CerberBP Posted February 28, 2014 Report Share Posted February 28, 2014 Karmienie trolla - a biznesplanu brak. O badaniu rynku przez forum nie wspomnę. Proponuję nie szarpać już tematu póki sam jego autor nie przedstawi kompletnego procesu i wstępnych kosztorysów. Bo na razie to są tylko niczym nie poparte wyobrażenia. Link to post Share on other sites
Garnek Posted February 28, 2014 Report Share Posted February 28, 2014 (edited) Jako osoba mocno powiązana z rynkiem obróbki stali, śmiem twierdzić , że kolega nie uwzględnia wielu kosztów takich jak m.in. piekielnie drogie narzędzia do maszyn (które się zużywają).Dobremu technologowi jak i operatorowi maszyn CNC 5 zł za godzinę też się nie zapłaci, pomijam koszty księgowości, handlowca, który będzie dbał o cały proces sprzedaży( również obsługę posprzedażową jak np. reklamacje, windykację sklepów) No i ktoś musi też zamawiać surowce do produkcji jak i dbać o dostawy części wykonywanych przez kooperantów :-).O kosztach typu zusy , wynajem siedziby nie wspominam xD... edyta: zapomniałem o jeszcze jednym gigantycznym generatorze kosztów jakim jest obsługa serwisowa maszyn CNC-z tego co mówił mi jeden z moich klientów , wizyta serwisanta to kilka tysięcy złotych za dobę:-).A niektóre usługi typu przeglądy przy bardziej zaawansowanych technologicznie maszynach mogą trwać nawet tydzień ... Edited February 28, 2014 by Garnek Link to post Share on other sites
-K2- Posted February 28, 2014 Report Share Posted February 28, 2014 Wydaje mi się, że temat został wyczerpany. Jeśli jednak jest ktoś, kto uzna, że może wnieść coś nowego do tej dyskusji proszę o PW. Zamykam. Link to post Share on other sites
Recommended Posts