Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

Niepokorna eMka od CA

Recommended Posts

Mam na stole karabinek kumpla, właśnie M4. Jak łatwo się domyśleć nie dział, pracuje nad nim kilka dni i w ciąż walę w mur.

Trochę o historiI repliki.

Kiedyś podobno majstorwał w tym specshop był UP do M120.

Potem był naprawiany przez kogoś ... kogoś kto np. uznał WD40 za smar do zębatek, które i tak się klinował między sobą. Jedyną zaletą jest genialna szczelność, zakładam działanie Specshopu.

Co już zrobiłem:

Doprowadziłem zębatki do stanu w miarę płynnej pracy, (można skręcić GB i zakręcić wszystkimi razem). Usunąłem płynące wszędzie WD40 nasmarowałem smarem teflonowym guardera (białego litowego nie mam na stanie).

Wymieniłem silnik na M120 G&P high speed coś tam dalej. Silnik już swoje przeleżał, ma zmienione szczotki (starych nie było) śruby mocujące pokrywę są dobierane. Niezamontowany śmiga jak ta lala... na pewno lepiej niż chiński shit który tam był. Proszę bez pytań co tam robił chiński silnik. msn-wink.gif

Co jest problemem?

A no nie wiem. Tłok naciągą się o kilka zębów i staje w miejscu. Bateria 9.6 firefox. Słychać tylko bezradny stukot silnika, więc to raczej nie przerywacz. Kable się nagrzewają (trochę, po prostu czuć, że są ciepłe, podejrzewam zwykłe prądy rozruchowe). Podłączenie baterii 8.4 dało trochę mniejsze naciągnięcie tłoka i ogólnie podobny efekt. Nie podłączałem (jeszcze), ale przypuszczam, że na li-po 11.1 by poszło.

Wszystkie mechanizmy i elektryka zdaje się być O.K. a przynajmniej bez widocznych wad. Jak ktoś ma pomysł w czym może leżeć problem to będę bardzo wdzięczny. Choćby o jakiś trop :)

problem może leżeć w silniku, sam w mojej emce z G&P musiałem wymienić silnik, ponieważ na lipolce 7,4 jakoś ciągnęło, jednak po paru strzałach tłok się blokował i koniec, wszystko pięknie spodkładkowąłem więc już z doświadczenia doszedłem do wniosku, że to tylko i wyłącznie wina silnika, zmieniłem silnik na JG i emka strzela przepięknie, ROF jest spory, no i batka długo trzyma ;D

Sprawdź czy tłok "chodzi" swobodnie w prowadnicach przy skręconym śrubami Gearboxie. Sprawdź również AOE tłoka z zębatką tłokową, może tam coś blokuje ząb o ząb. Jeżeli odkręcony silnik działa to musi też działać w GB, sprawdź jak mają się zębatki silnikowa z tą małą na silniku (pomijam podkładkowanie bo skoro piszesz, że przy skręconym GB zębatki ładnie się kręcą to widocznie jest dobrze zrobione).

Problem leży w silniku, M120 G&P high speed to silnik o zwiększonej prędkości obrotowej, zamontuj taki o zwiększonym momencie obrotowym i będzie git (polecam CYMY).

A ten chiński silnik jak wyglądał bo może dawać radę? Jak ma czarną obudowę i niebieską dupę to chętnie odkupię :icon_wink:

Edited by l_isek

Silnik już swoje przeleżał, ma zmienione szczotki (starych nie było) śruby mocujące pokrywę są dobierane.

120 to on może pociągnął ale jak był nowy, ja stawiam na silnik. mozesz jeszcze bawić się w podkładkowanie, wymianę łożysk, itp

Spróbuj jeszcze na jakimś lipo nawet 7,4V

Edited by l_isek

Rozłóż Gb na cześci i złóż na nowo może pomóc , wymien tłok na inny[jak masz] i sprawdz czy tak samo sie dzieje , spreżyne wymien na inną czy naciaga silnik [np m110] Jak Przy tym będzie wszystko git to wina silnika ze jest za "słaby" , Nie znam się na silnikach ale o powiekszonym momencie obrotowym powinno dac rade ;)

Kolejny dzień wolnego i kolejny dzień z eMką.

Podłączyłem silnik "z niebieską dupą", lipo 11.1. Efekt? Dwa strzały na trzeci powtórka z rozrywki.

Rozłożyłem, sprawdziłem styki, przeszlifowałem bo sczerniały. Sprawdziłem płynność naciągania tłoka, bez problemu. Strzały które padły brzmiały prawidłowo. Styki mają dobrą przewodność (mam multimetr).

Czy anti-rewers może w jakiś sposób blokować zębatki? Zmiana polaryzacji daje identyczny dźwięk co prawidłowe podłączenie. Tylko wydaje mi się to niemożliwe.