)

Na wagę może wpływać np. inny rodzaj stopu, grubość ścianek itp.. jednak z tego co pamiętam (a miałem w łapach oba korpusy) nie zauważyłem jakiejś znaczącej różnicy w jakości.

Edited by Smutas
Posted

A różnica w wadze była zauważalna?

Jest jeszcze sprawa prowadnicy prowadnicy kolby (dokładnie nie wiem jak się to nazywa). W aktualnym body mam krótką i nie wiem czy dając korpus z długą, będę musiał coś przerabiać?

Posted

Nie zauważyłem żeby różnica w wadze była znacząca. Powinno się obyć bez przerabiania, choć możliwe że będziesz musiał dać dłuższą śrubę mocującą prowadnicę.

Posted

Witam. Też posiadam body firmy Guarder. Także musiałem kombinować z otworami pod przedni pin, ale nie jest to jakaś filozofia. To co przemawia za tymi korpusami to to, że maja zarówno kołnierz jak i uszy przy tylnym pinie. Eksploatuję swój karabinek już dwa lata z tym body i wszystko trzyma bez zastrzeżeń. Starzeje się z godnością. W swoim skracałem "prowadnicę prowadnicy" kolby. Obecnie mam zamontowaną standardową składaną kolbę SF. W niczym to nie przeszkadza.

Co do body Hurricane to nic nie napiszę. Nie macałem to się nie wypowiadam.

• 2 years later...