Georgelux Posted April 10, 2014 Report Share Posted April 10, 2014 Witam - choć watek był już poruszany w podobnych rozwazaniach jednak nie dotyczył tego problemu o którym pisze - gdyby to nie to miejsce to prosze o przeniesienie do odpowiedniej "półeczki". Załóżmy OCZYWIŚCIE TEORETYCZNIE, że podczas rozbiórki jakieś starej stodoły, domu czy czemuś podobnego, znalazłem "kałacha" mausera czy podobną broń z czasów II w.ś. W takim przypadku Nie chciał bym robić pozwolenia na broń, żeby sobie po 2 latach biegania po urzedach "postrzelac na strzelnicy" (co często jest sugerowane w podobnych tematach) teoretycznie też nie wykopam go z ziemi (był podobny post o chęci poszukiwania zakopanego przez dziadka bodajże stucera) bo wiadomo, że wszystko co w ziemi to należy do państwa. Ja ( o ile to oczywiście mozliwe i zgodne z prawem) gdybym znalazł coś takiego, chciałbym pozbawic ja cech użytkowych, następnie zgłosić do odpowiednich urzedów i zachować jako pamiątkę historyczną. Wyczytałem już, że takiej przeróbki mógłby dokonać autoryzowany rusznikarz, ale jak mu taką "znajdkę" dostarczyć? Zawieź mu? - wystarczy mały pech lub zwykła kontrola drogowa i 8 lat za kratkami pewne za posiadanie nielegalnej broni Wezwać go, by sam przyjechał i odebrał? - podobnie - zgłosi odpowiednim władzą (myslac, że to np. prowokacja) i efekt końcowy podobny - czyli odsiadka :icon_smile: Nastepny problem to sam fakt "wejścia w posiadanie" takiego cuda. Biorąc pod uwagę możliwość znalezienia opisanego na wstepie nie mógłbym powołać się na fakt np. odziedziczenia go po dziadku, stryju, wuju etc., nie miałbym też na niego zdnych papierów, wię jak wyjaśnić jego posiadanie? Jak takie przypadki reguluje kodeks? czy taki fakt "znalezienia" jest regulowany prawnie? Miał już ktoś może taki przypadek i przeszedł cały proces Pozbawienia cech użytkowych Pozdrawiam i czekam na konkretne porady :icon_lol: Link to post Share on other sites
OFF Posted April 10, 2014 Report Share Posted April 10, 2014 Na pewno nie będziemy poruszać takiego wątku w tym dziale. Link to post Share on other sites
Recommended Posts