Thomas9999 Posted August 20, 2013 Report Share Posted August 20, 2013 Mam pytanie posiadam http://www.modelux.pl/shared/images/products/big/pakiety_turnigy/t1300.3s.30/turn_7.4_1300_20c.jpg taka baterie i czy dało by się ją rozciać bo ona w środku posiada te 3 paski ogniwowe i jak rozetne to czy ona będzie działać i czy uzyskam baterie z 3 ogiwami osobno ?? Quote Link to post Share on other sites
echelon_ Posted August 20, 2013 Report Share Posted August 20, 2013 (edited) Nie. Ta bateria akurat posiada 2* ogniwa. A rozcinanie? Ogniwa mogą być połączone tak krótkimi przewodami, że rozcięcie nie będzie miało sensu, trzeba by może przelutowywać kable co wiąże się z uszkodzeniem ogniw. Dwa ogniwa bo tak sugeruje nazwa linku oraz zdjęcie na którym widać, że wtyczka balansera ma tylko 3 przewody. Edited August 20, 2013 by echelon_ Quote Link to post Share on other sites
Thomas9999 Posted August 21, 2013 Author Report Share Posted August 21, 2013 No akurat ta ma ja mam 1500 i moja ma 3 i bo czuje ale kurde tez wiem że jak przetne za mocno to szlak ją trafi ;/ Quote Link to post Share on other sites
echelon_ Posted August 23, 2013 Report Share Posted August 23, 2013 Weź mi wyjaśnij jakim cudem bateria o napięciu 7.4V ma mieć 3 ogniwa? Dwa szeregowo a jedno spięte równolegle? Quote Link to post Share on other sites
Fedajkin Posted August 23, 2013 Report Share Posted August 23, 2013 Może po prostu kolega poglądowo podał zdjęcie takiego pakietu, a sam posiada podobny model 11 woltowy. Wtedy ma on trzy ogniwa. A co do twojego pytania to nie usiłowałbym samodzielnie rozdzielać ogniw bez wyraźnej potrzeby. Jeśli np wiesz, że jedno z nich jest nie do odratowania i spuchło a dwa pozostałe są użyteczne - wtedy można próbować ale to nie jest takie proste. Ogniwa są połączone z płytką kontrolującą wszystkie wykonywane na nich procesy. Nie wiem czy są one modowalne w takim stopniu by można było zwyczajnie odłączyć jedno ogniwo a pozostałe po podłączeniu ponownie będą działać bez zarzutu. Mogą się pojawić problemy z ładowaniem i rozładowywaniem. Oddałbym to raczej w dobre ręce jakiegoś serwisanta ze sklepu RC, który już coś takiego robił. Quote Link to post Share on other sites
echelon_ Posted August 23, 2013 Report Share Posted August 23, 2013 A jak już kolega uparł się na rozdzielanie ogniw to proponuję okulary ochrone i rękawice ochronne. Lit nie lubi się z powietrzem ;) Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts