Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

Clansman RT 351 i RT 349....

Recommended Posts

Witam. Czytałem w jakimś poście że ktoś miał do czynienia:

Clansman RT 351 i RT 349....

Mam na oku RT 351 i chciał bym zasięgnąć opinii. Co warta jesta ta radiostacja i jakie ma możliwośći, Czy jestem w stanie coś na niej odebrać, jak z nasłuchem na takiej radiostacji (kogo mogę odbierać) itd. itp. Mam też podobne pytania co do RT 349... Jaki zasięg ma to małe radyjko.

Tomasz z Wałbrzycha

To są radia standardu NATO, czyli odbierać możesz na nich transmisje z kodem CTCSS 150 Hz. Chyba, że nie zależy Ci na blokadzie szumów.

Clansman 349 jest ponoć przeznaczony na 1,6km zasięgu w typowym lesie. To jest fala 4m, jeżeli dobrze pamiętam, i antena chyba z pół metra długa - zupełnie inna sprawa, niż popularne PMRki. Chcesz, to Ci takiego malucha sprzedam (patrz komis).

351'ki w ręku nie miałem, ale krótkofalowcy się chwalili, że na rozłożonej antenie stacjonarnej w Anglii udawało im się złapać rozmowy samolotu z wieżą kontrolną w... Afryce Południowej. Cóż, krótkofalówka - ja się na tym nie znam, ale odbijając fale od nieba można się "dodzwonić" na inne kontynenty. Tyle, że to duży grat jest, i targanie tego ze sobą w polu nie mieści się w moim pojęciu najprzyjemniej spędzonego weekendu ;)

RT 351 - zakupiliśmy - niestety bez baterii - pojemnik samodzielnie dorobiony. Ma możliwość zatem wstawienia akumulatrów 12V. Podliczyliśmy koszty i zostawiliśmy jako atrapa radia mimo że wszystkie elementy są. Co prawda sprzedawca twierdzi że radio i owszem sprawne ale... może mieś wymontowany kryształ który odpowiada za komunikację - nie sprawdziliśmy tego więć cieżko mi powiedzieć czy tak faktycznie jest. Radio kupiliśmy na tym dososowanym nosidle ale w dobrej cenie kupiłem plecak do radia i na patrolach tam ląduje - natomiast dla publiki wystawiamy na nosidle.

radia1.jpg

RT 349 - tu temat wygląda trochę inaczej. Mamy dwa takie radia - test radia wychodzi prawidłowo - komunikacja - już nie. Ta sama sprawa - radia sprawne działające ale moga mieć wyjęty kryształ - nie jesteśmy tego w stanie zweryfikować. Z rozmów z innymi użytkownikami takiego radia dowiedzieliśmy się że te laryngofony są już na ostatnich nogach i ledwo co słychać. Sprzęt wojskowy, nosi jakieś ślady użytkowania ale czy w 100% sprawny... loteria.

Zastanów się do czego takie radio chcesz wykorzystać - jeśli do komunikacji w ekipie to tylko pod warunkiem posiadania kilku takich radyjek, do tego zapomnij o połączeniu się z innym odbiorcą typowego radia PMR. Warto posiadać też osobę która sie znać może na elektronice i w razie problemów pomoć je rozwiązać - a tu sądze że taka pomoc może być nieodzowna i czesta.

No i kwestia do czego ma to służyć - czyli rekonstrukcja - współcześnie - średnio. Te radia to czasy do '99 choć niektóre modele brały udział w pierwszej inwazji na Irak - potem już zdecydowanie inny model. Czsem te radia można spotkac na wyposażeniu LR Defenderów do komunikacji - ale... to też tylo czasem.

Sam chciałbym uruchommic te radia do komunikacji - choć podejrzewam że standard NATO nadawania na fali może nie koniecznie wpłynąć dobrze na ew bliskie spotkania z przedstawicielem rządu :D czarne kominiarki, głośne krzyki na ziemie itp ;)

Mamy w ekipie 2 sztuki rt351 i 2 sztuki rt349. Wszystko działa jak powinno. Obydwa radyjka można zasilać z akumulatorów żelowych 12V. Do 349 pasuje idealnie żelowy 12V 1,2ah, w przypadku 351 trzeba szeregowo połączyć dwa akumulatorki 12V. W 349 jest zazwyczaj przepalony bezpiecznik... w postaci cienkiego druciku który można wyjąć z dowolnego kabelka i przylutować w miejsce przepalonego. Laryngofony faktycznie zazwyczaj są na wykończeniu chociaż mamy jedną sztukę, która wygląda jak nówka. Loteria... Generalnie 349 wypada dosyć kiepsko, zasięg to jakieś 1-3 km. Jest za duże żeby nosić je na kamizelce i komunikować się pomiędzy członkami oddziału. Używamy go najczęściej jako uzupełnienia na konkretne akcje. RT351 wypada znakomicie. Zasięg w zależności od anteny itp. to od 5 do 20km. Większość radiostacji ma CTCSS 150hz jednak zdarzają się i chyba jest teraz na allegro jedno radio ze zwykłą blokadą szumów. Dostępne jest też sporo dodatków takich jak skrzynka antenowa, wzmacniacz 20W, głośniki zewnętrzne, przedłużacze audio i wiele wiele innych. 351 ma jeszcze kilka funkcji takich jak intercom, auto-rebroadcast(nie mieliśmy jeszcze okazji sprawdzać jak to działa) itp. Jedno radyjko kupiliśmy w stanie idealnym. Drugie nie zawsze działało jak powinno aż w końcu w ogóle przestało odbierać. Poczytałem w necie jak to działa i naprawiłem je przy użyciu... śrubokręta i woltomierza. Konstrukcja radia jest bardzo przejrzysta i drobne regulacje czy naprawy dla elektronika amatora to drobnostka. Radyjko co prawda swoje waży ale to zdecydowanie na plus. Jedno radio nosimy z całym osprzętem radio, akumulator, skrzynka antenowa, ręczny generator prądu i wzmacniaczem, waży jakieś 14kg. Mamy wyznaczonego radiooperatora który to nosi a w razie potrzeby dzielimy się jego sprzętem żeby go odciążyć. Na milsimy idealne. Mieliśmy porównanie RT351 z rf10 i powiem szczerze, rf10 to przedszkole przy clansmanie. Jedynym minusem jest cena no i loteria w jakim stanie dostaniemy radio. Kwestia legalności to już wiadomo. Teoretycznie zakres pokrywa pasmo 70mhz które jest już legalne. Może w końcu odblokują pasmo 50mhz na FM to już w ogóle będzie bajka.

* Wyłącza blokadę ale przy okazji zbiera cały szum. Jeśli mnie pamięć nie myli to radia różnią się modułem 13. Musisz rozebrać radio i porównać numer z modułu 13. Na tej stronie jest pokazany właśnie ten moduł w wersji CTCSS. http://ei4dib.blogspot.com/2013/10/disabling-150-hz-tone-from-clansman-pcr.html Przy okazji jeśli dobrze rozumiem istnieje możliwość wyłączenia enkodera CTCSS przez wyregulowanie rezystora R9, niestety nie mam możliwości sprawdzić czy faktycznie tak jest.

• 1 year later...

Mamy w ekipie 2 sztuki rt351 i 2 sztuki rt349. Wszystko działa jak powinno. Obydwa radyjka można zasilać z akumulatorów żelowych 12V. Do 349 pasuje idealnie żelowy 12V 1,2ah, w przypadku 351 trzeba szeregowo połączyć dwa akumulatorki 12V. W 349 jest zazwyczaj przepalony bezpiecznik... w postaci cienkiego druciku który można wyjąć z dowolnego kabelka i przylutować w miejsce przepalonego.

Pytanie po latach. Gdzie znajduje się ów bezpiecznik w PRC351? Po kilku miesiącach pracy radio zamilkło.

Radia musiałem niestety sprzedać więc dokładnie nie jestem w stanie powiedzieć gdzie to jest. Jak dobrze pamiętam powinno być przy pokrętle od włączania. Trzeba rozkręcić obydwa boki tam jest po 4 śruby imbusowe na bok. Przy panelu na którym są gniazda słuchawki trzeba wypiąć taśmę połączeniową (ciągnąć za wtyczkę!) i wyciągnąć całość z obudowy. Nie wiem czy ów bezpiecznik w formie drucika nie powinien być dokładnie pod czarnym kapslem z dwoma dziurkami nad włącznikiem.

• 2 months later...