fnbiezzovy Posted August 7, 2013 Report Share Posted August 7, 2013 Witajcie! Zwracam się do Was z pytaniem, ładowarkę o jakim prądzie ładowania należałoby mieć do baterii Li-Po 1800mAh? Czy Imax B3 PRO byłaby wystarczająca? Pozdrawiam! Quote Link to post Share on other sites
hindus Posted August 7, 2013 Report Share Posted August 7, 2013 Niższy prąd ładowania sprawi, że po prostu wolniej będzie się ładowało. Maksymalny prąd jest zaś określony przez producenta. Tak więc dopóki nie chcesz ładować na granicy wytrzymałości pakietu, każda ładowarka spełni warunek prądu ładowania. Quote Link to post Share on other sites
fnbiezzovy Posted August 7, 2013 Author Report Share Posted August 7, 2013 O jaką granicę wytrzymałości chodzi? Ładowarka z prądem ładowania 1850mA nie będzie miała wpływu na wydajność baterii? Będzie ją doładowywała na 100% tylko w dłuższym czasie? Quote Link to post Share on other sites
echelon_ Posted August 7, 2013 Report Share Posted August 7, 2013 Będzie ją doładowywała na 100% tylko w dłuższym czasie? Tego zdania nie rozumiem. Jednak 1850mA dla batki 1800mAh powinno być prądem w sam raz. Ja jednak sugeruję połowę tego. Część producentów sugeruje prąd ładowania sięgający nawet 2C czyli około 3600Ah dla twojej batki. Pamiętaj: Im mniejszy prąd tym lepiej. Quote Link to post Share on other sites
Luminofor Posted August 7, 2013 Report Share Posted August 7, 2013 Dla Li-po ja zawsze przyjmuję bezpieczny prąd 1C (choć zawsze sprawdzam max prąd podany na batce) i tyle normalnie ładuję. Chociaż moje Turnigy nano-tech można ładować do 5C :) Quote Link to post Share on other sites
fnbiezzovy Posted August 8, 2013 Author Report Share Posted August 8, 2013 Wielkie dzięki za Wasze odpowiedzi! Teraz już wszystko rozumiem i wiem co wybrać dla mojego aku. Temat do zamknięcia :) Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts