Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

Pytanie o akumulator dzielony

Recommended Posts

Witam, posiadam już cm.005, czytałem żeby wymienić baterię i ładowarkę na lepszą.

Szukałem baterii, ale nie znalazłem baterii o takich samych parametrach.

Jest tam dzielony akumulator do kolb sf, 8.4V.

Mogę tam wsadzić np 11V???

Ładowarkę kupię mikroprocesorową, bo piszą, że najlepsza.

Moglibyście dać mi wskazówki gdzie mogę taką batkę znaleźć, chyba, że wiecie na 100% - wtedy jeżeli możecie dajcie link :icon_smile:

http://zbrojownia.linuxpl.com/product_info.php?products_id=1679 tutaj taki jest, ale 11.1V i nie wiem, czy mogę włożyć go do mojej emki...

Wiem od użytkownika glanu224, że w LiPo potrzebny jest również co jakiś czas pomiar napięcia, i kupię w tym celu: http://zbrojownia.linuxpl.com/product_info.php?products_id=198&manufacturers_id=130

Mam jeszcze jedno pytanie - o co chodzi z tym symbolem "C" np. 15C, czy 20C itp.?

Z góry dzięki za odpowiedzi.

Marcin

Witam cie.

jesli chodzi o baterie to jeśli nie masz repliko mocno tuningowanej to spokojnie wystarczy lp-po 7,4v, jeśli chodzi o ładowarka oczywiście mikroprocesorowa ( polecam redox alpha 2) A jeśi chodzi o użądzenie do pomiaru napięcia to wymienione przez ciebie jest jak najbardziej ok.

Zdecydowanie 7,4v. Jest mniejsza więc możesz wybrać większą pojemność. Nie zjara styków ani silnika nie przypali. Min pojemność to 2Ah i 20C. Mniejszymi nie ma sensu sobie głowy zawracć. Odpuść sobie lipo ze sklepów asg a mierniczek jest właściwie zbędny.

Turnigy nano tech... cena i jakość najlepiej dobrana z możliwych... i szukaj w sklepach z częściami modelarskimi albo alledrogo... miernik ogólnie czasami się przydaje, np. sprawdzić czy cele równomiernie ładuje, chyba że masz zaawansowaną ładowarke to wtedy nie ma racji bytu. Jak replika przestaje strzelać to znak że trzeba naładować i tyle.

Najlepiej postawić sobie jasno pewną granicę rozładowania. Powiedźmy nie wywalasz więcej kulek na strzelance niż wynosi liczba mAh twojego pakietu. Na drugi dzień pakiet doładujesz do pełna. W ten sposób te wszystkie mierniczki okazują się lekką przesadą ale taki, który pokazuje po kolei napięcie każdego ogniwa jest już dość ciekawym rozwiązaniem.