MartweCiastko Posted June 10, 2013 Report Share Posted June 10, 2013 (edited) Siemanko, zrobiłem sobie rozładowywarkę z żarówki i 2 kabelków. Podpiąłem do baterii to wewnątrz tego zielonego styku się zrobiło małe ognisko + iskry + dym. Co jest nie tak ? Bateria na szczęście działa w replice :icon_smile: Żarówka 12V 55W ,a bateria Ni-Mh 1100 mA 8.4V Edited June 10, 2013 by MartweCiastko Quote Link to post Share on other sites
P&P Posted June 10, 2013 Report Share Posted June 10, 2013 Zwarcie? Bateria będzie działać dopuki nie przeholujesz na długo zwartych kablach. Quote Link to post Share on other sites
hindus Posted June 11, 2013 Report Share Posted June 11, 2013 Nie ma sensu rozładowywać NiMHów. Prawie nie mają efektu pamięci, a na pewno bardziej im zaszkodzi zbytnie rozładowanie niż ładowanie niepustej baterii. Co do żarówki - jakich przewodów użyłeś? Jeśli żarówka ma 12V i 55W oznacza to, że płynie przez nią prąd ponad 4.5A - kable muszą być dość spore. Quote Link to post Share on other sites
echelon_ Posted June 11, 2013 Report Share Posted June 11, 2013 Nie, prąd rozładowania będzie nieco mniejszy i nie powinien być (chyba) mniejszy niż 3.15A Na szybko sprawdziłem w sieci, że zalecany prąd rozładowania dla NiMH to 3C więc teoretycznie ta żaróweczka jest nieco za mocna jak dla takich ogniw. Ale popieram kolegę Hindusa, że jeśli nie musisz to nie rozładowuj. Quote Link to post Share on other sites
hindus Posted June 11, 2013 Report Share Posted June 11, 2013 Nie, prąd rozładowania będzie nieco mniejszy i nie powinien być (chyba) mniejszy niż 3.15A Skąd Ci wyszło 3.15? Tak z ciekawości :) Quote Link to post Share on other sites
echelon_ Posted June 12, 2013 Report Share Posted June 12, 2013 (edited) Jasne Hindus. Już się tłumaczę. Jeśli żarówka ma 55W, jest na 12V to oczywistym jest, że dla tego napięcia prąd przez nią płynący będzie miał te 4.5A A sama moc żarówki będzie brała się z jej oporu który wynosi 12V / 4.5A = 2.7 Ohm. Zakładając, że napięcie na batce wynosi od 8.4V do 10.5V to wychodzi na to, że prąd płynący przez nią będzie miał od 8.4V / 2.7 Ohm = ~ 3.11 A do 10.5V / 2.7 Ohm = ~ 3.9A Wcześniej musiałem liczyć chyba na nieco innym zaokrągleniu stąd ten nieco rozbieżny wynik dla wartości minimalnej prądu. W każdym razie uświadamiam, że to założenia czysto teoretyczne i nie biorę pod uwagę oporu ogniwa, kabelków i takich tam. Edited June 12, 2013 by echelon_ Quote Link to post Share on other sites
hindus Posted June 12, 2013 Report Share Posted June 12, 2013 No to Cię lekko sprostuję ;) Nie możesz zakładać, że rezystancja włókna żarówki jest stała - waha się od (prawie) zera przy zimnym i skacze do wyliczonego 2.7 ohma przy rozgrzanym. Ogólnie sam popełniłem błąd bo nie uwzględniłem napięcia baterii (8.4V) tylko przyjąłem 12V, ale pokopałem dalej i znalazłem stosowny wzór http://www.edwardmusial.info/pliki/prz_zr_sw.pdf na stronie 11. Prąd pobierany I = In(U/Un)0.5 czyli dla prądu nominalnego o wartości 4.58A i napięcia nominalnego 12V mamy I = 4.58(8.4/12)0.5 co daje nam wynik 3.83A przy 8.4V. Tak więc prąd wcale nie będzie taki mały ;) Ale chyba już za bardzo popłynąłem w offtopic :P Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts