jacek_za Posted September 9, 2013 Report Share Posted September 9, 2013 Hey, Na wstępie zaznaczę, że przeszukałem forum i nie znalazłem odpowiedzi na to co spotkało moją replikę. Czy spotkaliście się już z następującym problemem z cm.048s?. Części stockowe, kulki G&G, Hi-cap. Po naładowaniu baterii (stock firefox) i podłączeniu jej do repliki (styki jeszcze tamiya, ale nie sadzę, żeby to miało wpływ) - po naciśnięciu spustu, słychać że silnik naciąga sprężynę po tym zatrzymuje się. Następnie trzeba oddać 5,6 strzałów (bez żadnej reakcji ze strony GB) i wtedy dopiero następuje strzał i zwolnienie sprężyny. Później działa wszystko ok. Nie ma znaczenia czy to single czy auto. Replika zachowuje się tak tylko po dłuższym nieużywaniu 2,3 h. Jeżeli przerwy są krótsze to działa jak należy. Bardzo wkurzający problem :( Może ktoś się z takim problemem spotkał. Za wszelkie informacje będę wdzięczny. Quote Link to post Share on other sites
Fedajkin Posted September 9, 2013 Report Share Posted September 9, 2013 Bateria podaje za mało prądu do silnika. Można ją naładować ale ponieważ to firefox to zapewne i leżakował długo. Nieładowana regularnie bateria nimh traci powoli swój żywot. Nie rzadko repliki sprzedawane w sklepach (chińskie) jako nowe są po 2-3 latach leżenia w sklepie. Bateria po takim czasie ledwie dycha i nie podziała za długo bez odpowiedniej opieki o ile w ogóle da oznaki życia. Przyda się ładowarka mikroprocesorowa. Docelowo powinieneś się zainteresować pakietami litowo polimerowymi, wymianą okablowania na wielożyłowe miedziane w owijce silikonowej oraz zainstalowaniem mosfetu, który zabezpiecza styki przed przepalaniem oraz ogranicza straty prądowe wraz z kabelkami. Aha no i jeszcze wymiana wtyczek oczywiście. Wszystko dobrze zlutujesz i już zawsze replika odpowie na naciśnięcie spustu w każdych warunkach :maniak_usmiech: Quote Link to post Share on other sites
tred211 Posted September 9, 2013 Report Share Posted September 9, 2013 To jest napewno problem z elektryką. Na pierwszy rzut do sprawdzenia styki. Quote Link to post Share on other sites
jacek_za Posted September 9, 2013 Author Report Share Posted September 9, 2013 (edited) Hey, dzięki za szybka i merytoryczna odpowiedz. Sprawdzę to zatem na jakiejś batce lipo plus nowe styki. Dam znać czy wszystko jest ok. Edited September 9, 2013 by jacek_za Quote Link to post Share on other sites
SirHawk Posted September 9, 2013 Report Share Posted September 9, 2013 Styki wymień na T-Connect lu XT60. Quote Link to post Share on other sites
jacek_za Posted September 20, 2013 Author Report Share Posted September 20, 2013 (edited) Hey, oczywiście okazało się ze to batka. Spróbuję ja odratowac na ładowarce mikroprocesorowej turnigy . Styki wymienione. Dzięki za pomoc:) Edited September 20, 2013 by jacek_za Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts