Janusz Posted July 12, 2005 Report Share Posted July 12, 2005 Witam wszystkich, strzelałem sie ostatnio przy dość wysokiej temperaturze (może niewiele ponad 30 stopni). Wszystko było ok aż magazynek mojej repliki (ca870) przestał podawać kulki. Ma on to do siebie że jest mniej tolerancyjny niż niejedna prec lufa, więc na początku zrzuciłem to na nowy rodzaj kulek jakich właśnie używałem, jednak z czasem było coraz gożej. Po oględzinach doszedłem do wnisku że sprężyna straciła siłe i teraz musze coś wykombinować żeby wszystko wrucio do normy. Tak więc chce sie spytać czy przy typowo letniej temperaturze powietrza ściśnięta sprężyna może sie tak szybko odkształcić i czy lapiej ją rozciągać, czy może czymś dopchać żeby była bardziej napięta, a może ktoś ma lepszy pomysł. Pozdrawiam i mam nadzieje że wybrałem dobry rodzaj forum (tego typy magi mają chyba nie tylko sprężynowe modele). Link to post Share on other sites
0L0 Posted July 12, 2005 Report Share Posted July 12, 2005 Tak "niska" temperatura jak 30 stopni nie powinna mieć wpływu na metal :roll: Jak nie strzelasz to zostawiasz kulki w magazynku czy opróżniasz go przed dłuższym okresem nieużywania?? Link to post Share on other sites
Janusz Posted July 12, 2005 Author Report Share Posted July 12, 2005 Jest załadowany tylko podczas strzelanki, czyli żadko więcej niż 4 godziny, staram sie żeby w tym czasie był zawsze pełny, bardzo nie lubię odgłosu pustego strzału :wink: . W tym wypadku problemy zaczeły występować po mniej więcej dwóch godzinach zabawy. Link to post Share on other sites
Piok Posted July 12, 2005 Report Share Posted July 12, 2005 !. Nie laduj do pelna, tylko maksymalnie 38 kulek 2. jakich kulek ( firma iwaga) uzywasz? 3. W magu sa kulki i lataja sobie luzno, tak ? jakby sprezyna magazynka o cos zaczepila ? 4. Rozloz maga ( to banalnie proste) i sprawdz czy w srodku nie ma jakiegos syfu, nierownosci, zadziorow w "syfonie" w ktorym znajduja sie kulki. Mam 3 magazynki do ca870 i czasem potrafia ie przyciac, ale nei dziwota, trzymam je w brudzie czasem, mimo to, zaciecia zdarzaja sie rzadko, otworz maga, sprawdz, ewentualnie przeczysc i lekko nasmaruj. zdarzaja sie troche gorzej wykonane magazynki, z czasem powinien sie dotrzec jesli nei znajdziesz zadnych nieprawidlowosci w wykonaniu. Jak masz jeszcze jakies pytania to wal smialo. pozdro piok p.s. chodzi oczywiscie o ca870 firmy maruzen a nei jakas podrobke ? Link to post Share on other sites
Janusz Posted July 12, 2005 Author Report Share Posted July 12, 2005 W podróbce jest chyba magazynek grawitacyjny :lol: , w moim nic nie lata, rozbierałem go i wszystko wygląda ok, dlatego założyłem że to może być tylko sprężyna. Nie smarowałem go, bałem sie że kulki nasiąkną i zamoczą hop-up, ale jeśli radzisz Piok, to tak zrobie. Magazynek potrafił sie czasem zaciąć, mam wrażenie że to zależało od kulek teraz używałem kulek z military za 30 zł, 0,2g cyber guna, pakowane po 2000, na początku było ok a to co sie potem zaczeło dziać to tragedia. Dopchnełem sprężynke tak żeby była bardziej napięta i jako tako wszystko jest ok, martwie sie tylko czy będzie to efekt długotrwały. Pozdrawiam i dzięki za chęć pomocy. Link to post Share on other sites
NFZ Miro Posted July 15, 2005 Report Share Posted July 15, 2005 Wlej do środka troche sylikonu,powinno pomóc. Może dostały się jakieś zanieczyszczenia. Link to post Share on other sites
Piok Posted July 16, 2005 Report Share Posted July 16, 2005 Wlej do środka troche sylikonu,powinno pomóc. Może dostały się jakieś zanieczyszczenia. :D A tak btw. w podrobkach nie ma z tego co wiem magazynkow grawitacyjnych, nei wiem jak w tej szajskiej replice repliki repliki na alegroo, ale w replice repliki firmy UTG jest zwykly magazynio, na 20 kulek. Git sprzet, dorwiecie gdzies ca870 z kolba lub bez. UTG to kupujta bez bolu, szyny 3 , reg. hopap( nie pameitam czy na 100%) i 250 fps na kulce 0.2 ponoc upgrejdowalne bez wiekszych problemow, zasieg i celnosc git git, cena, smieszne 40 dolcow :). p.s. kto trzymal w lapie gazoweg mausera m172 "broomhandle" z hfc, w pelni metalowego , ten jest pr0. Tylko cena :( 530 zyla u Zapieca, ech ech. Link to post Share on other sites
Janusz Posted July 16, 2005 Author Report Share Posted July 16, 2005 Jak zwykle wazelina rozwiązała wszystkie problemy :wink: . Po lekkim nasmarowaniu magazynek działa przecudnie, teraz przyznaje że teoria z odkształcaniem sprężyny była głupia :D . Co do pobróbek, gdzieś czytałem że właśnie w tym modelu z allegro kulki wsypuje sie do atrapy kolimatora, z tego co widze, model firmy UTG to zupełnie inna jakość. Link to post Share on other sites
Recommended Posts