jAAsiek Posted July 14, 2013 Report Share Posted July 14, 2013 Witam :icon_smile: Chciałbym zacząć swoją przygodę z Airsoftem, w związku z czym zamierzam kupić swoją pierwszą replikę (z EBB do 1200-1300 zł). Będę używał ją w terenie otwartym. Po przeczytaniu wielu postów i artykułów, rozważam zakup pomiędzy dwoma replikami: EA LR-300 AXL oraz G&G T4-18. Z tego co wiem: EA jest dobrze spasowany, wykonany z dobrych materiałów, słaby fabrycznie, dobrze znosi tuning; G&G, natomiast wykonany jest z dobrych materiałów, trochę gorzej spasowany, ma dobre parametry fabryczne, może ulegać awariom po tuningu oraz posiada gorszy (?) system Blow-Back (PBB). Prosił bym o opinie i porady na temat tych dwóch modeli. Jeżeli ktoś może zaproponować mi inne repliki w tym przedziale cenowym, również był bym wdzięczny. Mogą to być modele w układzie Bullpup, AK i pochodne... ogólnie każdego typu. Jak warto dopłacić do jakiejś repliki, która jest poza moim przedziałem cenowym, także można ją zaprezentować. Chyba, że odradzacie mi repliki z EBB za tą cenę lub jako pierwszy AEG? Posiadam wiedzę czysto teoretyczną na temat Airsoftu. Wszelkie odpowiedzi będą dla mnie cenne :icon_wink: Pozdrawiam! PS. W regulaminie działu przeczytałem, że posty mogą zakładać osoby "zarejestrowane nie dłużej niż 3 miesiące.". Trochę przekroczyłem tą granicę, ale sądzę że mój problem najbardziej pasuje do tego działu. Quote Link to post Share on other sites
arend Posted July 15, 2013 Report Share Posted July 15, 2013 Oczywiście że odradzę ci EBB. Kolebocze się toto nie dając symulacji odrzutu ani dzwiękowej ani drganiowej. A jeszcze w dodatku bezsensownie komplikuje replikę. Quote Link to post Share on other sites
jAAsiek Posted July 15, 2013 Author Report Share Posted July 15, 2013 (edited) Oczywiście że odradzę ci EBB. Kolebocze się toto nie dając symulacji odrzutu ani dzwiękowej ani drganiowej. A jeszcze w dodatku bezsensownie komplikuje replikę. Nie miałem przyjemności strzelać z repliki posiadającej EBB. Wydawał mi się to fajny dodatek, dodający "realizmu". Będę musiał zastanowić się jeszcze nad ostatecznym wyborem :icon_smile: W takim wypadku, podając za przykład firmę EVOLUTION AIRSOFT lepszym wyborem będzie model z serii The Lone Star Tactical, niż The LR-300? Zastanawiałem się już nad modelami z tej serii. Z tego co wiem, różnią się tylko wyposażeniem zewnętrznym (typu: kolba, uchwyt, szyny itp.). Na tą chwilę najbardziej podoba mi się replika: http://gunfire.pl/pr...l-SWAT-SBR.html Może ktoś mógłby zaproponować mi jakieś alternatywy dla tej repliki (każdego rodzaju), w cenie do około 1300 zł? Edited July 15, 2013 by jAAsiek Quote Link to post Share on other sites
Said Posted July 16, 2013 Report Share Posted July 16, 2013 Arend Ty to masz jakis uraz z tym blow backiem? Miałem giete bojca z ebb i przynajmniej nie brzmiała jak wiertarka. Ludzie byli miło zaskoczeni kopniakiem i odgłosem. Nie mówimy tu oczywiscie o replikach rodziny M4 i pochodne bo tam blaszka wazy 5 g i pełni funckję wizualną. Quote Link to post Share on other sites
Powała Posted July 16, 2013 Report Share Posted July 16, 2013 Oczywiście że odradzę ci EBB. Kolebocze się toto nie dając symulacji odrzutu ani dzwiękowej ani drganiowej. A jeszcze w dodatku bezsensownie komplikuje replikę. Potwierdzam i popieram. Quote Link to post Share on other sites
Powała Posted July 16, 2013 Report Share Posted July 16, 2013 (edited) Ad rem, @Jasiek, interesują Cię wyłącznie repliki M4/16, czy mogą być również inne? Z Twojego pierwszego postu wynika, że mogą być również AK i inne, więc czy wchodzą w rachubę G36 i pistolety maszynowe? Edited July 16, 2013 by Powała Quote Link to post Share on other sites
chomik_pl Posted July 16, 2013 Report Share Posted July 16, 2013 (edited) Potwierdzam i popieram. Trzeci do kompletu. Jesli electric blow back to tylko cos w stylu Bolt M4. http://www.youtube.com/watch?v=g7Ck4zCXVTg Klasyczny EBB to lipa - w replikach M4 i Mp5. Edited July 16, 2013 by chomik_pl Quote Link to post Share on other sites
arend Posted July 16, 2013 Report Share Posted July 16, 2013 Arend Ty to masz jakis uraz z tym blow backiem? Miałem giete bojca z ebb i przynajmniej nie brzmiała jak wiertarka. Ludzie byli miło zaskoczeni kopniakiem i odgłosem. Przyznam ci rację, EBB w giecie Boyja nie brzmi jak wiertarka. Brzmi jak popsuta wiertarka udarowa. Do tego kopie jak przyrząd masujący dla pań. I to nie jak sławetny Anal Intruder. Ogólnie wszelkiej maści systemy EBB to nic więcej jak naciąganie klijenta na zbędny nic nie znaczący bajer. Masz ochotę kupuj, nie masz ochoty nie kupuj, ale opowieści o "kopniaku EBB" będę traktował jak żart, i to w dodatku mizerny. Quote Link to post Share on other sites
Tomek P-ń Posted July 16, 2013 Report Share Posted July 16, 2013 Ja tam polecam cm.049SD6, czyli cymowskie mp5SD6 z EBB - ekstremalnie niezawodna w stocku (pierwsza awaria po ok. 40.000 - łożysko), względnie mobilna, i z funkcjonalnym tłumikiem w zestawie. Wg mnie łatwiej/bezpieczniej jest też upchnąć Li-Po w chwycie przednim mp5, niż w kolbie SF. Nie ma też żadnych problemów z podawaniem z magazynków, co często występuje w mutacjach emko-podobnych. Fakt ceny w granicy 700 złotych za nówkę też trudno przeoczyć, ale niestety są one trudno dostępne, bo tanie i dobre. Quote Link to post Share on other sites
jAAsiek Posted July 16, 2013 Author Report Share Posted July 16, 2013 (edited) Ad rem, @Jasiek, interesują Cię wyłącznie repliki M4/16, czy mogą być również inne? Z Twojego pierwszego postu wynika, że mogą być również AK i inne, więc czy wchodzą w rachubę G36 i pistolety maszynowe? Jestem otwarty na wszelkiego rodzaju propozycje :icon_smile: Mogą to być modele dowolnego typu (karabiny/karabinki, pistolety maszynowe; AK, G36 itd.). Choć wolałbym karabin (karabinek) szturmowy. Zaznaczam tylko, że replika będzie używana przede wszystkim w terenie otwartym. Zastanawiałem się na przykład, nad Umarex'em G36c. @Tomek P-ń Ja tam polecam cm.049SD6 Całkiem interesująca propozycja, aczkolwiek skłaniał bym się ku droższym replikom (1000+ zł) :icon_smile: EBB nie jest dla mnie najważniejszym czynnikiem przy wyborze repliki. Niestety nie miałem przyjemności postrzelać z takiego AEG'a. Jeżeli w tym przedziale cenowym, dostępny jest model z "kopniakiem i odgłosem" byłbym nim zainteresowany. Jednakże po przeczytaniu waszych odpowiedzi, skłaniam się ku replikom bez EBB. Edited July 16, 2013 by jAAsiek Quote Link to post Share on other sites
Nitro Posted July 16, 2013 Report Share Posted July 16, 2013 Jeżeli nie będziesz miał ciężkiego palca, to stockowym umarexem będziesz jak najbardziej zadowolony. Ebb chodzi ślicznie, w stocku ma 400 fps, regulowana kolba, i flaki też całkiem dobre. Umarex(S&T armament), i Ares klepią świetne giety, imo najlepsze na rynku.Na twoim miejscu brałbym w ciemno, i nie zastanawiał się nad resztą. Quote Link to post Share on other sites
Powała Posted July 17, 2013 Report Share Posted July 17, 2013 Przy tym budżecie, Gietę ARES-a warto brać, tym bardziej, że ma system szybkiej wymiany sprężyny :maniak_OK: i łatwo wyłączyć Blow-back... :maniak_jezyk2: Quote Link to post Share on other sites
jAAsiek Posted July 17, 2013 Author Report Share Posted July 17, 2013 @Nitro oraz Powała Czytałem dużo pozytywnych opinii na temat rodziny G36 od Aresa i Umarex'a. Z tego co wiem, cenione są za ogólną bardzo dobrą jakość zarówno elementów zewnętrznych, jak i wewnętrznych. Są to bardzo ciekawe repliki. Niestety tylko jedna rzecz mi w nich przeszkadza... Jest to ich wygląd :icon_biggrin: Jakoś nie mogę się do nich przekonać. Aczkolwiek będę myślał o nich, przy wyborze ostatecznym. W tym momencie, rozważam zakup pomiędzy: -EA LR-300 AXL lub Lone Star Border Patrol SWAT SBR; -ARES L85A2; -UMAREX lub ARES G36c; -G&G RK103 EVO CRANE/T4-18/L85A2; ewentualnie M'ka od SOCOM GEAR oraz jako jedyny "chińczyk" JG JG0450A. Drodzy forumowicze, co myślicie o tych AEG'ach? O ich wyglądzie, wykonaniu, parametrach itd. O wszystkim, co składa się na dobrą replikę :icon_wink: Przypomnę tylko, że będzie to moja pierwsza replika wykorzystywana przede wszystkim w terenie otwartym. Na tą chwilę, z wyżej wymienionych najbardziej interesują mnie repliki EVOLUTION AIRSOFT oraz L85A2 ARES'a :) Quote Link to post Share on other sites
jAAsiek Posted July 20, 2013 Author Report Share Posted July 20, 2013 Po przeczytaniu odpowiedzi oraz przejrzeniu wielu tematów na forum, zrewidowałem swoje poglądy. Na tą chwilę, zastanawiam się pomiędzy replikami: -KWA KM4 RIS (jeżeli gdzieś ją dostanę); -EA Lone Star Border Patrol SWAT SBR; -ICS L85A2 (troszkę trzeba by było dopłacić); -UMAREX lub ARES G36c; -JG JG0450A. Dzisiaj wysłałem email'e do trzech sklepów, z zapytaniem o dostępność replik KWA. Czekam na odpowiedzi. Zapewne w najbliższym czasie nie będzie takiej możliwości... Fajnie by było gdyby EA produkowała SWAT'a z lufą długości jak w Patrol'u ;) Z tego co wyczytałem, z replik L85A2 firm G&G, ARES, ICS najlepszy jest ten ostatni. Chyba się nie mylę? G36c ARES'a i UMAREX'a... czytałem o nich dobre opinie, ale niestety nie podobają mi się z wyglądu (kwestia gustu) :( Tylko od JG widziałem Steyer AUG'i A3. Mimo iż to chińczyk, opis modelu JG0450A prezentuje go interesująco :) Rozglądam się też nad replikami innych firm. Zakupu zamierzam dokonać na początku sierpnia (po dziesiątym ;)) Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts