robertasg Posted March 9, 2013 Report Share Posted March 9, 2013 Witam, zakupiłem słuchawki Comtac I Elementa, jako używane i mam taki problem: po podłączeniu słuchawek do ptt głośniczek i mikrofon działają, nie ma problemu z komunikacją. Natomiast funkcja wyciszania i wzmacniania dźwięków z otoczenia niestety nie działa... Po włożeniu nowych baterii alkalicznych duracell, niestety ta funkcja nie działa, zero reakcji na włączenie. Nie ma nawet tego charakterystycznego piknięcia przy włączaniu. Jak myślicie co mogło się zepsuć? Czy już ktoś miał taki problem i udało mu się z tym uporać? Quote Link to post Share on other sites
Guest gecko123 Posted March 9, 2013 Report Share Posted March 9, 2013 To chinole, nie są zbyt żywotnie. Raczej pogódź się ze stratą. Quote Link to post Share on other sites
robertasg Posted March 10, 2013 Author Report Share Posted March 10, 2013 jakieś bardziej twórcze porady? Quote Link to post Share on other sites
Foxtrot29 Posted March 10, 2013 Report Share Posted March 10, 2013 Raczej nie sądzę. Quote Link to post Share on other sites
MartiN_BB Posted March 10, 2013 Report Share Posted March 10, 2013 jakieś bardziej twórcze porady? Kup nowe. Quote Link to post Share on other sites
Damotr Posted March 11, 2013 Report Share Posted March 11, 2013 Miałem te słuchafony. W kwestii niemożności włączenia ich po wymianie baterii: masz słabo kontaktujące styki, spróbuj je uruchomić jeszcze kilka (naście lub dziesiąt) razy - w końcu się uda. Jeśli chodzi o wzmacnianie i wyciszanie. Tak, mogło się zepsuć, choć nie jest to oczywiste. Spróbuj mocniej docisnąć wtyczkę od PTT (u mnie to było rozwiązaniem problemu - nie mam zielonego pojęcia czemu). Quote Link to post Share on other sites
danesz Posted March 12, 2013 Report Share Posted March 12, 2013 Miałem te słuchafony. W kwestii niemożności włączenia ich po wymianie baterii: masz słabo kontaktujące styki, spróbuj je uruchomić jeszcze kilka (naście lub dziesiąt) razy - w końcu się uda. Jeśli chodzi o wzmacnianie i wyciszanie. Tak, mogło się zepsuć, choć nie jest to oczywiste. Spróbuj mocniej docisnąć wtyczkę od PTT (u mnie to było rozwiązaniem problemu - nie mam zielonego pojęcia czemu). Nie wiem jak jest w Comach I ale w comtacach II za włączanie, wyłączanie oraz regulację odpowiedzialny jest włącznik membranowy, który szybko ulega uszkodzeniu. Kup dwa mikrowłączniki ( w sklepach nazywają je "reset" i kosztują po kilka pln ) i po prostu wlutuj w miejsce membranowego. Problemy z regulacją oraz włączaniem/wyłączaniem znikają. Jeśli nie zapomnę, wrzucę fotki moich Com II jak wyglądają po tej modyfikacji. Z czasem najpoważniejszym problemem będzie kabel od mikrofonu wyłamujący się przy jarzmie ( oryginalne też miały z tym problem ) oraz kable łączące muszle , które również się wyłamują. Niestety w swoich nie mam jak wymienić okablowania, z bardzo prozaicznej przyczyny. Nie mogę znaleźć takich kabli silikonowych ... Quote Link to post Share on other sites
robertasg Posted March 12, 2013 Author Report Share Posted March 12, 2013 będę wdzięczny jakbyś wrzucił fote jak uporałeś się z włącznikiem Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts