Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

Ładowarka BCH001 i bateria 9,6 v NiMH

Recommended Posts

Witam ostatnio kupiłem ładowarkę firmy Batimex BCH001 i posiadam baterię 9.6 v NiMH dzisiaj chciałem testować ładowarkę ale gdy podłączam akumulator do ładowarki na 500mA i 8 cells zapala się pomarańczowy kolor i słychać pikanie w rytmie czy to oznacza że się ładuję czy jest jakiś problem?

Objawem ładowania jest czerwona dioda i kilkusekundowe piknięcią w krótkich odstępach.

Naładowana bateria i stan podtrzymywania to żółtozielona dioda i krótkie piknięcia w kilkusekundowych odstępach.

Pokręć trochę tym pokrętłem od liczby cellsów i ustaw ponownie, bo możliwe że nie 'wskoczyło' na swoje miejsce. Miałem podobnie i objawy chyba te same

A nie wiem, może to też objaw złego ustawienia ilości ogniw. Kombinowałeś z tym pokrętełkiem?

Kombinowałem na 8 cells zapala się czerwona lampka i po chwili zgasa,na innych jest to samo,tylko na 7 cells zapala się czerwona na około 1 minute a następnie miga na czerwono i tak bez końca..

Najpewniej to objaw jakości tej ładowarki. Potrafi się ona niestety zawiesić. Hetmanp jeżeli masz możliwość to zwróć ładowarkę i doinwestuj do jakiegoś Imaxa (lub czegoś w tym typie).

Kupiłem tą ładowarkę nową na taiwangun.Ale wygląda mi na to że prąd w ogóle nie dochodzi do akumulatora(akumulator kupiony na taiwangun). Ponieważ jak wyczytałem na innych forach bateria lub ładowarka powinny się chociaż minimalnie grzać.Zrobiłem dzisiaj test przed wyjściem z domu około godziny 9 podłączyłem ładowarkę i akumulator aby się naładował(ustawienia 8 cells,500mA) przychodzę około 15:20 dotykam bateria i ładowarka zimna jak przedtem oczywiście wszystko trzymane jest w pokoju w pokojowej temperaturze.I miałem pewien pomysł bo nie wiem czy jest to wina akumulatora czy ładowarki.A że w mieście mam sklep stacjonarny Zbrojownia postanowiłem zanieść tam akumulator i skorzystać z usługi ładowania.(miałem to zrobić jutro ale się wstrzymam).Jeżeli bateria naładowała by się to była, by wina ładowarki.A jeżeli nie to wina akumulatora. I teraz pytanie czy da się to jakoś rozwiązać nie wysyłając do serwisu,ktoś miał już taki problem?

Edited by HETMANP