Pietia888 Posted February 27, 2013 Report Share Posted February 27, 2013 Witam, posiadam batkie li-ion z laptopa, niby pisze że ma 11.1v (szczerze to nie mam pojęcia ile powinna miec) a w imaxie jest 10 z chakiem i 12 z hakiem , i tu problemik , jakim napięciem to ładowac, jest tam 6 cel .. jeśli można to proszę o wyjaśnienie.... jeśli da się tego używac , to ok (co stwierdzę po kilki cyklach ładowanie>rozładowanie) jeśli nie to użyję jako pakiet do chrono kilka ogniw... Oczywiście nie będzie to główny pakiet, posiadam life 9.9V... Pozdrawiam. Quote Link to post Share on other sites
wegorz Posted February 27, 2013 Report Share Posted February 27, 2013 W baterii z laptopa posiadasz elektronikę zliczającą cykle, pilnującą stanu aku itd. Funkcję ładowarki pełni laptop, imaxem nie naładujesz, chyba że rozbebeszysz i zrobisz własny pakiet z ogniw. Sądząc jednak po zadanym pytaniu raczej nie jesteś do tego zdolny. Quote Link to post Share on other sites
Nitro Posted February 27, 2013 Report Share Posted February 27, 2013 (edited) Na baterii powinieneś mieć napisane ile powinna mieć.Nie wiem jak chcesz to naładować,bez znania biegunów do balancera itd. Ale w imaxie wybierasz program li-ion(nie lipo,life),wybierasz napięcie(jedno ogniwo to 3.6v) i ładujesz. Edited February 27, 2013 by Nitro Quote Link to post Share on other sites
Pietia888 Posted February 27, 2013 Author Report Share Posted February 27, 2013 (edited) Juz wiem o co chodzi, muszę lądować 10.8 , tak rozebralem całą obudowę, i na krutko puscilem + i- i sie ląduje, po prostu nie wiedziałem że jak sie połączy jakoś pakiet to z 6 ogniw poloczonych nie bedzie 22.2v lecz 11.1 tylko z większą pojemnością.jak sie powinno łączyć aby rosło napięcie a jak aby pojemnosc???? Edited February 27, 2013 by Pietia888 Quote Link to post Share on other sites
Arek935 Posted February 27, 2013 Report Share Posted February 27, 2013 Zawsze rośnie tylko V. To ile V będzie na określonej liczbie ogniw zależy od ich typu. Idź do sklepu i kup sobie akumulator jaki Ci trzeba. Quote Link to post Share on other sites
Pietia888 Posted February 27, 2013 Author Report Share Posted February 27, 2013 Źle mnie zrozumiales, jeśli 1 ogniwo ma 3.6v, a w pakiecie jest ich 6 to pewnie nie ma 21.6v tylko 10.8 tak??? , tak. To pewnie trzeba zmienić układ aby było 2x więcej V ale też 2x mniej mah,, jeśli pakiet bedzie ok i bedzie sie dało strzelać to postrzelam, jeśli nie to będę chciał policzyć 2 ogniwa i bedzie z tego pakiet do chrono. A jak w ogóle nie ruszy to do utylizacji. Quote Link to post Share on other sites
wegorz Posted February 27, 2013 Report Share Posted February 27, 2013 (edited) Juz wiem o co chodzi, muszę lądować 10.8 , tak rozebralem całą obudowę, i na krutko puscilem + i- i sie ląduje, po prostu nie wiedziałem że jak sie połączy jakoś pakiet to z 6 ogniw poloczonych nie bedzie 22.2v lecz 11.1 tylko z większą pojemnością.jak sie powinno łączyć aby rosło napięcie a jak aby pojemnosc???? Wzrasta napięcie i opór pakietu - szeregowo Wzrasta pojemność przy stałym napięciu - równolegle To już przestali uczyć o tym w szkołach? : P Edited February 27, 2013 by wegorz Quote Link to post Share on other sites
Arek935 Posted February 27, 2013 Report Share Posted February 27, 2013 Ale przy równoległym połączeniu pakiet miałby 3,6v czyli ciut za mało na jakąkolwiek replikę. Quote Link to post Share on other sites
echelon_ Posted February 27, 2013 Report Share Posted February 27, 2013 (edited) A to w szkole już nie nauczyli, że można mieszać połączenie szeregowe z równoległym? Każde ogniwo z pary spięte równolegle. Każda para spięta szeregowo. Tak więc mamy w sumie 3 pary. Każda para ma napięcie 3.6 czy tam 3.7V i dwa razy większą pojemność niż pojedyncze ogniwo. Mogę wam to rozrysować w paincie ;) Edited February 27, 2013 by echelon_ Quote Link to post Share on other sites
wegorz Posted February 27, 2013 Report Share Posted February 27, 2013 (edited) Ale przy równoległym połączeniu pakiet miałby 3,6v czyli ciut za mało na jakąkolwiek replikę. O mamo... ty masz braki w wiedzy z poziomu gimnazjum. Użyj mózgu (tak wiem, strasznie męcząca czynność w dzisiejszych czasach, gdzie najlepiej dostać gotowe na tacy bez wysilania zwojów), wszystkie konieczne informacje już masz podane na tacy. Tak ciężko sparować ogniwa (równolegle) i połączyć w szereg? Edited February 27, 2013 by wegorz Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts