Ritter Posted January 23, 2003 Report Share Posted January 23, 2003 W numerze 2/2002 "Strzału", który sobie niedawno kupiłem, jest niezła ciekawostka. Zdjęcie i trochę informacji na temat polskiego prototypu karbinu wyborowego na amunicję Browning .50BMG (12,7x99 mm). Jak widać na zdjęciu broń w układzie bull-pup. Magazynek na 7 nabojów, masa 16,5kg. Narazie w/g autora artykułu ma sporo mankamentów (w końcu prototyp). Największy z nich (prócz braku regulacji długości kolby) to kwestia czy w ogóle opłaca się prowadzić u nas badania nad taką bronią, gdy nasza armia potrzebuje góra 300 sztuk, a doświadczenia w konstruowaniu karabinów wyborowych praktycznie nie mamy. Niemniej nieźle się zdziwiłem, jak zobaczyłem ten karabin... 8O Quote Link to post Share on other sites
Misiek Posted January 23, 2003 Report Share Posted January 23, 2003 wiecie jak wygląda sprawa SAKO na stanie naszej kochanej kawalerii? no więc jest pokaz dla oficjeli ale im sie nie podoba, bo to "kopie i szarpie" oraz "to my pójdziemy porozmawiać przy grochówce" w tym momencie do stanowiska z sako rzuca sie kadra jednostki - oni mają ten sprzęt na stanie, ale nie mogą z niego strzelać (trenować) bo amunicja droga. i to pewnie byla jedyna okazja kiedy sobuie z niego postrzelali (to tak n.t. integracji z NATO) Quote Link to post Share on other sites
Guest LooK OuT! Posted January 23, 2003 Report Share Posted January 23, 2003 A ja mam pytanie do NAVY Seal'a. W omawianym numerze Strzału mozna zobaczyc kilka zdjec broni FN: Minimi Mk 46 oraz F2000. Jesli to byloby mozliwe, prosze zapytaj sie autorow artykulu, czy nie maja dobrych jakosciowo zdjec karabiny F2000, najlepiej rzuty boczne. Niedawno zrobilem model F2000 i chcialbym go oteksturowac, wstepnie jakas fotografia. Dla ciekawskich oto link do screenshotu modelu. A tak nawiasem mowiac... Navy, czy aby przypadkiem nie jestes jednym a autorow? ;) Quote Link to post Share on other sites
PAT_KOZI Posted January 24, 2003 Report Share Posted January 24, 2003 Aj powiem tak ALE mi to CIĄGNIE czeskim "FALKONEM" poco projektować broń podobną do juz istniejącej nie taniej bedzie kupić od czechów nie wiem czy widzieliść czeskiego "FALKONA" ale jest prawie identyczny troszke inaczej wygląda lufa bo w tym jest jakaś taka bardzo masywna w porównanie do czecha który też am układ bull-pup. smiać mi sie chce ciekaw jestem ile oni wydali naszych podatków na zronbienie plagiatu :lol: Quote Link to post Share on other sites
Misiek Posted January 24, 2003 Report Share Posted January 24, 2003 A tak nawiasem mowiac... Navy, czy aby przypadkiem nie jestes jednym a autorow? ;)niestety......on ma wtyki w tym czasopiśmie, wszystko przez IPSC i nawet miał pisać jakieś artykuły o paintballu... ale się coś obija Quote Link to post Share on other sites
PAT_Pinky Posted January 24, 2003 Report Share Posted January 24, 2003 Look Out zacznij robic sprzet do OFP to pogadamy. Heh powinieniem zrobic dyskusje na temat CS versus OFP ale nie ma sensu bo to dwie odzielne tematycznie gierki. A swoja droga jak by mozna jezdzic T80 w CSie to nawet bym dluzej pogral. Quote Link to post Share on other sites
Wit Posted January 24, 2003 Report Share Posted January 24, 2003 Pinky, nie znam się na tym, ale chyba mówisz o grach komputerowych. Nastepne post'y w tej materii będę usuwał... Quote Link to post Share on other sites
Guest LooK OuT! Posted January 24, 2003 Report Share Posted January 24, 2003 Pinky ;) Zaloz gdzies temat na jakims wolnym forum, np. Off-Topic ;) Acha!! I zostaw tutaj linka ;) Quote Link to post Share on other sites
Foka Posted January 24, 2003 Report Share Posted January 24, 2003 Owszem moze być uzyteczny, w ramach NATO bedziemy musieli współpracować z Amerykanami. tak, moze byc uzyteczny ale po co prejktowac wlasny zamiast kupic gotowy sprawdzony model? PS moze bys sie zarejestrowal i pisal pod swoim nickiem? :) prosze zapytaj sie autorow artykulu, czy nie maja dobrych jakosciowo zdjec karabiny F2000, najlepiej rzuty boczne. ok, zapytam Navy, czy aby przypadkiem nie jestes jednym a autorow? niestety nie :( to sa znajomi z zawodow IPSC i nawet miał pisać jakieś artykuły o paintballu... ale się coś obija no mialem, napisalem 2 czy 3 okazalo sie ze to sie do niczego nie nadaje wiec przestalem pisac, skoro nie umiem :? Quote Link to post Share on other sites
Kapral Posted January 24, 2003 Report Share Posted January 24, 2003 Witam, Seal ale taka jest nasza mentalność, z ViSem było tak samo, mogliśmy kupic czeski, ale kazali Wilniewczycowi zrobić polski.. Jakkolwiek osobiście uważam że powinniśmy kupic od kogoś karabiny. mamy taka sytuacje że te pieniądze mozna by spozytkowac w w wiele lepszy sposób niż przeznaczając je na dosyć niepewny projekt karabinu, a znając przyjaciół z zachodu to na pewnie pomogą pozdrawiam kapral Quote Link to post Share on other sites
Guest LooK OuT! Posted January 24, 2003 Report Share Posted January 24, 2003 Mysle, ze cala akcja z zaprojektowaniem WKW ma na celu p0okazanie ludziom i mediom, ze jednak w Poslce mozna robic bron i ze zaklady... gdzistam (te od konstruowania broni ;) ) sa pozyteczne. A ze to pospolita demagogia to inna sprawa... Quote Link to post Share on other sites
Kapral Posted January 24, 2003 Report Share Posted January 24, 2003 Witam, Być może to jeden ze spodobów pozkazania Amerykanom, że jesteśmy naprawde dobrzy w te klocki i warto z nami utrzymywać sojusz militarny. pozdrawiam kapral Quote Link to post Share on other sites
Kapral Posted January 24, 2003 Report Share Posted January 24, 2003 Look Out, pytałeś o zdjęcia FN F2000, przyadkowo mam pare fajnych fotek, rzuty boczne, rozebrany itp. jak chcesz to ci podeśle na maila pozdrawiam kapral Quote Link to post Share on other sites
Foka Posted January 26, 2003 Report Share Posted January 26, 2003 W numerze 2/2002 "Strzału", który sobie niedawno kupiłem, jest niezła ciekawostka. hehe a w 3 nr-e Stzralu jestem na dwoch zdjeciach :) ktos znajdzie i zgadnie? ;) Osoby typu Misiek i Ventilatorr proszone sa o nie podpowiadanie :) Quote Link to post Share on other sites
Guest LooK OuT! Posted January 26, 2003 Report Share Posted January 26, 2003 Kapral, thx za fotki ;) Skorzystalem z jednej, ofkoz z tego "blown-up" F2000 :) Tyle ladnych czesci :) Ale coz, nie bede ukrywal, ze nie da sie ich przerobic na ladne textury :( W kazdym razie dzieki za fotki :) Quote Link to post Share on other sites
Kapral Posted January 28, 2003 Report Share Posted January 28, 2003 Witam, Akurat mam nowego strzała, to ten ze skorpinoem? Look OuT, nie ma sprawy, jakby co to mogu jeszcze wiecej skołować:) pozdrawiam kapral Quote Link to post Share on other sites
Foka Posted January 28, 2003 Report Share Posted January 28, 2003 tak, ten Quote Link to post Share on other sites
Misiek Posted January 28, 2003 Report Share Posted January 28, 2003 hehe a w 3 nr-e Stzralu jestem na dwoch zdjeciach :)Osoby typu Misiek i Ventilatorr proszone sa o nie podpowiadanie :) a dalczego? hint - na jednym zdjęciu widać krzywe nogi Uszczela Quote Link to post Share on other sites
Foka Posted January 30, 2003 Report Share Posted January 30, 2003 Jesli to byloby mozliwe, prosze zapytaj sie autorow artykulu, czy nie maja dobrych jakosciowo zdjec karabiny F2000, najlepiej rzuty boczne. mam dostac za kilka/kilkanascie dni... musza wrocic ze skladu... Quote Link to post Share on other sites
Guest LooK OuT! Posted January 30, 2003 Report Share Posted January 30, 2003 Navy, moze strona 54, dolne zdjecie po lewej? :) Powiedz czy tak, a moze nie, to bede typowal dalej ;) Quote Link to post Share on other sites
Foka Posted January 31, 2003 Report Share Posted January 31, 2003 oj nie :) gdybys czytal ta kategorie bys wyczytal ze ja wiatrowek sie nie tykam :) Quote Link to post Share on other sites
Kapral Posted January 31, 2003 Report Share Posted January 31, 2003 Witam, Wiem, wiem, wiem:) Wiem gdzie jesteś, od razu cię rozpoznałem. Jesteś tym ułanem strzelającym z Hotkchiksa(czy jak to sie pisza, cholerny francuski sprzęt), w artykule o łuskach. pozdrawiam kapral Quote Link to post Share on other sites
Foka Posted January 31, 2003 Report Share Posted January 31, 2003 hehehe hmmm... no dobra, trafiles :lol: PS zartowalem ;) szukajcie dalej :) jak do poniedzialku nie znajdziecie to dam podpowidz... jesli bez niej nie znajdziecie to.... :roll: Quote Link to post Share on other sites
Misiek Posted January 31, 2003 Report Share Posted January 31, 2003 a ja mogie zgadywać???? plizzzzzz jaskółkie zrobię...... albo zatańczę Quote Link to post Share on other sites
Guest LooK OuT! Posted February 1, 2003 Report Share Posted February 1, 2003 Qrcze, Navy :) Na poprzednim avatarze miales swoja fote, a tam nosiles brodke i zarost i miales chyba cazpke z daszkiem. Obstawiam strone 64, chociaz zapewne do owego artykulu wkradl sie blad merytoryczny. Zdjecia podpisane za jako autora textu, a autorem jest Everett McClurg. Domyslam sie, ze ten kto podpisywal zdjecia mial na mysli autora tlumaczenia owego tekstu... bo pan McClurg nie jest nawet wspolpracownikiem Strzalu (nie jest ujety w stopce). A wiec... trafilem Navy? ;) Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts