Baron81 Posted March 20, 2013 Report Share Posted March 20, 2013 Witam. O jakiegoś czasu mam problem z moimi bateriami. Mam 1400mAh, 9,6 v, 1600mAh. I jeszcze inną 1400mAh. Wszystkie regularnie rozłodowywuje i ładuje, Jedna bateria ładnie trzyma z 3-4 dni normalnego użytkowania, A pozostałe dwie ledwno kilkaset strzałów. Teraz rozładowywuje jedną z tych "wadliwych" rozładywowywanie trwa ok 5 godzin , to znaczy że maja swoją pojemność, ale czemu tak któtko trzymają. Co może być przyczyna takiego zachowania bateri? Quote Link to post Share on other sites
maly46 Posted March 20, 2013 Report Share Posted March 20, 2013 A czym je ładujesz? Quote Link to post Share on other sites
patch Posted March 20, 2013 Report Share Posted March 20, 2013 Przy jakiej temperaturze odbywała się strzelanka? Quote Link to post Share on other sites
SirHawk Posted March 20, 2013 Report Share Posted March 20, 2013 W jakim wieku są akumulatorki? Quote Link to post Share on other sites
Galithar Posted March 20, 2013 Report Share Posted March 20, 2013 a przedewszystkim jaka to bateria, NiMh, NiCd czy jaka? Quote Link to post Share on other sites
Baron81 Posted March 21, 2013 Author Report Share Posted March 21, 2013 ładowarka Batimex, w dodatniej tem. lata 1,2,3, baterie NiMh Quote Link to post Share on other sites
hindus Posted March 21, 2013 Report Share Posted March 21, 2013 Może po prostu jedna cela jest mocno zużyta, wobec czego napięcie przy obciążeniu repliką spada za szybko (i silnik przestaje pracować), natomiast przy rozładowaniu mniejszym prądem poprzez ładowarkę pojemność schodzi głównie z pozostałych cel. Masz możliwość sprawdzenia miernikiem napięcia na całym pakiecie i porównania z innymi? Najlepiej zaraz po naładowaniu oraz dodatkowo w momencie gdy replika przestaje strzelać. Quote Link to post Share on other sites
Baron81 Posted March 21, 2013 Author Report Share Posted March 21, 2013 Wielkie dzięki, też coś takiego podejrzewam, jak bede w domu to tak sprawdze. Quote Link to post Share on other sites
Baron81 Posted March 23, 2013 Author Report Share Posted March 23, 2013 ok sprwadzone dwie baterie jedna ma padniete ewidentnie z 4 ogniwa ,a druga jest "dobra", wszystkie ogniwa ma dobre. Teraz jakieś pomysły jak sprawdzic czy ma dobrą pojemność? Quote Link to post Share on other sites
SirHawk Posted March 23, 2013 Report Share Posted March 23, 2013 Pierwsza nadaje się do skupu zużytych akumulatorów, jeżeli są ewidentnie padnięte ogniwa. Quote Link to post Share on other sites
hindus Posted March 23, 2013 Report Share Posted March 23, 2013 A sprawdziłeś napięcia pakietu po naładowaniu i drugi raz, gdy replika przestaje strzelać? Quote Link to post Share on other sites
Irnyy Posted March 24, 2013 Report Share Posted March 24, 2013 Podpinam się mam podobny problem,Mój 9.6 V Ni-Mh od GFC 1600 mAh kompletnie chyba wysiadł,kupiłem go w listopadzie i tak do końca lutego jakoś chodził.Po naładowaniu i podłączeniu nic się nie dzieję,nie strzela,nic.Poszedłem do kumpla spróbował naładować inną ładowarką i tak samo jak wcześniej.Sprawdziłem replikę na inne batce i działała.Teraz kupiłem Li-pola Redox 7.4 V 1750 mAh na gunfire i chodzi cacy,rate fire też jest cacy.Co do tego nimha to chciałbym się dowiedzieć co z nim nie tak.Proszę o pomoc.Pozdrawiam Quote Link to post Share on other sites
hindus Posted March 24, 2013 Report Share Posted March 24, 2013 Nie wywróżymy Ci tego, miernik w dłoń i sprawdzaj napięcia - tak po taniości i na szybko to jedyny sposób diagnozy baterii. Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts