klamot Posted August 30, 2013 Report Share Posted August 30, 2013 Siema Właśnie dotarło do mnie to radyjko. Instrukcja obsługi jest dość słabo napisana co w połączeniu z moim nieogranianiem tematu daje mi w kosć :P Ma ktoś to radyjko i chciałby się podzielić wiedzą jak zaprogramować PMR ? To jest chyba wersja plus, ma skoki 5/25/20/12,5/10/6,25. Nie mam kabla więc trzeba by zapisac PMR z telefonu. pozdrawiam Quote Link to post Share on other sites
SterylizatorPL Posted August 30, 2013 Report Share Posted August 30, 2013 (edited) Miałem gdzieś to napisane krok po kroku, ale nie pamiętam gdzie (na jakim forum), więc lecę z pamięci wspomafając się radiem. 1. wklepujesz częstotliwość (jeśli jesteś w trybie pamięci naciśnij "VFO" i wyjdziesz do trybu ręcznego) 2. przyciskasz "F/kluczyk" 3. przyciskasz "MR" 4. przy ikonie baterii zacznie pulsować numerek. Jest to numer w pamięci pod którym będziesz chciał zapisać częstotliwość. Do zmiany kanału w pamięci służy pokrętło. Przy zapisywaniu kolejnych kanałów musisz pamiętać, żeby zmienić, gdyż domyślnie jest numer ostatnio zapisanego i możesz przypadkiem nadpisać na poprzednio zapisany. 5. Teraz jeszcze raz "MR" i jest zapisana częstotliwość na danym kanale w pamięci. EDIT: Aby poszło szybko ustaw skok taki, jaki jest między kanałami. Wpisujesz pierwszą częstotliwość i po zapisaniu przekręcasz raz pokrętłem i nie musisz wpisywać za każdym ręcznie częstotliwości. Jak chcesz mogę jeszcze skrobnąć, jak ponazywać kanały. Edited August 30, 2013 by SterylizatorPL Quote Link to post Share on other sites
klamot Posted August 30, 2013 Author Report Share Posted August 30, 2013 (edited) Dzięki wielkie już sobie poradziłem, w sumie to proste :icon_razz: Udało mi się dopiero po resecie radyjka, widocznie wcześniej jak się bawiłem coś musiałem pokręcić. PS. nazwy też mi się udało ustawić Rozumiem że po ustawieniu kanałów PMR już nic więcej nie muszę robić ? Teraz tylko wybrać kanał i można gadać ? Edited August 30, 2013 by klamot Quote Link to post Share on other sites
SterylizatorPL Posted August 30, 2013 Report Share Posted August 30, 2013 Dokładnie. Chyba, że chcesz korzystać z jakiegoś zestawu słuchawkowego innego niż oryginalny, wtedy się pojawiają problemy. W razie jakichś pytań wal na PW. Quote Link to post Share on other sites
virusotron Posted August 30, 2013 Report Share Posted August 30, 2013 Jak pamiętam to wtedy trzeba trochę plastiku ściąć z wtyku bo wtyk wchodził na nie wystarczającą głębokość w gniazdo. Quote Link to post Share on other sites
SterylizatorPL Posted August 31, 2013 Report Share Posted August 31, 2013 Nie. Chodzi o przeróbki w PTT. Jest o tym zresztą temat niżej. Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts