jasin98 Posted April 16, 2014 Report Share Posted April 16, 2014 (edited) Cześć, w trakcie zmiany konektorów w LiPo zwarły się dwa główne kable i był błysk :icon_razz: Przy sprawdzaniu napięcia na akumulatorze na głównych kablach niema napęcia, ale jest na wypustce do ładowania. Podczas ładowania mierzyłem napięcie i wtedy jest na głównych kablach. Da się jakoś odratować to LiPo żeby działało? Edited April 16, 2014 by jasin98 Quote Link to post Share on other sites
karol_alasz Posted April 16, 2014 Report Share Posted April 16, 2014 Spróbuj programem NimH załadować tak żeby na ogniwo było co najmniej 3V a potem juz normalnie Lipowskim programem.... Polecaja modelarze z zagramanicy żeby włożyćdo zamrażarki takie lipo przed ładowaniem - wystarczy na godzinke a potem żeby wróciło do normalnej temp pokojowej (żeby przestało rosić). Dokładnie nie wiem po kiego,ale domyslam się że chodzi o gazy które po zwarciu mogą w ogniwach zacząć się tworzyć i pakiecik puchnąć podczas ładowania... Ja tak "wyciągnąłem" pakiecik po zwaqrciu i ma się dobrze... Quote Link to post Share on other sites
jasin98 Posted April 16, 2014 Author Report Share Posted April 16, 2014 Ładowanie programmem NimH, czyli jak? Pakiet niezaczoł nawet puchnąć. Dzięki za szybką odpowiedz :D Quote Link to post Share on other sites
Sylver Posted April 17, 2014 Report Share Posted April 17, 2014 Wg mnie niepotrzebne ryzyko. Lipo nie działa, to je wywal( w odpowiednie miejsce). Nowe lipo - 50zł, pożar mieszkania/domu - ? Quote Link to post Share on other sites
hindus Posted April 17, 2014 Report Share Posted April 17, 2014 Przede wszystkim - czym są główne kable, a czym jest wypustka do ładowania? Domyślam się, że mówiąc "wypustka" chodzi Ci o balanser. Jeśli napięcie jest na balanserze, a nie ma na gniazdku, to widocznie przewody zasilające odlutowały się od pakietu. Z drugiej strony jeśli doprowadziłeś do zwarcia przy zmianie wtyków i nie wiesz co zrobić, to lepiej oddaj baterię komuś, kto się na tym zna - jeśli on nic nie pomoże, to kup nową. Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts