marxdesign Posted July 5, 2013 Author Report Share Posted July 5, 2013 W co Waszym zdaniem powinienem się wyposażyć na początek ? Poza repliką okularami/goglami i amunicją. Quote Link to post Share on other sites
SaintPierre Posted July 5, 2013 Report Share Posted July 5, 2013 Stawiałby głównie na ochronę: - nakolanniki - maska stalker aka 'kaganiec' - rękawiczki Z innych rzeczy: - wygodne zawieszenie do repliki - jeśli wybrałeś G36C to dobrze się ją nosi z 'jednopunktówką' - jak chcesz nosić kilka magów i inne rzeczy ze sobą to przyda się jakiś system nośny - najlepiej jakiś kontrakt BW lub US + coś na wodę, zwłaszcza przy takich pogodach - dużo ludzi nosi coś na szyi tj szal sorgo lub chustę arafatkę - zbiera pot, chroni przed słońcem i kulkami Quote Link to post Share on other sites
Powała Posted July 5, 2013 Report Share Posted July 5, 2013 (edited) Warto zaryzykować? http://allegro.pl/jg...3354286046.html NIE :icon_exclaim: Jeśli chodzi o oporządzenie, proponuję jedno z najtańszych: - S95, dobrze jest do nich zrobić sobie samemu comfortpady z pianki 10 mm obszyte brezentem, - mieści 1 magazynek G36 - nadupnik - mieści 2 x 0,5 l wody Żywiec - na szyję, doskonale chłonie pot, w ostateczności może służyć jako ochrona dolnej części twarzy, ale nie zalecam - rękawiczki, niektorzy je chwalą, dla mnie mają zbyt długi mankiet, ostatnio używam tych, zdają egzamin w terenie, do CQB niestety droższe. Edited July 5, 2013 by Powała Quote Link to post Share on other sites
MarekMac Posted July 5, 2013 Report Share Posted July 5, 2013 Oporządzenie BW można rozbudować też ładownicami/kieszeniami w systemie MOLLE. Są na to dwa sposoby - adapter (którego w Polsce nie widziałem, ale też nie szukałem) albo przy pomocy zapinek/zacisków na kable. Stosuje to drugie rozwiązanie i nie jest idealnie (ładownica ma lekki luz, ale nie przeszkadza w użytkowaniu), ale cena całego rozwiązania jest na tyle atrakcyjna, że jest to dobre rozwiązanie dla świeżaków nie mających kilkuset złotych na oporzadzenie. Quote Link to post Share on other sites
Powała Posted July 5, 2013 Report Share Posted July 5, 2013 (edited) Dostępne jest też zapięcie systemowe, które łatwo zamontować na dowolnej kieszeni/ładownicy. Rozwiązanie droższe od zapinek kablowych ale zgodne z systemem BW. Edited July 5, 2013 by Powała Quote Link to post Share on other sites
SaintPierre Posted July 5, 2013 Report Share Posted July 5, 2013 BW jest oki ale osobiście wolę A.L.I.C.E. (kontrakty: pas+szelki Y+4x ładownice+2x manierki=ok 220 pln). Problem to 'nadupnik',który niestety się przydaje (kontrakt to 120-160 pln ale można kupić zamiennik za ok 60 pln, tylko trzeba wymienić zapinki na kontrakty bo 'chinole' latają na prawo i lewo koszt wymiany ok 10 pln). Plus Alicji jest taki że ma węższy pas i łatwiej dopinać na niego jakieś współczesne ładownice molle itp. kumple tak robią i sobie chwalą (osobiście nie miksowałem Alicji). Inne plusy A.L.I.C.E. to fakt że szelki mają wg mnie lepiej zrobione 'ramiona' i kolor OD. OD jest chyba najbardziej uniwersalny w as i nigdy nie widziałem żeby Orgi na imprezie się za niego czepiały a za np. flecka i WD już widziałem. Quote Link to post Share on other sites
Powała Posted July 5, 2013 Report Share Posted July 5, 2013 (...) Plus Alicji jest taki że ma węższy pas (...) Tu akurat nie zgodzę się z Tobą, na szerszym pasie ładownice trzymają się stabilniej. Quote Link to post Share on other sites
Buniek92 Posted July 5, 2013 Report Share Posted July 5, 2013 Aj tam, ja miksuje systemy oporządzenia za pomocą trytytek (zaciski na kable). Jako drugi set (ciągle rozwijany) posiadam radosny miks Alice, Molle i brytyjskiego Patternu 58. Tak jak wspomniał MarekMac możliwości jest cała masa. Wspomnę jeszcze o tym ,że system Alice był używany przez armię holenderską. Części tego oporządzenia można tanio nabyć na art-fox.pl Quote Link to post Share on other sites
Powała Posted July 5, 2013 Report Share Posted July 5, 2013 @Buniek, faktycznie dobra oferta i bardzo przystępne ceny. Gdyby nie to, że stylizuję się na BW, już mieliby kolejnego klienta. :icon_mrgreen: Quote Link to post Share on other sites
SaintPierre Posted July 5, 2013 Report Share Posted July 5, 2013 @Powała - zależy od ładownicy, pas BW zmiksować z małym medic-packiem może być ciężko (tak na oko to jest 2x szerszy od ALICE ale i dwa razy tańszy :icon_lol: ) @Buniek92 - miksy dobra rzecz, czasem fajna guerillas wyjdzie Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts