maras11 Posted February 25, 2014 Report Share Posted February 25, 2014 Witam wszystkich forumowiczów chętnych pomóc:) Chciałbym poprosić Was o pomoc w wyborze pierwszej repliki. Zaznaczam, że poświęciłem parę ostatnich tygodni na przestudiowanie forum i wszelkich poradników tu zamieszczonych, muszę jednak przyznać, że ilość informacji i niekiedy sprzecznych opinii nieco utrudnia sprawę. Po rozważeniu wszystkich za i przeciw zdecydowałem się nabyć M4. Bardzo poważnie rozważałem kupno którejś z wersji AK74 (1. chyba nic innego nie ma tak bogatej historii i -co za tym idzie - klimatu; 2. nie chcę AK47), ale biorąc pod uwagę znacznie mniejsze możliwości jego modyfikacji, zdecydowałem się na coś z rodziny AR15. Niestety, prawdziwa replika Beryla jest zdecydowanie poza moimi możliwościami. Na wstępie chciałbym zazaczyć, że nie biorę pod uwagę plastików i preferuję baterię w kolbie. Po przeczytaniu recenzji na WMASG zdecydowałem się na egzemplarz od Evolution Airsoft (EH03AR - Lone Star Border Patrol SWAT SBR), niestety znalazłem go jedynie na Zbrojowni - podobnie jak inne modele tego producenta już dobre 1,5 miesiąca w dostawie, a dłużej nie mam szczególnej ochoty czekać (wyjaśnię później dlaczego). Jako że mieszkam pod Poznaniem, wybrałem się do Specshopu na rekonesans. Niestety, nie mają w ofercie niczego od EA. Biorąc pod uwagę raczej średnie bebechy (z tego, co wyczytałem w recenzji), być może lepiej dla mnie. Znalazłem u nich trzy interesujące modele: 1. http://www.specshop.pl/product_info.php?cPath=22_241_45&products_id=10624&name=ARES_-_M4_FFS_-_AR-012 2. http://www.specshop.pl/product_info.php?cPath=22_241_45&products_id=11588&name=ASG_-_LMT_Defender_C.Q.C_-_Next_Generation_Proline_-_17529 3. http://www.specshop.pl/product_info.php?cPath=22_241_45&products_id=11186&name=ASG_-_LMT_Defender_RIS_-_Next_Generation_Proline_-_17392 Cóż, kupuje się najpierw oczami, rozum włącza się później. Dlatego postanowiłem przed podjęciem jakiejkolwiek decyzji zasięgnąć porady osób lepiej ode mnie zorientowanych. Porównując te 3 modele, na plus Aresa przemawia fakt, iż (mogę wypowiadać się jedynie o elementach zewnętrznych oraz informacjach od sprzedawcy): a) do sklepu nie wracają sprzedane egzemplarze na reklamację; b) ten model posiada długą lufę, co (chyba?) powinno przełożyć się na zasięg/celność (?); c) posiada też chwyt RIS w zestawie (o samych RISach nie wspominam); d) posiada składane przyrządy celownicze, co pozwoliłoby mi zamontować kolimator bez ich zdejmowania (tak więc jeśli siadłby kolimator, nadal miałbym przyrządy celownicze); Jeśli chodzi o kolimatory, myślałem o jednym z tych poniżej (jeszcze chwilę temu były dostępne, teraz widzę, że już nie...): 1. http://www.specshop.pl/product_info.php?cPath=22_175_176&products_id=4250&name=Pro-Arms_-_Celownik_kolimatorowy_E551_Black_-_Ver._2 2. http://www.specshop.pl/product_info.php?cPath=22_175_176&products_id=4251&name=Pro-Arms_-_Celownik_kolimatorowy_E552_-_Ver._2 Granatnik? Nie, podziękuję - nieszczególnie mam ochotę tachać dodatkowy kg dla czystego lansu (mobilność ważniejsza). Wróćmy jednak do meritum. Z tego, czego się dowiedziałem, w Aresie można wymienić sprężynę bez wyciągania GB. Chciałbym kupić dobrą replikę, w której nie będę musiał wymienić połowy części na samym początku. Wiem, czytałem, zasadniczo nie ma takich replik - biorąc jednak pod uwagę cenę wyjściową... może jednak ta będzie warta uwagi. I tu właśnie zaczyna się seria moich pytań: 1. czy ktokolwiek z Was miał do czynienia z tym modelem? 2. jeśli tak, jak się sprawdza i co należy w nim wymienić na2początku (kable, gumki, jaki akumulator itp.)? 3. kwestia awaryjności? 4. czy jest kompatybilny z częściami i magazynkami innych producentów (chciałbym wziąć do niego ze 2 midcapy (1 od razu) i może choć jeden realcap lub low cap (nie od razu)? 5. jak wypada eksploatacyjnie? 6. jaką zamontować sprężynę (rozważam zakup spręzyny do CQB i do lasu, nie chciałbym jednak zarżnąć silnika)? 7. jaką dokupić baterię? 8. jak wygląda stosunek jakości do ceny - jednym słowem czy warto? 9. jak zadbać o replikę - kwestia konserwacji (jak powinna wyglądać - tak, wiem, są artykuły na forum, ale czy ten konkretny model ma jakieś specyficzne wymagania)? 10. jakie kulki (standardowe 0,25 jakiegoś konkretnego producenta czy inne)? Na samą replikę chciałbym przeznaczyć gdzieś+/- 1200 PLN (+ 100), jako że zakładam, iż kolejne 2-3 stówki będę musiał włożyć w porządną barterię, ładowarkę i może kable(?) - początkowo planowałem 900 na replikę (teraz już boję się patrzeć na modele powyżej 1400). Za zakupem repliki w sklepie przemawia fakt, że zawsze wygodniej osobiście wyjaśnić wszelkie kwestie ze sprzedawcą (plus, nie ukrywajmy, osobiste relacje też grają rolę), dlatego oszczędność rzędu 50PLN moim zdaniem jest pozorna. Nie upieram się jednak przy zakupie bezpośrednio w sklepie. Jeśli moglibyście polecić alternatywne niezłe modele M4 (Waszymi uwagi będą bardzo pomocne), byłbym bardzo zobowiązany. PS. Miałem okazję postrzelać z tego: http://gunfire.pl/product-pol-1152191047-SPRMOD1.html Zaskakująco dobrze daje sobie radę. Stąd pytanie - w jaki model iść i czy chinole rzeczywiście są tak kiepskie? PS2. Obiecałem wyjaśnić, dlaczego nie chcę dłużej czekać na repliki EA. W zeszłym tygodniu wybrałem się na pierwszą strzelankę w Forcie 1 w Poznaniu. Jak zapewne zauważyliście, nie posiadam jak na razie własnej repliki, więc było lekko do duszy. Na szczęście kumpel, z którym jechałem, pożyczył mi swoją parę razy, więc mogłem poczuć trochę adrenaliny. PS3. Zamiast karabinka (którego nie posiadam) zabrałem aparat - stąd pytanie: gdzie można tu można wrzucić zdjęcia? (pominę hasła "za fotografa +500pkt", które czasem dolatywały razem z kulkami). Dziękuję serdecznie wszystkim, którzy dobrnęli do końca tego posta. Jeszcze bardziej dziękuję za wyrozumiałość (niestety wciąż jestem noobem w dziedzinie asg - ale przynajmniej tego nie ukrywam) i wszelkie odpowiedzi, które (mam nadzieję) się pojawią :icon_razz2: Pozdrawiam, Maras Quote Link to post Share on other sites
Driver2503 Posted February 26, 2014 Report Share Posted February 26, 2014 Witaj , Ostatnim czasem kupiłem od dobrego Kolegi 3,5 roczną ( Stockową ) LMT_Defender_RIS I muszę przyznać że jest ona nie do zajechania jedyne zmiany to gumki hop-up . 400fps w zupełności wystarcza na dobrą zabawę i porównać mógłbym do KWA za 900stówek u mnie serie lecą długie a palec ma problem z przejściem na single fire więc lekko replika nie ma pomimo tego wnętrzności trzymają się dobrze . Stąd Tę ręplike ci polecam z całego serca . Ad 2 . Na wstępie warto zmienić gumke hop-up , możesz również pomyśleć o kablach nisko oporowych i wtyczkach T-deans akumulator Li-Po 7,4 również się nadaję . Ad 3 . W gearboxie żadnych awari . Ad 4. Tak , 6 magazynków od KWA + 2 magazynki hi cap podawały elegancko zero problemów. Ad 5. Całkiem nieźlę inwestujesz w dobrej jakości amunicje replika ci za to odwdzięczy . Ad 6. Tu się nie wypowiem ( Nadal posiadam w Stocku dopóki się nic nie stało a fpsów mi nie potrzeba więcej jak 400 ) Ad 7. w swojej posiadam Li-po 7,4v 1200mAh / 2200mAh ładnie bije na 11V będzie większy rof . Ad 8 . Za te cenę dostajesz fajną replike wizualnie , jakość materiału również jest dobra a gearbox pancerny. Ad 9. Ten model nie ma specyficznych wymagań . Ad 10. U mnie lata na 0.25 G&G /King Armsa te od siebie polecę . Quote Link to post Share on other sites
Powała Posted February 26, 2014 Report Share Posted February 26, 2014 (edited) (...)10. jakie kulki (standardowe 0,25 jakiegoś konkretnego producenta czy inne)? Do każdej repliki zalecam kulki G&G lub MadBull, niezależnie o tego czy jest w stocku, czy po tuningu. < 320 fps - 0,20 g, 320-420 fps - 0,25 g 420-500 fps - 0,28 g > 500 fps - 0,30 g Oczywiście zawsze można stosować kulki lżejsze (będą miały większy zasięg ale znoszone przez wiatr, stracisz na celności) i cięższe (stracisz na dystansie, zyskasz na celności i skupieniu). W sprawie replik M4/16 nie wypowiadam się, na ich widok zbiera mi się na wymioty, podobnie jak na wszystko co "cham-erykańskie"... :maniak_jezyk: Edited February 26, 2014 by Powała Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts