Mixon Posted October 24, 2013 Report Share Posted October 24, 2013 (edited) Cześć, przejrzałem podforum i mimo wieloletniego jego egzystowania, nie jest aż taką kopalnią wiedzy jak inne, widać granatniki nie cieszą się aż taką popularnością, w sumie na zagranicznych forach podobnie, najwięcej informacji wyciągnąłem z jakiejś recenzji. Słyszałem, że mechanizm, mimo prostoty nie wytrzymuje granatów pod dużym ciśnieniem. Sam przymierzam się do zakupu adaptera madbula XC03 na kapsuły 12g, więc granaty będę ładował ciśnieniem ~800 psi (chyba :icon_razz:). Ma ktoś jakieś doświadczenia z tym granatnikiem i CO2? To w ogóle jest duże ciśnienie (dla granatów madbulla HP)? Niech się jakiś grenadier wypowie. A może ktoś ma doświadczenia z robieniem własnego zespołu spustu i "iglicy"? Edit: Jak zwykle trafiłem na najobszerniejszy temat po założeniu własnego, z tego co czytam, to czasem będę musiał wymienić uszczelki, może być - ale czy granatnik się nie połamie :D? Improwizowanie nowego mechanizmu to już mimo wszystko więcej roboty niż przejście się do sklepu. Edited October 24, 2013 by Mixon Quote Link to post Share on other sites
Mixon Posted April 7, 2014 Author Report Share Posted April 7, 2014 (edited) Dobra, odgrzebię trochę temat i napiszę moje doświadczenia dla potomności: Granaty na Green Gas nabite dwutlenkiem węgla (nawet na ciśnieniu ~300psi) są praktycznie nie do odpalenia z granatnika i myślę, że takie siłowanie się ze spustem prędzej czy później skończy się jakimś uszkodzeniem. Przynajmniej na granatniku BOYI, który w sumie nie powala mechaniką działania :P W tym wypadku warto zainwestować w granaty Madbulla serii HP, które pomimo wysokich ciśnień, da się normalnie aktywować. Edited April 7, 2014 by Mixon Quote Link to post Share on other sites
gosci Posted June 24, 2014 Report Share Posted June 24, 2014 Potwierdzam. Bardzo szybko zachodzi zużycie zespołu zaworu rozklepują się otwory w których siedzą kulki jak i sam zbijak zwłaszcza gdy jest aluminiowy. Może również dojść do rozerwania grantu przy strzale miałem taki przypadek w granacie DBOYI dedykowanym do granatnika gp25. Również granaty pochodne od Mad Bull XMPB4 spisują się świetnie na ciśnieniu 700 PSI nie wykazywały znaczącego wzrostu siły potrzebnej do odpalenia, strzelane z m203 BOYI. Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts