Sharikq Posted May 15, 2013 Report Share Posted May 15, 2013 Witam Mam problem z doborem zasilacza do niej. Czy muszę koniecznie kupić tylko i wyłącznie ten zasilacz http://gunfire.pl/product-pol-1152198779-Zasilacz-sieciowy-12V-5A-Redox.html czy mogę wybrać inny o takim samym napięciu i natężeniu. Ponieważ u mnie w okolicy takie zasilacze są tańsze niż na gunfire. Czy ma to jakieś większe znaczenie? Quote Link to post Share on other sites
hindus Posted May 15, 2013 Report Share Posted May 15, 2013 Nie ma większego znaczenia jeśli zasilacz nie będzie z najniższej półki (musi trzymać parametry, a niektóre chińskie zasilacze to loteria, zwłaszcza jeśli chodzi o wydajność prądową). Pamiętaj, że wtyczka musi pasować, napięcie musi być identyczne, natężenie nie mniejsze niż oryginalnego zasilacza. Quote Link to post Share on other sites
Sharikq Posted May 15, 2013 Author Report Share Posted May 15, 2013 Dzięki Quote Link to post Share on other sites
Cross13 Posted August 7, 2013 Report Share Posted August 7, 2013 Witam. też kupiłem te ładowarkę i szukam zasilacza i chciałem się tylko zapytać czy mam szukać zasilacza co ma natężenie ciąłe 5a czy to obojętne bo na oryginalnym zasilaczu z Redoxa jest (ciągłe 5a). http://gunfire.pl/product-pol-1152198779-Zasilacz-sieciowy-12V-5A-Redox.html Pozdrawiam. Quote Link to post Share on other sites
echelon_ Posted August 7, 2013 Report Share Posted August 7, 2013 Nie sądzę by ten zasilacz miał dawać "ciągle" te 5A bo pewnie ładowarka nie potrzebuje tyle. Kup jakikolwiek zasilacz 12V, 5A i powinno działać. Kupisz zasilacz o gorszych parametrach prądowych to ładowarka może nie ładować z większą mocą akumulatorów. Kupisz zasilacz lepszy? Nic sie nie stanie (wszystko będzie OK) bo i tak ładowarka tego sama z siebie nie wykorzysta. Quote Link to post Share on other sites
Cross13 Posted August 7, 2013 Report Share Posted August 7, 2013 Ok dzięki Quote Link to post Share on other sites
hindus Posted August 7, 2013 Report Share Posted August 7, 2013 Przy ładowaniu akumulatorów ołowiowych 12V przy maksymalnym dopuszczalnym prądzie, Imax bierze pełne 60W, tak więc w takim wypadku konieczne jest posiadanie dobrego zasilacza który będzie w stanie dostarczyć takiego prądu a przy tym nie spłonąć ;) Natomiast sam korzystam awaryjnie z zasilacza 12V 600mA i po prostu staram się nie ładować prądem większym niż 300mA - dla bezpieczeństwa. Nie mniej jednak wszystko działa. Quote Link to post Share on other sites
echelon_ Posted August 7, 2013 Report Share Posted August 7, 2013 Pewien jesteś odnośnie tej maksymalnej pobieranej mocy? Dokumentacja sugeruje 50W. Sprawdzałeś to jakoś? Quote Link to post Share on other sites
hindus Posted August 8, 2013 Report Share Posted August 8, 2013 Hmm, mam do mojego zasilacz 12V 5A i jestem prawie pewien, że przy ładowaniu akumulatorów na jachcie leciało ponad 13V i ponad 4A, więc to będzie i tak więcej niż 50W (chyba, że układ pomiaru przekłamał wynik co też jest możliwe). Quote Link to post Share on other sites
echelon_ Posted August 8, 2013 Report Share Posted August 8, 2013 Dzięki :) Quote Link to post Share on other sites
falcong700 Posted December 31, 2013 Report Share Posted December 31, 2013 Bardzo dobrym lecz dość dużym i raczej stacjonarnym wyjściem jest stary zasilacz komputerowy :) wycinamy jednego moleksa dajemy wtyczkę i mamy stabilne 12V i jakieś 8A. Jeszcze nie miałem baterii żeby zasilacz zaczął się pocić :P a ładowałem już "dwunastki " szybkim prądem. Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts