Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

Gogle Uvex Carbonvision

Recommended Posts

Szukajka nic nie znalazła więc pozwolę sobie na założenie wątku poświęconego tym goglom.

Ktoś ma? Ktoś używa? Z tego co widzę są dostępne w capri za 70zł, ja znalazłem najtaniej za 50zł.

http://www.celmarplus.pl/product_info.php/cPath/42/products_id/1133

Jakieś opinie na temat tego "Uvex supravision extreme"? Działa to faktycznie?

Starałem się też znaleźć jakieś konkretne informacje na temat norm wytrzymałości bo stwierdzenie "wyjątkowa wytrzymałość" nie jest w 100% zadowalające ;)

Dobra. Kupiłem w ciemno (61zł) a teraz czas na zdjęcia i małą recenzję (takie pierwsze wrażenie bo przetestuję je dopiero w sobotę :icon_wink: )

honeywell-uvex.jpg

99et.jpg

334x.jpg

pt8t.jpg

up7t.jpg

Gogle spełniają normy EN166 1B (1 to klasa optyczna, B to wytrzymałość na uderzenia, więcej info na temat norm można znaleźć w innych tematach na forum) czyli gogle są bezpieczne do używania w airsofcie.

Warto zwrócić uwagę na ich wyjątkowo niską wagę (46g) oraz mały rozmiar w porównaniu do np. Uvex Ultravision czy Ultrasonic. Ogólnie rzecz biorąc jest to mniejsza wersja Ultrasoniców, które są dość duże (zdjęcie niżej).

i-gogle-ochronne-uvex-ultrasonic-9302-285.jpg

Gumka dookoła oprawek sprawia, że gogle idealnie przylegają do twarzy i po chwili można zapomnieć, że ma się je na głowie. Pole widzenia w goglach nie jest w żaden sposób zawężone. Gogle posiadają kilka miejsc wymiany powietrza ale ogólnie rzecz biorąc są bardzo szczelne (według uvexa zapewniają ochronę przed pyłem itd), nie ma możliwości aby jakaś kulka "weszła nam od tyłu" (jak w przypadku źle dopasowanych okularów) co przekłada się na uczucie komfortu i bezpieczeństwa. Warto także dodać, że gogle posiadają wymienne szybki (clear or tinted). Gogle występują także jako okulary w wersji Uvex Skyguard NT (bez gumki na głowę a ze zwykłymi okularowymi zausznikami ,szybki są kompatybilne pomiędzy obiema wersjami)

9175.260.jpg

System "absolutnej niezaparowywalności" jak to określili na Capri zdaje się działać (dmuchanie, chuchanie oraz czajnik nie dały rady ich zaparować) ale więcej będę mógł powiedzieć po teście w akcji :icon_wink:

W teorii, system "Uvex supravision extreme" to permanentny antifog, stworzony z myślą o użytku w miejscach o wyjątkowo dużej wilgotności (a takim z pewnością jest twarz zdyszanego maniaka :icon_biggrin:) i zapewnia kompletną niewrażliwość na osiadanie pary wodnej. Kwestia permanentności tego rozwiązania nie jest mi jeszcze znana. Czas pokaże czy jest to napryskany preparat czy kwestia samej szybki. Z tego co zauważyłem wilgoć wewnątrz gogli tworzy filtr wodny, który nie wpływa w żadnym stopniu na jakość widzenia.

Wstępnie podsumowując, gogle uważam za bardzo udany zakupy. Osobiście uważam, że jest to jedna z najlepszych opcji budżetowej ochrony oczu dla tych, którym nie podoba się wygląd bolli defenderów jak i tych nie do końca przekonanych do używanej ochrony wzroku z drugiej ręki. Niektórych może zniechęcić kolorystyka ale według mnie wymiana gumki z białej na czarną/oliv i pomalowanie uszczelki między ramką a twarzą to modyfikacje zbyt proste aby mogły faktycznie zniechęcić do zakupu tych, którzy zwracają uwagę na aspekt ceny :icon_wink:.

Oczywiście pierwsza "akcja" pokaże, czy moje wstępne wnioski są prawdziwe ale główny powód napisania przeze mnie tej recenzji to chęć pokazania, że na rynku jest tania alternatywa dla tych dobrze już znanych i polecanych gogli i okularów. Co więcej, osobiście uważam, że świetnie prezentują się na twarzy (nie da się ukryć faktu, że wygląd gogli może być dla niektórych ważnym czynnikiem)

p.s Jest to moja pierwsza recenzja. Proszę o wyrozumiałość jeśli pominąłem jakieś ważne aspekty niezbędne do dobrego opisania ochrony wzroku.

edit:

Według uvexa "Uvex supravision extreme" zachowuje swoje właściwości nawet po wielokrotnym myciu. Mimo wszystko, czas pokaże.

Edited by lech

Świetna recenzja. Czekam na testy w akcji. Możesz napisać coś o współpracy z maskami typu stalker?

Dziękuję ;) lada moment będzie stalker u mnie w teamie więc możesz się spodziewać informacji max w przyszlym tygodniu.

2 dni strzelania i są już pierwsze wnioski.

Pierwszego dnia pobiegałem w nich 30minut. Jak tylko się spociłem gogle zaparowały i wycieranie pomagało na dosłownie 30 sekund. Resztę dnia używałem BHPków. Jednym słowem są zbyt szczelne, brak wymiany powietrza.

Po powrocie do domu dokonałem małych modyfikacji (zrobiłem po 6 otworów wentylacyjnych u góry gogli w oprawce) i niedziela była już dużo lepsza. Póki się nie spociłem nic nie parowało, kiedy biegałem/szedłem nic nie parowało, ale kiedy spocony przysiadłem na 3-4 minuty - instant mleko na szybce.

Mimo wszystko jestem bardzo zadowolony z zakupu bo gogle pozwalają mi na wygodne składanie się do lunety co w przypadku np. bolli defenderów jest już niemożliwe, przy bollach x800 trzeba się mocno nakombinować.

Planuję zaimplementować do nich wentylatorki 17x17x8mm i jestem pewien, że da mi to w efekcie perfekcyjne gogle pod moje preferencje.

Parowanie od zawsze jest moim największym problemem, strasznie szybko i obficie się pocę przez co nie spotkałem nigdy gogli/okularów które by nie parowały. Podejrzewam, że w przypadku kogoś normalnego (przy założeniu, że ja jestem nienormalny) będzie dużo lepiej a po zrobieniu wywietrzników będzie już perfekcyjnie.