VVader Posted February 11, 2013 Report Share Posted February 11, 2013 Witam, niedawno zakupiłem moją pierwszą replikę, więc jestem jeszcze zielony w kwestii ładowania. Zamierzałem naładować akumulator Kokam LiPo 2400mAh- 30C 7.4v, 2s-1p. Wybrałem opcję LiPo manual, jest tam do wybrania "C" od 0.1A, do 3.0A i tu jest problem, bo na akumulatorze widnieje napis 30C, chciałbym ustawić to tak, żeby nie ładowało się ruski rok, ale nie chciałem też ryzykować zbyt wysokim ustawieniem, dlatego pytam. Jest tam też do ustawienia mAh, co do mAh to domyślam się, że należy ustawić takie jak na akumulatorze, czyli 2400mAh, więc z tym nie będzie problemu. Quote Link to post Share on other sites
echelon_ Posted February 11, 2013 Report Share Posted February 11, 2013 Biorąc pod uwagę, że nigdy praktycznie nie będziesz miał możliwości rozładowania do zera akumulatorka to daruj sobie to manualne ładowanie, niech ładowarka sama wykryje ile ma wbić a ty możesz jedynie ustawić maksymalny zakres nie do przekroczenia. Quote Link to post Share on other sites
VVader Posted February 11, 2013 Author Report Share Posted February 11, 2013 Jeśli chodzi o LiPo, to mam tu tylko LiPo manual, innej opcji nie ma... Więc jak powinienem ustawić "C", jeśli mam do wyboru między 0.1A do 5A (jednak nie 3, coś mi się pomyliło)? Quote Link to post Share on other sites
echelon_ Posted February 11, 2013 Report Share Posted February 11, 2013 Im mniejszy prąd ładowania tym bezpieczniej. Proponuję nie przekraczać wartości 1C czyli 2.4A Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts