Hannon Posted August 2, 2013 Report Share Posted August 2, 2013 Cześć i czołem. Mam do Was pytanie dot. głowic. Otóż mam pare głowic cylindra z wklęsłym środkiem. I teraz jak to jest - można do nich używać płaskich głowic tłoka czy nie? Bo znam dwie teorie - 1) Nie używać - bo sie inaczej siły rozkładają, i można rozpieprzyć głowice tłoka - i do wklęsłych głowic cylindra należy używać tylko stożkowych głowic tłoka. 2) Można używać, i wycisza zestaw nie wpływając znacząco na żywotność. Wiem ze takich połączeń jak wklęsła cylindra, i płaska tłokowa używa domyślnie np. Deepfire w swoich replikach. Ale wcale nie jestem przekonany że to jest dobre połączenie. Quote Link to post Share on other sites
-=speedy=- Posted August 2, 2013 Report Share Posted August 2, 2013 mozna uzywac pod warunkiem ze glowica tloka jest lepszej jakosci i najlepiej POMowa. p.s. sorry za pisownie ale pisze z tel. Quote Link to post Share on other sites
Hannon Posted August 2, 2013 Author Report Share Posted August 2, 2013 Na logikę aluminiowa byłaby lepsza bo lekka i na pewno bardziej wytrzymała niż tworzywo... Quote Link to post Share on other sites
rogal138 Posted August 2, 2013 Report Share Posted August 2, 2013 Aluminium nie jest lżejsze od POM-u czy innych tworzyw, więc alu tak, ale tylko w wytrzymałych gb (v3) lub słabych sprężyn. Quote Link to post Share on other sites
Hannon Posted August 2, 2013 Author Report Share Posted August 2, 2013 Nie napisałem że jest lżejsze tylko że lekkie. I nie o szkielet sie boję, tylko o głowicę tłoka - bo faktycznie zatrzymuje sie mniejszą powierzchnią i mniejsza powierzchnia i tam sie rozkłada siła. A nie chciałbym zrobić z głowicy grotu do strzały. :P Quote Link to post Share on other sites
gloomer Posted August 4, 2013 Report Share Posted August 4, 2013 Nie polecam aluminiowych głowic bo to jednak jest jakiś metal i dużo wibracji tworzy. Ja przez ameliniową głowicę nawet GB sawa rozwaliłem. Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts