Ghidorah Posted February 2, 2013 Report Share Posted February 2, 2013 (edited) Witam. Pojawił się ostatnio nowy problem w mojej replice.. Po odciągnięciu zamka pazur wg. nie chwyta łuski przez to tkwi cały czas w komorze i nie idzie jej wyjąć. Da się coś z tym zrobić?? Edited February 2, 2013 by Ghidorah Quote Link to post Share on other sites
Matiz1911 Posted February 2, 2013 Report Share Posted February 2, 2013 Nie wiem jak jest w replice bo jej nie miałem ale w prawdziwym mauserze 98 pazur wyciągu zaczepia się o łuskę w momencie zepchnięcia naboju z magazynka, jeżeli pazur nie złapie naboju za kryzę w tym momencie, konieczne jest usunięcie naboju i ponowne załadowanie go do magazynka. Jeżeli strzelec zlekceważy to lub nie zauważy czegoś takiego przy ryglowaniu i spróbuje zamek zamknąć na siłę to pazur wyciąg zostanie najprawdopodobniej uszkodzony. W wypadku gdy nabój jest w lufie a zamek otwarty nie można próbować go zamykać. Należy wypchnąć nabój wyciorem przez lufę (warto wspomnieć, że w mauserze wyciora nie było a łańcuszkowym to sobie można wypychać ,,,). Nie wiem czy coś pomogłem, ale mam nadzieję, że się przyda Quote Link to post Share on other sites
Ghidorah Posted February 3, 2013 Author Report Share Posted February 3, 2013 (edited) Dzięki za odpowiedz. Z tymi łuskami to rzecz ma się tak, z 2 normalnie kulki wylatuja, a z 3 pozostałych nie.. Praktycznie tylko te 2 działające nie dają się wyciągnąć, a te niedziałające wychodzą jak należy. Może są już zbyt starte, zużyte i tu może problem jest. A przy tych 3 z których kulka nie wylatuje to może coś jest nie tak z uszczelką, że ta kulka zostaje;/. No nic jeszcze posprawdzam co to może być. Edited February 3, 2013 by Ghidorah Quote Link to post Share on other sites
Królik Posted February 3, 2013 Report Share Posted February 3, 2013 Nie wiem jak jest w replice bo jej nie miałem (...) I całą resztę posta można potraktować, jak nic niewnoszące bajania... Quote Link to post Share on other sites
rogal138 Posted February 7, 2013 Report Share Posted February 7, 2013 No dużo opcji nie masz, albo pazur wyrzutnika się wyrobił już (Co nie do końca pasuje bo mówisz że 2 łuski wyciąga normalnie) Albo czas zakupić nowe łuski :) Nie wiem z czego one tam sa robione ale raczej z niczego super trwałego... (Chodzi rozumiem o kar98k Dboiy'a ta?) Królik, no może troche nietrafiony był tamten post, ale aluzja do ostrej wersji kar98k jak najbardziej trafna bo mechanika wyrzutu łusek jest zbliżona. Quote Link to post Share on other sites
Królik Posted February 7, 2013 Report Share Posted February 7, 2013 Królik, no może troche nietrafiony był tamten post, ale aluzja do ostrej wersji kar98k jak najbardziej trafna bo mechanika wyrzutu łusek jest zbliżona. Ty tak na serio? Quote Link to post Share on other sites
rogal138 Posted February 7, 2013 Report Share Posted February 7, 2013 No dobra, bez sensu był... :D Quote Link to post Share on other sites
LogaN Posted February 7, 2013 Report Share Posted February 7, 2013 Może są już zbyt starte, zużyte i tu może problem jest. Dokładnie, te łuski są robione ze strasznie lichego materiału i ulegają "zużyciu" (odkształcają się, ścierają, itp.). Oznaką tego zużycia jest właśnie to, że nie wychodzą z komory nabojowej. Mam częsty kontakt z tą repliką i stało się tak z dwiema łuskami. Oczywiście to co piszę dotyczy Mausera od Boyi. W temacie opisowym w dziale replik sprężynowych ktoś się chwalił, tak mi się wydaje, że potrafił z tymi łuskami coś zrobić, aby się nie zacinały. Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts