krzesimo Posted August 26, 2013 Report Share Posted August 26, 2013 Witam Mam problem. Posiadam kamizelkę z taśmami 20 mm. Czy dałoby radę, kupując ładownicę 25 mm jakoś te taśmy poprzycinać? Czy jakiś początkujący krawiec dałby radę do zrobić? Quote Link to post Share on other sites
Olivier96 Posted August 26, 2013 Report Share Posted August 26, 2013 Jaki w tym sens? Nie lepiej kupić ładownice pod 20mm lub zmienić kamizelkę na 25? Quote Link to post Share on other sites
Yahalom Posted August 26, 2013 Report Share Posted August 26, 2013 Jak wyżej - nie ma to najmniejszego sensu. Albo bawisz się w szukanie kieszeni w standardzie 20mm (z polskimi wyrobami nie ma problemu, ale gdybyś chciał przejść na zachodnie zabawki, to... zapomnij), albo zmieniasz kamizelkę. Szkoda psuć ;) Quote Link to post Share on other sites
kthulhu Posted August 26, 2013 Report Share Posted August 26, 2013 Z jednej strony - założysz jedno na drugie, wiem bo próbowałem Z drugiej - było kupić porządny wyrób w ogólnoświatowym standardzie, a nie w jakimś dziwnym wymyśle pana PJ. Quote Link to post Share on other sites
Yahalom Posted August 26, 2013 Report Share Posted August 26, 2013 Też swego czasu używałem kieszeni 20mm na MOLLE - nie było to zbyt wygodne rozwiązanie ;) Szczególnie przy szerszych kieszeniach zaczynały się problemy z prawidłowym rozmieszczeniem :) Quote Link to post Share on other sites
kthulhu Posted August 26, 2013 Report Share Posted August 26, 2013 Ja nie mówię, że to będzie wygodne, ale możliwe. Lepiej nie mieszać obu systemów, ponieważ doprowadzi to często do mocowania na ścisk pewnych elementów, co może nawet doprowadzić do uszkodzenia szwów w danych elementach (na jakimś panelu 20mm miwo albo janysportu mam uszkodzone szwy od taśm po noszeniu kieszeni swoich w systemie molle). Ogólnie lepiej kupować oporządzenie w jednym systemie Quote Link to post Share on other sites
kac1984 Posted September 9, 2013 Report Share Posted September 9, 2013 Było już kilku takich w Polsce co próbowało wprowadzać nowy system montażu - chodzi to po głowie kazdemu kto projektuje lub produkuje oporządzenie. Prawda jest jednak taka, że PALS daje najwięcej możliwości, wachlarz produktów jest tak duży, chyba nikomu nie trzeba mówić. Co do przerabiania, technicznie jest to możliwe, ale trzeba wiedzieć, że na ogół cała ładownica lub inna kieszeń jest do gruntownego przerobienia. To nie jest tylko kwestia taśm. Oporządzenie jest projektowane pod konkretne, optymalne wymiary, zmiana tego wymiaru powoduje czesto wywrócenie całej koncepcji do góry nogami, ogólnie więcej z tym roboty niż to warte. Nie ma ani w Polsce ani na swiece sprzetu 20mm dla którego warto byłoby bawić się w takie przeróbki. Kupno nowej kamizelki albo chesta zwróci się szybciej. Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts