Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

LipoTurnigy + ładowara

Recommended Posts

Siema,

postanawiam zakupić do mojej repliki (ak-beta s.) akumulator turnigy ( Turnigy 2200mAh 2S 25C 7,4v ) + ładowarkę i rozładowywarkę?

Na chwilę obecną mam wtyk Mini Tamiya ale przejściówkę mogę dostać bez problemu...

Moglibyście polecić ładowarkę i rozł.dla takiego modelu?

I w ogóle co o tym myślicie, może macie lepszy pomysł?

Edited by AdamQ166

Ta bateria powinna dawac ci solidny rof na stockowej spręzynie jak i da radę na m130, moźna zastanowić sie nad pakieami zippy które posiadają troche większa pojemność kosztem wielkości w tej samej cenie.

Co do wtyku: powinieneś zamienić wtyk baterii na T-deans/xt60 aby wykorzystać potencjał baterii, przejściówki nic nie dają.

Co do ładowarki: imax b6 albo turnigy accuel- obydwie mają swoich zwolenników i przeciwników, posiadają prawie te same opcje i parametry jak i mają wbudowane rozładowywarki(jednak nie są one tak bardzo potrzebne w przypadku lipo).

Możesz sobie ładowarke podłączyć też do zasilacza od komputera. Nie trzeba go w żaden sposób przerabiać, jedynie kable zasilające wcisnąć do molexa ale to tylko jeśli szkoda Ci kupować kolejny zasilacz specjalnie do ładowarki. Ja swojego Redoxa podłączam do starej Amigi z zasilaczem AT. Wszystko pięknie działa.

Różnica w szybkostrzelności między 7,4V Lipo a 8,4 Nimh jest niewielka. Powiedźmy 12 i 11 k/s na korzyść lipo, będzie nieco za 9,6V (13 k/s) czy 10,8V Nimh (15 k/s) no i znacznie dalej za 11V Lipo (16 k/s) tak jak za 12V Nimh.

Różnicę zobaczysz jednak dopiero później. Chińskie baterie mają słabą wydajność dzięki czemu po godzinie prąd jaki podają do silnika będzie malał lawinowo aż w końcu replika zrobi kilka zadyszek i przysłowiowo - padnie nie mogąc oddać jednego strzału nawet. Tutaj z pomocą przychodzi Lipo bo te pakiety trudno wykończyć. Mają wprost niesporzyty zapas energii :icon_mrgreen: działają z każdą repliką, są idealne na zimne dni, niewielkich rozmiarów jak na oferowaną pojemność, która oczywiście przekłada się na o wiele dłuższy czas działania i ilość oddanych strzałów. No i do tego są tanie.

"Różnicę zobaczysz jednak dopiero później. Chińskie baterie mają słabą wydajność dzięki czemu po godzinie prąd jaki podają do silnika będzie malał lawinowo aż w końcu replika zrobi kilka zadyszek i przysłowiowo - padnie nie mogąc oddać jednego strzału nawet."

Co masz na myśli mówiąc, chińskie?

Odsyłam do mojego postu z tematu o pakietach Lipo. W dwóch filmikach (po angielsku) obrazuje jak to jest, że repliki powoli strzelają wolniej i wolniej aż się zacinają i słychać już tylko typowe stukanie "jakby silnik nie dawał rady naciągnąć sprężyny" - tak wiele osób diagnozuje swój problem i szuka pomocy na forum.

http://forum.wmasg.p...40#entry1847153

Edited by Fedajkin