Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

Contour Roam HD vs GoPro HD

Recommended Posts

Witam,

Zastanawiam sie nad zainwestowaniem w kamerke (glownie do asg, ew. snowboard).

Sklaniam sie bardziej w strone Contoura. Nowke na Allegro mozna kupic za 700-800zl, co jest sporo mniejsza suma, niz ta potrzebna na GoPro.

Troche opinii o GoPro czytalem, w zasadzie same pozytywne, ale problemem wydaje mi sie byc cena. Duzym wg mnie plusem jest mozliwosc zamontowania Contoura bezposrednio na risach repliki. A niestety GoPro mozna tylko zalozyc na helm. Czy sie myle?

Jesli ktos uzywa Contoura, to bede wdzieczny za opinie/komentarze/etc.

Pozdrawiam

Go pro jest o tyle lepsza że możesz ją centralnie na głowie zamontować, mam contoura i tam trzeba na boku chełmu głowy i wygląda to inaczej ale nie jest źle, jeżeli chodzi o montowanie do karabinu to z doświadczenia wiem że nie warto, 80% filmiku to filmowanie ziemi :P

Jakość jest zbliżona, poszukaj na YT są filmiki pokazujące jakość nagrań z obu kamer.

Jeśli masz kask z szynami ARC można do nich dokupić przejściówkę na RIS, co pozwala przymocować Contoura przy pomocy mocowania do szyn. Ewentualnie możesz do kasku przykleić mocowanie profilowane lub inne. Contoura da się zamontować na górę kasku ponieważ ma obrotowy obiektyw. Montuje się go bokiem i przekręca się o 90 stopni obiektyw.

Osobiście uważam że każda kamerka ma swoje plusy i minusy.

Edited by Valdar

Dzieki za info, mam jeszcze pytanie bo są różne rodzaje tych kamerek. Na allegro mamy wersję Contour GPS, Contour ROAM HD. Contour ROAM2. Która będzie najlepsza do ASG?. Chciałbym mieć mozliwość zmiany parametrów kamerki przy pomocy smartfona np Iphona i łączyć się przez bluetooth i np odtwarzać obraz na telefonie. Znalazłem taki montaż na szynę RIS http://allegro.pl/mocowanie-do-szyny-weaver-do-kamer-contour-i2947551057.html Chyba powinien być ok bo do szyn ARC mam montaż RIS.

• 2 weeks later...

Co do kamerek to lepiej brać contour roam 2 (mam taką) jakość jak w go pro 2 dodatkowo jak już ktoś powyżej wspomniał możną ją przymocować do hełmu który posiada szynę np hełm typu fast. Co do go pro to jeżeli ktoś masz kasę to może kupić go pro 3 black edition ale to wydatek ok. 2 tyś - nowa optyka itp. Generalnie contour roam2 i go pro 2 to taka sama jakość i parametry a lepsza różnica w cenie na korzyść contour'a.

• 3 months later...
  • 2 weeks later...

Też rozważam zakup jakieś fajnej kamerki w rozsądnej cenie do ~1000 zł. Myślę o Contour Roam 2 oraz o GoPro Hero 2 ewentualnie GoPro Hero 3 wersja white. Hero 2 przemawia do mnie dużą ilością akcesoriów, w tej chwili można dostać tą kamerkę za rozsądną cenę, tyle że prawdopodobnie będzie to używka. Contour przemawia ceną, liczba akcesoriów obecnych z zestawie jest uboga, ale można bez problemu dokupić coś na hełm. Nie wiem co wybrać. :icon_confused:

• 2 months later...

@Lara FAB

za kilka dni dotrze do mnie kamerka Contour Roam i po Twoim filmiku od razu chce zrobić jakieś zabezpieczenie, stworzyłbyś jakiś tutorial jak zabezpieczyć się przed kulkami? Myślałem zeby z pleksy wyciąć koło wielkości tej kamerki i jakoś to przymocować, tak po prostu żeby było ;)

Jako iż nie mogę edytować to piszę 2 post.

Poradziłem sobie już z tą szybką ochronną na obiektyw. Jeśli ktoś potrzebuje pomocy to może się do mnie odezwać, ale rzecz jest niezwykle prosta. Okulary BHP te takie za 5 zł ---> wycinamy z nich byle jaki kształt a potem docinamy / strugamy/ kombinujemy aby powstało koło wielkości obiektywu. Jak już będzie to naklejamy izolacją do okoła i trzyma się to bardzo dobrze i wygląda nie głupio.

Może komuś akurat to pomoże, jak coś zapraszam na PW.