Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

Problem z maską przeciwgazową (PILNE!)

Recommended Posts

Witajcie!

Zwracam się z wami z nietypowym pytaniem . Otóż dosłownie przed chwilą dostałem zakupioną maskę przeciwgazową z 3 Rzeszy, lecz mam kilka wątków do omówienia. Po 1 gdy zobaczyłem maske to zobaczyłem spleśniałe okulary (trudno sie dziwić, jest ona z '41) lecz chciałbym doprowadzić ją do stanu aby bezpiecznie ją zakładać i oddychać bez obawy że się zatruję jakimś grzybem czy czymś. Po 2 dostałem z maską filtr lecz coś w nim lata (nie w sensie owad ale jakieś ''wnętrzności'' filtra bodajrze węgiel aktywny) i co to oznacza i czy można ten filtr jakoś zmodyfikować aby można było oddychać przez niego a jak się nie da to czy jakiś dzisiejszy filtr będzie pasował do niego. Krótko mówiąc chciałbym go bez obawy użytkować z filtrem czy bez.

Z góry dzięki :D

Domyślam się że to do jakiejś stylizacji post-apo. Pomyśl nad całkowitym wybebeszeniem filtra- i tak nie będziesz tego (pewnie) używał do ochrony przed gazem.

A co do pleśni na szybkach- i tak musisz je wymienić, chyba że chcesz pod spodem nosić jeszcze okulary ochronne, ale wtedy już chyba będziesz miał kompletną mgłę.

Wymyć w ciepłej wodzie z mydłem (nanosić zwilżoną gąbką/gazą) i wysuszyć wcierając do sucha, potem nieco domestosa na gąbkę/gazę i przetrzeć (uwaga drażniące skórę, użyć rękawiczek), następnie znowu ciepła woda z mydłem na gąbce/gazie i wytrzeć do sucha.