Potfurr Posted July 12, 2013 Report Share Posted July 12, 2013 Witam, mam pytanie co do czegoś takiego: http://gunfire.pl/product-pol-1152199780-Adapter-RIS-do-repliki-na-system-Molle.html Jak dokładnie to działa?(domyślam się ale nie całkiem to widzę...) Czy miał ktoś coś takiego? Ma to coś jakąś profesjonalną nazwę bo wygooglować nie mogę :C Quote Link to post Share on other sites
Yahalom Posted July 12, 2013 Report Share Posted July 12, 2013 Normalnie - zakładasz ten adapter przez PALSy na kamizelkę, a w tę prowadnicę nasuwasz RIS z repliki. Przy czym zawieszenie całego ciężaru choćby M4 na takim rozwiązaniu jest mocno... dyskusyjne ;) Quote Link to post Share on other sites
Potfurr Posted July 12, 2013 Author Report Share Posted July 12, 2013 Właśnie o to głównie chodzi to, że w jedną mańkę wpinam risa w drugą np kamizelkę to oczywista oczywistość, ale jak to ma się niby trzymać. Wiadomo że replika waży około 3 kg co nie jest mało jak na tak małą powierzchnie przylegania do systemu molle. Niestety nie używałem w praktyce i nie chce przesądzać co się stanie z kamizelką, ale zapewne się powykręca, pogniecie, zniszczy a broń będzie "fifrać" na lewo i prawo? Jeśli ktoś miał/testował/widział niech podzieli się spostrzeżeniami. Quote Link to post Share on other sites
Yahalom Posted July 12, 2013 Report Share Posted July 12, 2013 Jeżeli szwy będą 'kiepsko' zrobione, to w najgorszym razie może się oddzielić PALS od kamizelki :D Widzę dwa rozwiązania - albo lekka replika pokroju strzelby z plastiku, albo odpowiednio dobrane zawieszenie, które odciąży adapter na tyle, że nic się nie stanie z kamizelką ;) Quote Link to post Share on other sites
AthEghtern Posted July 13, 2013 Report Share Posted July 13, 2013 Wydaje mi się, że jest to stworzone z myślą o zawieszeniu jednopunktowym. Quote Link to post Share on other sites
slepy Posted July 14, 2013 Report Share Posted July 14, 2013 Chodzi tu tylko i wyłącznie o ustabilizowanie repliki podczas poruszania się, gdy akurat jej nie używamy. Gdy replika jest na zawieszeniu to podczas poruszania się będzie sobie wesoło dyndać i obijać się o część oporządzenia, nogi, klejnoty, itd. A tak myk RISa w to cudo i replika jest unieruchomiona. Są inne patenty robiące te samą robotę i w dodatku tańsze, ale co kto lubi. Quote Link to post Share on other sites
Ace Posted July 16, 2013 Report Share Posted July 16, 2013 np istnieje patent sciagniecia zawieszenia, ale co kto lubi Quote Link to post Share on other sites
Foxtrot29 Posted July 17, 2013 Report Share Posted July 17, 2013 Wyguglaj sobie takie coś, co się nazywa 'weapon catch' Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts