Radius Posted April 18, 2013 Report Share Posted April 18, 2013 Witam, mam pewien problem. Pożyczyłem replikę od znajomego, razem z nią dostałem rozładowywarkę i ładowarkę. Niestety straszna ze mnie ciapa i pudełko w którym była rozładowywarka zostało opróżnione z zawartości i zawartość została położona obok ładowarki, przez co za cholerę nie wiem które jest które. Dodam, że tył (na którym są napisy) jest taki sam, napisy te same, oznaczenia, wtyczki, kabel. Da się to jakoś rozróżnić, czy to kolega coś spierniczył i dał mi dwie ładowarki (lub broń boże dwie rozładowywarki)? Quote Link to post Share on other sites
Lord Wejder Posted April 18, 2013 Report Share Posted April 18, 2013 Najlepiej wystrzelaj baterię, a potem podepnij ją na 30 min do którejś z nich. Potem sprawdź czy strzela. Quote Link to post Share on other sites
Radius Posted April 18, 2013 Author Report Share Posted April 18, 2013 Niestety nie mam na razie możliwości wystrzelania baterii - urwały mi się kabelki ;c. Quote Link to post Share on other sites
SirHawk Posted April 18, 2013 Report Share Posted April 18, 2013 Zadzwoń do kumpla, może pamięta znaki charakterystyczne. Quote Link to post Share on other sites
Radius Posted April 18, 2013 Author Report Share Posted April 18, 2013 To też teraz niemożliwe, niestety kumpel pojechał w góry na jakiś tydzień, nie ma z nim kontaktu, ale spróbuję jakoś zadzwonić. Inne rady oprócz pytania go? Quote Link to post Share on other sites
dr Ziolo Posted April 18, 2013 Report Share Posted April 18, 2013 Podaj nam napisy z tych ładowarek/rozładowywarek. Quote Link to post Share on other sites
eMBeKa93 Posted April 19, 2013 Report Share Posted April 19, 2013 ... Lub po prostu zrób zdjęcie :P Quote Link to post Share on other sites
Radius Posted April 20, 2013 Author Report Share Posted April 20, 2013 Oto zdjęcia: 1: 2: Quote Link to post Share on other sites
SirHawk Posted April 20, 2013 Report Share Posted April 20, 2013 To są zasilacze... Quote Link to post Share on other sites
Radius Posted April 20, 2013 Author Report Share Posted April 20, 2013 Czyli? Mógłby ktoś wytłumaczyć łopatologicznie czym się różni ładowarka od zasilacza? ;d Quote Link to post Share on other sites
seger Posted April 20, 2013 Report Share Posted April 20, 2013 Tym, że nie nadają się do ładowania akumualtorów. Quote Link to post Share on other sites
SirHawk Posted April 20, 2013 Report Share Posted April 20, 2013 Sprawdź, czy nie masz jakiegoś jeszcze elektronicznego pudełka, Jeżeli nie, to Twój kolega jest albo nieogarnięty z ładowaniem pakietów albo zapomniał wsadzić ładowarkę i rozładowywarkę. Mógł też pomylić się i wpakować nie te urządzenia co trzeba. Quote Link to post Share on other sites
hindus Posted April 21, 2013 Report Share Posted April 21, 2013 Czyli? Mógłby ktoś wytłumaczyć łopatologicznie czym się różni ładowarka od zasilacza? ;d Ładowarka kontroluje parametry ładowania akumulatora (odpowiednio dozuje prąd i ustala napięcie ładowania zgodnie z ustawieniami). Zależnie od jej "inteligencji" rozłączy ładowanie gdy uzna, że pakiet jest naładowany, mierzy, wyświetla, tylko kawy nie parzy ;) Natomiast zasilacz to taki "prosty robol" który dostosowuje napięcie z sieci do takiego, którym zasila się urządzenie. Często nie ma tam żadnej kontroli przed przeciążeniem, więc jakby komuś przyszło na myśl ładować baterię zasilaczem, to może łatwo stracić baterię (zbyt duży prąd lub napięcie), zasilacz (zbyt duży prąd) lub wywołać pożar (jeśli te wymienione wcześniej doprowadzą do zapłonu). Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts