Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

COMTAC I ELEMENT problem ze wzmacnianiem dźwięków z otoczenia

Recommended Posts

Witam, zakupiłem słuchawki Comtac I Elementa, jako używane i mam taki problem: po podłączeniu słuchawek do ptt głośniczek i mikrofon działają, nie ma problemu z komunikacją. Natomiast funkcja wyciszania i wzmacniania dźwięków z otoczenia niestety nie działa... Po włożeniu nowych baterii alkalicznych duracell, niestety ta funkcja nie działa, zero reakcji na włączenie. Nie ma nawet tego charakterystycznego piknięcia przy włączaniu. Jak myślicie co mogło się zepsuć? Czy już ktoś miał taki problem i udało mu się z tym uporać?

Miałem te słuchafony. W kwestii niemożności włączenia ich po wymianie baterii: masz słabo kontaktujące styki, spróbuj je uruchomić jeszcze kilka (naście lub dziesiąt) razy - w końcu się uda.

Jeśli chodzi o wzmacnianie i wyciszanie. Tak, mogło się zepsuć, choć nie jest to oczywiste. Spróbuj mocniej docisnąć wtyczkę od PTT (u mnie to było rozwiązaniem problemu - nie mam zielonego pojęcia czemu).

Miałem te słuchafony. W kwestii niemożności włączenia ich po wymianie baterii: masz słabo kontaktujące styki, spróbuj je uruchomić jeszcze kilka (naście lub dziesiąt) razy - w końcu się uda.

Jeśli chodzi o wzmacnianie i wyciszanie. Tak, mogło się zepsuć, choć nie jest to oczywiste. Spróbuj mocniej docisnąć wtyczkę od PTT (u mnie to było rozwiązaniem problemu - nie mam zielonego pojęcia czemu).

Nie wiem jak jest w Comach I ale w comtacach II za włączanie, wyłączanie oraz regulację odpowiedzialny jest włącznik membranowy, który szybko ulega uszkodzeniu. Kup dwa mikrowłączniki ( w sklepach nazywają je "reset" i kosztują po kilka pln ) i po prostu wlutuj w miejsce membranowego. Problemy z regulacją oraz włączaniem/wyłączaniem znikają. Jeśli nie zapomnę, wrzucę fotki moich Com II jak wyglądają po tej modyfikacji. Z czasem najpoważniejszym problemem będzie kabel od mikrofonu wyłamujący się przy jarzmie ( oryginalne też miały z tym problem ) oraz kable łączące muszle , które również się wyłamują. Niestety w swoich nie mam jak wymienić okablowania, z bardzo prozaicznej przyczyny. Nie mogę znaleźć takich kabli silikonowych ...