Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

M4 Deep Fire nie naciąga nowej sprężyny

Recommended Posts

Witam,

Po wymianie sprężyny z stockowej (dawała około 360fps) na nową sp120 guardera replika podczas strzelania (najczęściej ogniem ciągłym) zatrzymuję tłok w tylnej pozycji. Jest to dziwne zjawisko ponieważ po takim zatrzymaniu replika przestaje strzelać a silnik grzeje się jak szalony. Kolejną sprawą jest że replika zacina się najczęściej po oddaniu kilku serii a nie zaraz po pierwszym strzale. Jeśli chodzi o gearboxa to został on wypodkładkowany, silnik jest dobrze dociśnięty, zamontowany jest mosfet Merf 3.2 oraz bateria redox 7.4 Proszę o sugestie co może być nie tak?

45un.jpg5lq7.jpg

Edited by BackLogers

Dzięki za odpowiedz. Przez ostatnie dni próbowałem coś zadziałać, jednak bez efektu. Jedynie zauważyłem że prowadnica sprężyny i tłok nie są łożyskowane, jedynie na prowadnicy jest mały plastikowy pierścień który chyba nic nie daje, dlatego mam pytanie czy zmiana prowadnicy na inną z łożyskami rozwiąże mój problem z zacinająca się sprężyna w tylnym położeniu?

Z tego co wiem dopiero koło sp130 podwójne łożyszkowanie może zaszkodzić a jeśli chodzi o tłok to chodzi luźno po prowadnicach. Proszę o prostą odpowiedz co lepiej kupić głowice tłoka i prowadnice sprężyny czy samą prowadnice gdyż nie wiem co będzie lepsze.

Tak jak pisałem od kilku dni nad tym siedzę cały gearbox jest miodzio, ładnie spodkładkowany, przesmarowany. Zresztą na starej sprężynie działa więc wszystko jest ok. Są raczej tylko trzy możliwości dlaczego nie działa:|

Słaba bateria

Słaby silnik

Brak łożyskowania

Z tych trzech najtańszą i najprostszym rozwiązaniem jest zakup prowadnicy z łożyskowaniem.

Czyli ta mosiężna prowadnica od Pro Tech powinna coś pomóc?

Sprawdziłem tak jak kazaliście. nic po wciśnięciu sprężyny wraz z prowadnica do tłoka wszystko ładnie wchodzi nic się nie klinuję, zamknąłem gearboxa bez sprężyny i powtarzałem cykl naciągania tłoka też wszystko ładnie chodzi. Więc co może być nie tak?

Edited by BackLogers

Nie sądzę :) Od jutra mam już czas to zacznę się bawić z tym gearboxem ostatecznie wyśle replikę do jakiegoś serwisu ale ta opcja niestety nie do końca mi odpowiada czasowo i finansowo. Jeśli chodzi o smar to jest tam silikonowy GFC może nie za dużo ale jest na zębatkach i tłoku.

Jeśli coś wymyśle lub odnajdę rozwiązanie problemu to oczywiście podzielę się odpowiedziom.

Przeczyściłem replikę, i złożyłem kilkakrotnie niestety problem nie znikł dalej nie wiem co jest nie tak. Mam pytane posiadam mosfet Merf 3.2 z hamulcem który powinien automatycznie zawsze zatrzymywać układ dokładnie po oddaniu strzału, niestety ale u mnie po lekkim naciśnięciu spustu tłok naciąga się do połowy też nie wiem dla czego.

ja mam tak na li po 7,4 ze spręzyną m130 shs mam łożyskowanie na głowicy tłoka i prowadnicy sprężyny. Pare razy strzela normalnie a póxniej tłok sięblokuje tak jak u Ciebie. Silnik to classic army high torgue. Problem jest u mnie z baterią. Po prostu jużjest dosć stara wyeksploatowana. Formatowałem i nic. Podpinam 11,1 i nie ma takiego problemu, biore od kolegi 7,4 i również nie ma problemu. Czy to z mosfetem czy bez. Więc sprawdz na mocniejszej baterii.

• 4 weeks later...

Aby zakończyć temat napiszę rozwiązanie.

Okazało się że jeden ze zwojów w silniku się spalił (tak zostało mi to wytłumaczone przez serwisanta) i dla tego replika w różnym momencie się zacina. Po wymianie silnika wszystko pięknie lata.

Temat do zamknięcia.