walther38 Posted September 29, 2013 Report Share Posted September 29, 2013 Od końca zeszłego tygodnia w Gunfire dostępna jest trzecia replika TT-33, tym razem od WE w cenie chyba 429. Podaję dwa zdjęcia porównawcze trzech replik ASG z TT-S (bojowy przerobiony na hukowy, z nieruchomą lufą a więc nie cofającą sie po odciągnięciu suwadła - dlatego bardziej sterczy z przodu). Blow-back można ocenić po odległości na jaką się cofnie suwadło po wystrzeleniu ostatniej kulki. W tym przypadku WE jest liderem a KWA jest drugie. SRC zajmuje honorowe trzecie miejsce. Gorzej jest z tym napiętym kurkiem. Tu liderem jest KWA, potem z tyłu SRC a na końcu WE. Tylko w TT z KWA zatrzask magazynka jest mocowany tak jak w oryginale. W replikach WE i SRC są ohydne wkręty krzyżowe. W replice WE łożysko lufy jest mocowane inaczej niż w oryginale i pozostałych (KWA i SRC). Obraca się tylko o ok. 45 stopni a w dodatku trzyma wkładaną do otworu w suwadle muszkę. Jest więc niewymienny z oryginalnymi (u KWA i SRC jest to możliwe). Układ spręzyny powrotnej wzięty z M1911 wraz z tulejką przednią sprężyny. Kształt języka spustowego nieprawidłowy (ale to we wszystkich tych replikach jest). Dodany jest szpecący bezpiecznik pod lewą okładką. Fakt, że działa to jedno ale po co on w ogóle jest? Pokazywane na zdjęciach repliki z KWA i SRC są już po lekkim kustomizowaniu (w KWA pomalowanie lufy srebrzanką a na SRC starcie farby na metalowej lufie zewnętrznej, poprawki kształtu spustu i imitacja bolca wyciągu w KWA, bo nie było, no i polskie okładki z 1947 roku). Quote Link to post Share on other sites
piotrstrojek Posted February 18, 2015 Report Share Posted February 18, 2015 Witajcie - jestem posiadaczem Tetetki od WE i postanowiłem dokupić sobie do niej kaburę od ostrego. Kabura generalnie pasuje, jednak replika ciasno w niej siedzi i chciałbym odrobinę ją powiększyć. W związku z tym że to skóra naturalna to wpadłem na pomysł coby pomoczyć ją w gorącej wodzie a następnie włożyć do niej replikę i zostawić na noc żeby skóra się ułożyła do nowego kształtu. Pytanie do was czy taki zabieg przyniesie zamierzone korzyści. W wolnej chwili zrobię trochę zdjęć repliki - wewnątrz i na zewnątrz oraz podzielę się z wami moimi spostrzeżeniami odnośnie jej użytkowania, gdyż posiadam ją już dłuższy czas :) Pozdrawiam PS Quote Link to post Share on other sites
piotrstrojek Posted February 19, 2015 Report Share Posted February 19, 2015 Nie mogę już edytować powyższego posta. Przeprowadziłem manewr z dopasowaniem kabury, nie gotowałem jej jednak lecz po rozmowie ze znajomym szewcem dopasowałem ją za pomocą gorącej pary wodnej z czajnika. Dzięki temu replika i dodatkowy magazynek leżą w kaburze tak jak powinny i wchodzą/wychodzą z lekkim oporem. Minusem rozwiązania jest to że skóra zesztywniała, więc po lekturze tematów podsuniętych przez wujka google mam zamiar potraktować ją jakimś specyfikiem, który pomoże jej się uelastycznić. Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts