dan_ Posted August 30, 2013 Report Share Posted August 30, 2013 Mam takie dwie krótkofalówki: Sprzęt kupiony ok. 10 lat temu. Cobra - ale jaki model nie wiem. Ma dwa wejścia MIC i SPKR - małe jacki. Zastanawiam się nad tym czy mógłbym wykorzystać te krótkofalówki na polu ASG. Najchętniej podłączył bym do niej jakieś taktyczne słuchawki z mikrofonem i guzik który podłączyłbym sobie w jakimś wygodnym miejscu [0. gdzie zwykle się je przyczepia?]. 1. Czy jest to możliwe? Czy musiałbym wybebeszyć krótkofalówkę i grzebać w elektronice żeby podłączyć guzik? Czy realne jest żeby to zrobić z tym sprzętem? 2. Które słuchawki taktyczne mają wejście oddzielnie na MIC i SPKR? W sklepach zwykle nie ma zdjęcia wejść, a w opisach też tego brakuje. Może znacie jakieś które by pasowały? Czytałem tematy w dziale wyposażenie-elektronika i jeśli odpowiecie 'da się' to będę starał się zrozumieć co w tych tematach jest napisane i spróbuje podołać wyzwaniu jakim będzie modyfikacja radia. Pozdrawiam serdecznie, dan_ Link to post Share on other sites
Obi-Wan Posted August 30, 2013 Report Share Posted August 30, 2013 Mnie to wygląda na zwyczajną PMR, a takie są popularne wśród asgejów Link to post Share on other sites
dan_ Posted August 30, 2013 Author Report Share Posted August 30, 2013 Czyli mogę podłączyć do niej przycisk PTT [tak to się chyba nazywa] jeśli ją wybebeszę? A czy znajdę słuchawki na oddzielne wtyki do mic i spcr? [Wcale się na tym nie znam. Przydałby się jakiś poradnik na wmasg.pl dla zielonych. Ciężko się połapać szukając tematów na forum. Brakuje podstawowych informacji. Może jakiś artykuł?] Pozdrawiam! Link to post Share on other sites
MarekMac Posted August 30, 2013 Report Share Posted August 30, 2013 Też nie jestem specem, ale wydaje mi się, że są zestawy, które mają "podwójną" wtyczkę - jedną mikrofon (mic) a drugą głośnik (spcr). Wybebeszanie nie będzie potrzebne (chyba). Poszukaj i w razie wątpliwości pytaj tu. Link to post Share on other sites
OFF Posted August 30, 2013 Report Share Posted August 30, 2013 grecki: omijanie banów jest tutaj "nagradzane".. Link to post Share on other sites
Recommended Posts